1. Blogberichten
 2. anti-age
 3. Hoe ontstaan rimpels? (+ zó vertraag je huidveroudering zoveel mogelijk)

Hoe ontstaan rimpels? (+ zó vertraag je huidveroudering zoveel mogelijk)

Hoe ontstaan Rimpels

Leestijd: 3-4 minuten

Hoe onstaan rimpels? Zo vertraag je de huidveroudering zoveel mogelijk

blog_divider

Rimpels in het gezicht: we krijgen ze uiteindelijk allemaal. Geen ramp natuurlijk, maar het liefst vertraag je het proces van huidveroudering zoveel mogelijk. We zoomen in dit blog in op het ontstaan van rimpels en de hoofdoorzaken. Ook laten we je weten hoe je het proces van huidveroudering zoveel mogelijk kunt terugdringen én wat je kunt doen bij (beginnende) rimpels. Lees je mee?

 

Wat is huidveroudering?

blog_divider

Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. Je wordt op je 25e verjaardag echt niet opeens veel rimpeliger wakker, maar de eerste tekenen beginnen zich langzamerhand te tonen. Vaak worden tekenen van huidveroudering pas echt zichtbaar rond het 35e en 40e levensjaar. Tijdens het huidverouderingsproces is de afbraak van elastine- en collageenvezels groter dan de aanmaak. De huid wordt daardoor slapper, met fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels als gevolg. De snelheid en de mate van huidveroudering is afhankelijk van verschillende oorzaken, zowel inwendig als uitwendig. We nemen je hieronder mee in de hoofdoorzaken van huidveroudering.

 

Wat zijn rimpels en vanaf welke leeftijd

Huidveroudering: de hoofdoorzaken

blog_divider

Intrinsieke huidveroudering

Het natuurlijke huidverouderingsproces is onoverkomelijk; het wordt veroorzaakt door onze eigen genen. (Erfelijke aanleg kan dus bepalend zijn voor de mate waarin je huid veroudert en de snelheid.) De huid wordt door het verlies aan elastinevezels en de afbraak van collageen slapper en fragieler. Ook produceren de talgklieren minder huidvetten, waardoor de huid droger wordt. Fijne rimpeltjes, een dunnere en drogere huid en een meer ingevallen gezicht zijn tekenen van intrinsieke huidveroudering. 

Extrinsieke huidveroudering

Extrinsieke huidveroudering, ofwel huidveroudering door factoren van buitenaf, zorgt voor andere tekenen van huidveroudering. Bijvoorbeeld voor een vale, stugge, bijna leerachtige huid met pigmentvlekken en diepe rimpels. De belangrijkste oorzaken voor deze vorm van huidveroudering zijn de zon, roken, chronische huidirritatie door bijvoorbeeld het gebruik van verkeerde skincare producten, mimiek (frons- en lachrimpeltjes) en alcohol. Tekenen van extrinsieke veroudering zijn vaak al veel eerder zichtbaar dan de tekenen van ‘natuurlijke’ huidveroudering.

 

Zo vertraag je het huidverouderingsproces

blog_divider

Dat de tekenen van extrinsieke huidveroudering zo snel zichtbaar zijn en een enorme impact hebben op de huid is best goed nieuws. Aan de externe factoren valt namelijk wél iets te doen. We zetten hieronder op een rij wat je kunt doen om huidveroudering van buitenaf zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Gebruik elke dag een product met SPF

Hoe lekker de zon ook aanvoelt op je huid, het is de allergrootste oorzaak van rimpels. 90% (!) van de huidveroudering ontstaat door de zon. De allerbelangrijkste maatregel die je kunt treffen is dus best een simpele: gebruik elke dag een SPF in je skincare routine. Ook op de meest dichtbewolkte en grijze dagen. De schadelijke UV-stralen van de zon bereiken ons namelijk 365 dagen per jaar. Zélfs als je de hele dag binnen doorbrengt. Vermijd daarnaast de zonnebank: de UVA-straling van de zonnebank zorgt namelijk voor een nog snellere veroudering. Probeer op de heetste uren van de dag uit de zon te blijven en bescherm je huid dagelijks met een SPF. SPF15 is vaak al voldoende voor dagelijkse bescherming.

Lees meer over het belang van een SPF ->

Bekijk dagcremes met SPF

 

 • Stop met roken

Nog zo’n boosdoener voor je huid: roken. Als je rookt krijgt je meer rimpels rondom je mond, maar dat is niet alles. Doordat je huid minder goed doorbloed raakt en de huid dikker wordt door de toegenomen hoeveelheid radicalen, kan je huid een ongezonde bleek gelige kleur krijgen en ontstaan er al rimpels op jonge leeftijd. Als je nog niet genoeg redenen had om te stoppen met roken, is dit er nog eentje. 

 

 • Probeer niet te veel te stressen

Volgens verschillende onderzoeken kan je huid door stress versneld verouderen. Een beetje stress is niets om je druk over te maken, maar chronische stress veroorzaakt een toename van vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. De celdeling stopt hierdoor eerder en dit zorgt voor huidveroudering. 

 

 • Gebruik goede skincare producten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een gezonde huid, is een mooie huid. Elke huid – ongeacht het huidtype – heeft behoefte aan milde reinigingsproducten en de juiste verzorging. Irriterende stoffen in skincare producten kunnen huidveroudering versnellen en wil je dus zoveel mogelijk mijden. Wat je wél wil doen is een routine samenstellen die echt past bij jouw huid en daar een goede SPF aan toevoegen. Verschillende anti-aging producten kunnen daarnaast helpen bestaande tekenen van huidveroudering te verminderen en ‘nieuwe’ veroudering zoveel mogelijk te voorkomen.

huidveroudering SPF

De beste (anti-aging) skincare producten voor jouw huid vind je bij Olivida

blog_divider

We verkopen bij Olivida verschillende professionele anti-aging producten met hoge concentraties vitamine A & C en glycol– of salicylzuur die je kunnen helpen huidveroudering tegen te gaan. Gebruik je nog geen skincare of heb je nog geen routine opgebouwd waarmee je resultaten behaalt? We helpen je graag bij het vinden naar de perfecte producten voor jouw huid! Neem vooral een kijkje in de webshop en schakel onze hulp in via het chatvenster wanneer je er niet uitkomt. Vind je het een prettig idee als er een specialist met je meekijkt? Via de website kun je een online gratis huidadvies aanvragen. Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan.

Vind hier gehele skincare routines voor jouw huidtype ->

Bekijk onze anti-aging producten

 

rimpels voorkomen

Dit zijn de favoriete anti-aging producten van onze klanten

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link