1. Blogberichten
 2. Dit zijn de Effecten van Stress op je Huid

Dit zijn de Effecten van Stress op je Huid

Stress Huid

Leestijd: 3-4 minuten

Dit zijn de effecten van stress op je huid
blog_divider

We zijn er allemaal wel bekend mee: stress. We rennen en vliegen van hot naar her om alle ballen in de lucht te houden: huishouden, werk, sport en noem het allemaal maar op. Zo blijft er natuurlijk weinig vrije tijd over, maar toch is het heel belangrijk om af en toe rust te nemen. Door al dat gestress worden we er namelijk niet mooier op, dit is de invloed van stress op je huid.

 

Wat gebeurt er als je stress hebt?
blog_divider

Zodra er een angst- of stressprikkel is, maakt ons lichaam zichzelf klaar om snel te kunnen handelen. Daarom wordt het hormoon cortisol aangemaakt, dit hormoon kan zorgen voor een boost van het energieniveau van je lichaam. Super handig wanneer nodig, maar een te lange blootstelling aan cortisol is helaas niet goed voor je lichaam. 

Het zorgt voor een verstoring van je hormoonbalans, maar ook je cholesterolwaarden, stofwisseling en bloedsuikerspiegel worden verstoort. Dit zorgt voor schade aan je hart en vaten, daarnaast kan je door stress aankomen en word je vermoeider. Kortom, niet veel goeds. Helaas heeft de langdurige verhoging van cortisol ook nog andere gevolgen: huidproblemen

 

stress huid vermoeidheid

 

Acné door stress
blog_divider

Het stresshormoon cortisol stimuleert de talgproductie, met als gevolg dat poriën sneller verstopt raken. Hierdoor kunnen puistjes ontstaan. Verder tast cortisol de werking van je immuunsysteem aan, hierdoor heeft je huid dus meer moeite met het genezen van de puistjes die er ontstaan.

Ook worden er minder stofjes aangemaakt die je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf, daarmee tast cortisol dus ook je huidbarrière aan. Kortom, stress zorgt voor een onrustige en gevoelige huid, met acné als gevolg. 

 

Effect van stress op huidaandoeningen
blog_divider

We hebben het hierboven al benoemd in relatie tot acné, maar stress tast inderdaad je immuunsysteem aan. Dit heeft als gevolg dat je lichaam minder snel ontstekingen kan oplossen, maar ook dat je er dus kwetsbaarder voor bent. Dit zorgt voor een slechtere barrière wat je huid gevoeliger maakt, daarnaast kan het ook zorgen voor toenemende jeuk. Een jeukende huid is helemaal vervelend als je last hebt van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, deze condities kunnen dan ook verergeren door stress. 

 

Huidveroudering door stress
blog_divider

Jammer genoeg hebben we alle negatieve effecten van stress nog niet gehad, stress maakt namelijk ook nog eens sneller oud. Het verouderingsproces wordt namelijk versneld door stress, wat ook zichtbaar wordt in de huid. Chronische stress zorgt ervoor dat er minder collageen en elastine aangemaakt worden, deze stofjes houden je huid stevig en soepel.

Door het verdwijnen van de stevigheid worden rimpels en fijne lijntjes sneller zichtbaar. Ook zorgt stress ervoor dat de celdeling vermindert, zo breekt ons genetisch materiaal af, dit is opnieuw een oorzaak voor toenemende en zichtbare veroudering.

 

Stress zorgt voor dofheid
blog_divider

Omdat zoals eerder genoemd stress de barrièrefunctie van je huid aantast, heeft dit als gevolg dat je je huid meer moeite heeft met het vasthouden van vocht. Ook worden de stoffen die je huid vet en gehydrateerd houden minder aangemaakt. Daarom wordt je huid door stress een stuk droger en doffer, wat kan leiden tot een droge huid.

stress effect huid

 

5 Manieren om te ontstressen en zo je huid te kalmeren
blog_divider

 1. Hydrateer je huid maar ook jezelf. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en vermijd alcohol, dit kan namelijk zorgen voor nog meer uitdroging. Het hydrateren van je huid kan met producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur, ceramiden, glycerine en polyglutaminezuur. Bijvoorbeeld het ALPHA-H – Hyaluronic 8 serum!
 2. Voeg een gentle exfoliant toe aan je routine om je huid te herstellen en weer te laten glanzen. Dit kan ook helpen met verstoppingen en bacteriën. Onze aanbeveling: de SPA Salonnepro – Gentle Fruit Scrub. Deze verzacht, verheldert en zuivert de huid effectief. De scrub is verrijkt met fruitzuren, salicylzuur en shea butter  en is geschikt voor de droge, normale en gecombineerde huid.
 3. Bescherm je huid tegen andere mogelijke boosdoeners, zoals UV straling. Hiervoor is een product met SPF zoals de PREVENTION+ Moisturizer van Image Skincare met SPF50 een echte musthave!
 4. Wees lief voor je huid, probeer van de puistjes af te blijven en geen agressieve producten gebruiken die de situatie erger kunnen maken. 

Probeer voldoende te ontspannen, zorg goed voor jezelf én je huid. Eet gezond en probeer voldoende te blijven bewegen en te slapen. Daarnaast kan een moment van self-care helpen om te ontspannen, zoals het nemen van een lekker bad of het even uitgebreid doen van je skincare.

ALPHA-H – Hyaluronic 8

 • Deze vochtboost vult fijne lijntjes op
Alpha-H-Hyaluronic 8

SPA Salonnepro – Gentle Fruit Scrub

 • Zorgt voor een frisse en egale uitstraling
SPA Salonnepro - Gentle Fruit Scrub

Image Skincare – Daily Ultimate Protection Moisturizer SPF 50

 • Intensief hydraterende dagcrème zonder vettige waas
Image-Skincare_PREVENTIONDaily-Ultimate-Protection-Moisturizer-SPF-50

Zo ontstress je met producten van Olivida
blog_divider

Behoefte aan goede skincare voor een selfcare momentje om je huid weer helemaal tot rust te laten komen? Bij Olivida ben je aan het juiste adres! Wij verkopen een selectie van producten van salonmerken, die is samengesteld door onze gecertificeerde huidspecialist. Deze producten bevatten hoge concentraties actieve werkstoffen, die echt wat voor jou en je huid kunnen betekenen. Zo kan je dus echt verbetering gaan zien!

Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan! Onze huidspecialist kijkt met je mee en adviseert welke producten het beste bij jouw huid past: iedere huid heeft namelijk behoefte aan iets anders! Heb je vragen over een specifiek product? Dan kan je ons altijd een berichtje sturen via de chatfunctie op Olivida.nl.

Lees hier hoe belangrijk een selfcare dag is voor je mentale en fysieke gezondheid ->

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link