1. Blogberichten
 2. Dit zijn de effecten van suiker op je huid

Dit zijn de effecten van suiker op je huid

effect suiker huid

Leestijd: 3-4 minuten

Dit zijn de effecten van suiker op je huid
blog_divider

We kunnen er tegenwoordig bijna niet meer omheen: suiker. Het zit overal in, vooral in dingen die we natuurlijk erg lekker vinden: koek, snoep, chips… en noem het allemaal maar op. We weten dat een teveel aan suiker slecht voor je is is, maar heeft het ook gevolgen voor je huid? Wij van Olivida hebben het beste met jou voor en vertellen je graag waarom je voor de gezondheid van je huid, toch echt moet letten op je suikerinname.

 

Waarom vinden we suiker zo lekker?
blog_divider

Bijna iedereen vindt suiker lekker, maar degene die er het meest van smult zijn onze hersenen. Bij het consumeren van suiker wordt er een signaaltje afgegeven aan je hersenen, hierdoor wordt dopamine aangemaakt: het gelukshormoon. Dat je blij wordt van het eten van suiker is dus geen toeval, je geluksgevoel neemt daadwerkelijk toe door deze dopamine aanmaak.

Dit heeft helaas een hele grote downside. Omdat we zo blij worden van suiker, willen onze hersenen het meer en vaker: dit zorgt ervoor dat we er verslaafd aan worden. Daarnaast verlaagt ook je bloedsuikerspiegel als je een tijdje geen suiker eet, waardoor je lichaam er opnieuw naar gaat verlangen. 

 

Welke soort suiker is slecht?
blog_divider

Er zijn diverse soorten suikers, waarvan de meest bekende glucose is. Dit zit eigenlijk in alle slechte producten die je je kan bedenken, zoals snoep, ijs en frisdrank. Let goed op, het kan ook in grote hoeveelheden in producten zitten waar je het niet van verwacht. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijde, sauzen en ‘light’ producten. 

Maar ook in fruit zit suiker: fructose. Helaas maakt je lichaam geen onderscheid tussen beide suikers, dus zowel fructose als glucose draagt bij aan de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Er zijn dus geen goede of slechte suikers, maar wel gezonde of ongezonde producten. 

 

Waarom Suiker Slecht

Wat doet suiker met je huid?
blog_divider

Suikers binden zich in de huid aan eiwitten, dit proces noemen we glycatie. Tijdens dit proces van glycatie ontstaan schadelijke stoffen: AGE’s (Advanced Glycation End-product), dit zijn versuikerde eiwitten. 

Collageen en elastine zijn eiwitten die je huid soepel, stevig en jong houden, ook aan deze eiwitten kan suiker zich gaan binden. Dit is dan ook precies wat problemen kan opleveren voor je huid. De elastische elementen in deze eiwitten gaan verharden, dit resulteert in een minder elastische huid. Kortom, glycatie zorgt voor een slappe huid met meer rimpels.

Helaas zijn we er nog niet, want suiker kan ook zorgen voor een toename aan het stresshormoon cortisol. Dit kan zorgen voor meer talgproductie waardoor de poriën verstopt kunnen raken met als gevolg acné

Meer weten over wat cortisol doet met je huid? Lees dan onze blog over de invloed van stress op de huid ->

 

Help! Hoe voorkom ik glycatie?
blog_divider

Helaas, glycatie volledig voorkomen gaat niet. Dit komt omdat je suiker nauwelijks volledig kan vermijden. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan je het beste niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie-inname in suikers eten. Dit is voor een vrouw 50 gram suiker per dag en voor een man 60 gram suiker per dag

Om aan deze suikers te komen zou je het beste gewoon twee stuks fruit per dag kunnen eten. Want ondanks dat fruit suiker bevat, zit het ook vol goede stoffen! Kies daarom eerder voor een gezonde optie met natuurlijke suikers dan eentje met toegevoegde suikers.

Fruit bevat antioxidanten, deze hebben juist weer een vertragend effect op het verouderingsproces. Fruit dat veel antioxidanten bevat zijn onder andere blauwe bessen en rode druiven. Tip! Geen fan van rode druiven? Probeer ze eens in te vriezen! Dan worden het een soort snoepjes. 

 

De oplossing? Verminder je suikerinname!

blog_divider

Probeer je bewuster te worden van je suikerinname, let goed op waar suiker allemaal in verstopt zit. Probeer er minder afhankelijk van te worden, frisdrank inruilen voor bruiswater met een smaakje is bijvoorbeeld al een stap in de goede richting! 

Probeer vooral stapje voor stapje minder suiker te gaan eten, want met een lagere en constante bloedsuikerspiegel, worden we gezonder oud. En dat willen we toch allemaal? 

 

Blauwe Bessen Huid

De beste skincare producten vind je bij Olivida

blog_divider

Bij Olivida vinden we het belangrijk dat jouw huid mooi, jeugdig en gezond blijft. Daarom verkopen wij een selectie aan producten van salonmerken. Deze professionele producten bevatten hogere concentraties actieve werkstoffen. Zo kun je echt verbetering zien!

Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan van onze huidspecialist. Zij kan je helpen om een routine op te bouwen die helemaal past bij jouw huid!

Vind hier jouw skincare

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link