1. Blogberichten
 2. anti-age
 3. Van Fijne Lijntjes tot Kraaienpootjes: Wanneer krijg je Rimpels?

Van Fijne Lijntjes tot Kraaienpootjes: Wanneer krijg je Rimpels?

wanneer krijg je rimpels

Leestijd: 3-4 minuten

Van fijne lijntjes tot kraaienpootjes: Wanneer krijg je rimpels?

blog_divider

We moeten er uiteindelijk allemaal aan geloven: onze huid gaat op een gegeven moment rimpelen. Het is is natuurlijk geen ramp, maar het liefst vertraag je het proces van huidveroudering zoveel mogelijk. Wanneer je rimpels krijgt en in welke mate is van verschillende factoren afhankelijk. De een loopt er met 35 jaar nog rimpelloos bij, terwijl de ander dan al met diepere rimpels te maken heeft. We nemen je vandaag mee in de hoofdoorzaken van rimpelvorming en vertellen je hoe je je huid zo lang mogelijk glad en gezond houdt. Ben je 25 jaar of ouder? Lees dan vooral even mee.

 

Wat is huidveroudering en wat zijn de oorzaken?

blog_divider

Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar beginnen zich de eerste tekenen van huidveroudering te tonen. Huidveroudering wordt vaak pas echt zichtbaar rond het 35e en 40e levensjaar. Dat je fijne lijntjes en rimpels gaat zien heeft alles te maken met de afbraak van elastine- en collageenvezels. Elastine en collageen zijn een soort pilaren die de huid stevig houden. Vanaf midden/eind twintig neemt de aanmaak van deze steunpilaren in je huid ieder jaar af met één tot anderhalf procent. De figuurlijke pilaren vallen om, en rimpelvorming ontstaat. De huid wordt slapper, met fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels als gevolg. Daarnaast wordt de bovenste huidlaag op den duur dunner, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor invloeden van buitenaf. 

Er gebeurt dus een hoop wat we niet kunnen tegenhouden. Hoe en hoe snel bovenstaande verouderingsprocessen precies verlopen hangt af van je genen. Daar kun je dus niet veel tegen doen. Maar, er zijn een hoop dingen die je wél kunt doen om het proces van huidveroudering te vertragen. Er zijn namelijk ook een aantal externe factoren die een belangrijke rol spelen. De collageenafbraak wordt door deze omgevingsfactoren versneld, waardoor die pilaren dus nog een stuk sneller omvallen. We zetten later in dit blog voor je op een rij welke externe factoren je kunt elimineren om het proces van huidveroudering zoveel mogelijk te vertragen.

 

soorten rimpels

Extrinsieke en intrinsieke huidveroudering

blog_divider

Onder intrinsieke huidveroudering verstaan we onder meer de afbraak van collageen en het verlies van elasticiteit. De factoren die van binnenuit zorgen voor huidveroudering en door onze eigen genen worden veroorzaakt. Onder extrinsieke huidveroudering vallen daarentegen alle factoren van buitenaf die huidveroudering in de hand kunnen werken. De extrinsieke oorzaak die met stip op nummer één staat is de zon. Hoe lekker de zon ook voelt op je huid, de schadelijke UVA- en UVB-stralen generen zeer actieve vrije radicalen die zorgen voor celbeschadiging. Voornamelijk UVA kan een grote impact hebben op de huid. Verder zijn alcohol, roken, chronische huidirritatie (bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve skincare) en mimiek extrinsieke factoren. En take notes: tekenen van extrinsieke veroudering zijn vaak al veel eerder zichtbaar dan de tekenen van huidveroudering van binnenuit. 

oorzaak rimpels

Zo dring je het proces van huidveroudering zoveel mogelijk terug

blog_divider

Je beschermt je huid tegen huidveroudering door je te wapenen tegen de externe factoren. Hoe je dat concreet kunt doen zetten we hieronder voor je op een rij:

Gebruik elke dag een SPF

In totaal wordt ongeveer 90% (!) van de huidveroudering veroorzaakt door de zon. Om je huid tegen de zon (en dus tegen veroudering) te beschermen is een SPF een must in je dagelijkse skincare routine. Óók op de dagen dat er geen zonnestraal te zien is en het pijpenstelen regent. De schadelijke UV-straling van de zon bereikt ons namelijk 365 dagen per jaar. Dwars door de wolken en het raam heen. Voeg een fijne zonnebrandcrème aan je routine toe die speciaal geschikt is voor de gezichtshuid of gebruik een dagcrème met SPF. 

Het verschil weten tussen een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème? ->

Bekijk dagcremes met SPF

Probeer te stoppen met roken

Roken zorgt voor de toename van vrije radicalen in de huid die op hun beurt weer zorgen voor schade aan cellen. Ook collageen en elastine worden beschadigd, met een slappe huid en diepe rimpels als gevolg. De doorbloeding van de huid verbetert daarnaast direct als je stopt met roken. Hierdoor krijgt je huid een minder grauwe kleur en zie je er gezonder en frisser uit. Je huid begint als je blijft roken tien tot twintig jaar eerder met verouderen.

 

Elimineer stress

Een beetje stress is oké, maar als je een langdurige periode stress ervaart maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Cortisol stimuleert vervolgens de talgproductie, wat kan zorgen voor puistjes, en het onderdrukt het immuunsysteem. Daarnaast worden de collageen en elastine vezels in de huid beschadigd en kan chronische stress leiden tot een verminderde celdeling

 

skincare rimpels

Verzorg en bescherm je huid met de juiste skincare

blog_divider

Wij van Olivida geloven in de kracht van huidverzorging. Door je huid elke dag met de juiste producten te verzorgen en te beschermen houd je je huid gezond. En een gezonde huid is een mooie, glowy huid. Als je huid al is beschadigd of sneller verouderd, kunnen de juiste producten deze schade tot op zekere hoogte herstellen. Of je nu een normale, droge of gevoelige huid hebt of last hebt van acne, de juiste skincare producten zorgen voor huidverbetering. En dat voelt goed. 

Lees deze guide om jouw huidtype te achterhalen ->

De beste anti-aging vind je bij Olivida

blog_divider

Veel mensen vinden het moeilijk te geloven dat anti-rimpelcrèmes of -serums zichtbaar resultaat laat zien, maar bepaalde anti-aging producten werken écht. De werking van deze producten zit ‘m in de ingrediënten. Zo hebben vitamine A (retinol), vitamine C, glycolzuur en salicylzuur een zichtbaar en meetbaar anti-aging effect. Een fijne skincare routine die aan de behoeften van je huid voldoet met een anti-aging product of een complete anti-aging lijn kan ervoor zorgen dat je weer lekkerder in je vel gaat zitten. Daarnaast kun je niet vroeg genoeg met anti-aging beginnen, want voorkomen is beter dan ‘genezen’. Wil jij de perfecte routine voor jouw huid samenstellen? We verkopen bij Olivida uitsluitend professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen. In de webshop kun je zoeken op huidtype, productsoort, ingrediënten en merken. We hebben ook een paar complete routines samengesteld, die je met één klik aan je mandje kunt toevoegen. Wil je liever dat we even met je meekijken? Via de website kun je tijdelijk een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan. 

Vind hier gehele skincare routines voor jouw huidtype ->

Bekijk onze anti-aging producten

Onze meest verkochte anti-aging producten

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link