1. Blogberichten
  2. Van welk eten krijg je puistjes? De waarheid over het effect van voeding op acne

Van welk eten krijg je puistjes? De waarheid over het effect van voeding op acne

olivida blog hamburgen puistjes

Leestijd: 2-3 minuten

Van welk eten krijg je puistjes? De waarheid over het effect van voeding op acne

blog_divider

Puistjes van chocola, van zuivel of van varkensvlees… Je hebt vast en zeker weleens gehoord, gezien of gedacht dat je van bepaald eten puistjes krijgt. Maar wat is nou echt het verband tussen voeding en acne? Is er überhaupt een verband? We zoomen in dit blog in op, jawel, het effect van eten op puistjes. Daarvoor brengen we in beeld wat tot nu toe is onderzocht en bewezen. Lees mee en vind uit hoe het echt zit!

Alles weten over de huidaandoening acne? Lees het in onze huid encyclopedie ->

Wat is er bekend over het verband tussen eten en puistjes?

blog_divider

In de Verenigde Staten werd voor 1960 steevast aangeraden om chocolade, vet, zoetigheid en drankjes met koolzuur te vermijden om puistjes te voorkomen en verminderen. Zo’n tien jaar later kwam uit twee andere studies naar voren dat er helemaal geen relatie bestond tussen eten en puistjes, waardoor de adviezen weer veranderden. Toch was op deze twee studies veel aan te merken. Er werd bijvoorbeeld maar een kleine groep proefpersonen gevolgd, de testperioden duurden (te) kort en er was een hoop mis met de gebruikte methoden. 

Onderzoeken zijn anno nu vaak nog steeds dubbelzinnig, maar de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat producten die hoog scoren op de glycemische index (producten met suikers) en melkproducten acne kunnen verergeren. We leggen deze twee categorieën onder de loep.

Bekijk onze producten die helpen bij puistjes en acne ->

Acne Chocolate

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed.

blog_divider

Voeding met een lage glycemische index wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. De index geeft dus een inschatting voor de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt als je net koolhydraten hebt gegeten. Onder producten met een hoge glycemische index vallen bijvoorbeeld gebakken aardappelen, wit brood en cornflakes. Producten met een lage glycemische index zijn bijvoorbeeld pasta, peulvruchten en fruit. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI kleiner dan 55 is laag, een GI van 55 tot 70 gemiddeld en een GI groter dan 70 hoog. De GI van een product kan veranderen door de manier waarop het wordt klaargemaakt. Zo is de GI van gekookte aardappelen 78, maar die van frietjes 85. 

Puistjes van melkproducten

blog_divider

Koemelk heeft in vergelijking met andere producten een best lage GI, maar staat bekend als een product dat puistjes kan aanwakkeren. Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, waardoor (bij een teveel aan talg) acne kan ontstaan. Daarnaast zitten in koemelk veel groeihormonen, omdat de koeien hun kalfjes letterlijk groot en sterk willen maken. Ideaal voor de kalfjes, maar van die groeihormonen willen wij liever niets weten. Als je huid gevoelig is voor acne, kan het zijn dat melk bij jou inderdaad puistjes in de hand werkt. Het verband tussen melk en puistjes is tot nu door verschillende onderzoeken aangetoond. Naar de effecten van andere zuivelproducten is nog minder uitgebreid onderzoek gedaan. 

Enne, hoe zat het nou met chocola? Chocola bevat koolhydraten (maar scoort niet per se hoog op de GI), melk, vet en suiker. Veel dermatologen stellen dat je er niet per se puistjes van zou krijgen, maar ook dit verschilt weer enorm van persoon tot persoon

puistjes

Puistjes door eten voorkomen en verminderen

blog_divider

Je voelt ‘m vast al aankomen: als je last hebt van acne of onzuiverheden kun je proberen melk, chocola en producten met een hoge GI uit je voedingspatroon te schrappen om te zien hoe je huid reageert. Test bijvoorbeeld een maand of een paar maanden lang hoe je huid reageert op je nieuwe gewoonten. Melkproducten kun je vervangen door producten op basis van bijvoorbeeld haver of soja. Voedsel met een hoge GI kun je proberen te vervangen door voedsel met een middelmatige tot lage GI. Dit zijn bijvoorbeeld peulvruchten, bonen, linzen en volkorenproducten. 

Ook niet onbelangrijk is de verzorging van je huid. Dit doe je met de juist skincare. Lees hier hoe je erachter komt welke skincare past bij jouw huid ->

acne voeding

Heb je vragen over jouw huid? Vraag een gratis huidadvies aan bij Olivida!

blog_divider

Het feit dat er nog zoveel onduidelijk is over de relatie tussen eten en puistjes toont al aan dat dit iets redelijk ongrijpbaars is. Iedereen heeft een andere huid en reageert mogelijk anders op bepaalde voeding. Het is aan jou om te proberen om je huid zo goed mogelijk te leren kennen. Daarvoor moet je soms helaas een lange adem hebben. Heb je last van acne of onzuiverheden en wil je eens iemand naar je huid laten kijken? Op de site van Olivida kun je gemakkelijk een gratis huidadvies aanvragen. Onze specialist Melanie kijkt graag met je mee en raadt je meteen de juiste producten aan tegen jouw huidprobleem.

Gratis gepersonaliseerd huidadvies van onze huidspecialiste ->

De beste producten voor een acnegevoelige huid bij Olivida

blog_divider

Niks zo vervelend als een onrustige huid. Als je last hebt van puistjes wil je daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Om jouw acnegevoelige huid te behandelen en ervoor te zorgen dat je geen nieuwe puistjes ontwikkelt, is een goede skincare routine van groot belang. Zo ondersteun je je huid om zo gezond en egaal mogelijk te blijven en kun je de puistjes die je hebt bestrijden. We verkopen bij Olivida alleen professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die echt iets voor jouw huid kunnen betekenen. Je kunt in de webshop zoeken op producten voor de acnegevoelige huid of onze complete skincare routines per huidtype shoppen. We helpen je graag bij het vinden van jouw holy grails!

Vind de perfecte skincare routine voor jouw huidtype ->

Nog niet uitgelezen? Lees deze gerelateerde blog artikelen

blog_divider

Mee-eters door make-up? Zo kun je dit voorkomen ->

De vijf must-have skincare producten bij acne ->

Hormonen en acne: Alles wat je moet weten over hormonale acne ->

Volg ons op social media

Share via
Copy link