Leestijd: 2-3 minuten
Hormonen en acne: alles wat je moet weten over hormonale acne
Konden we maar voorspellen hoe onze huid zich zou gedragen… Het ene moment hebben we een spotless gezichtje en het andere moment is onze huid allesbehalve rustig. Terwijl we voor ons gevoel niets geks hebt gedaan, gegeten of gesmeerd. Herkenbaar? Je bent niet de enige die hier last van heeft. De kans is groot dat hormonen invloeden hebben op jouw acne. Maar hoe zit dat nou precies? Hoe herken je hormonale acne? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je meer over hormonen en acne. Zodat jij straks kan toewerken naar een zo voorspelbaar mogelijk gezichtshuidje. Lees je mee?
Wat is hormonale acne?
De naam zegt het eigenlijk al wel: hormonale acne is acne veroorzaakt door hormonen. We weten tot de dag van vandaag niet precies hoe hormonen acne beïnvloeden, maar dat de twee in nauw verband staan met elkaar is overduidelijk. Het zit zo: hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze talgklieren en de stimulatie van de talgproductie in deze klieren. Een overproductie van talg kan zorgen voor de verstopping van een talgklier, met een puistje als gevolg. Je kunt last krijgen van puistjes met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters.
Hoe weet je of je acne hormonaal is?
Soms krijg je je een puistje en heb je wel een vermoeden van de oorzaak. Als je je huid bijvoorbeeld niet goed hebt gereinigd of bijvoorbeeld net een nieuw skincare product hebt gebruikt waar je huid gevoelig op reageert. De oorzaak is bij hormonale acne een stuk ingewikkelder vast te stellen. We sommen hieronder een aantal symptomen van hormonale acne op, zodat je voor jezelf duidelijk kunt krijgen of en wanneer jij last hebt van hormonale acne:
- Je acne is begonnen in een periode waarin je hormonen zijn veranderd. Bijvoorbeeld toen je zwanger werd of wisselde van anticonceptiemiddel.
- Je krijgt vaak last van puistjes als je ongesteld moet worden. Vaak rond dezelfde periode in je menstruatiecyclus.
- Je puist of puistjes komen steeds terug op dezelfde plek: vaak rond je kaaklijn en kin. Dit zijn de plekken waar hormonale acne vooral voorkomt.
- Je hebt last van acne terwijl je al tijden dezelfde skincare routine volgt en dezelfde make-up producten.
Herken jij je in een van de bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je acne inderdaad een hormonale oorzaak heeft. We vertellen hieronder meer over de hormonen die van invloed zijn op acne. Zo wordt de achterliggende oorzaak van jouw onrustige huid je hopelijk nog duidelijker.
Deze hormonen hebben invloed op je huid
De hormonen die invloed hebben op je huid zijn testosteron, oestrogeen en cortisol.
Zonder al te diep in de biologie te duiken sommen we puntsgewijs op wat deze hormonen doen en hoe dat acne tot gevolg kan hebben.
- Testosteron
Testosteron wordt ook wel gezien als een mannelijk hormoon, maar alle mensen produceren het. Het hormoon zorgt ervoor dat je meer talg aanmaakt. Talg is in principe bedoeld om je huid olieachtig en gesmeerd houden, maar wanneer je huid te vettig wordt ontstaan er verstoppingen en kun je last krijgen van hormonale acne.
- Oestrogeen
Oestrogeen houdt je huid soepel en gehydrateerd. Dankzij oestrogeen blijft je huid dik en elastisch en wordt de collageenproductie gestimuleerd. Daarnaast zorgt het ervoor dat wondjes sneller genezen. Naarmate je ouder wordt maakt je lichaam steeds minder oestrogeen aan. De huid wordt dunner en minder soepel. Omdat oestrogeenspiegels dalen (denk aan de overgang!), krijgt testosteron meer ruimte. Dit kan vervolgens weer zorgen voor hormonale acne.
- Cortisol
Ook wel: het stresshormoon. Je kunt meer last krijgen van hormonale acne in perioden waarin je veel stress ervaart. Hoge levels cortisol zorgen er namelijk voor dat je talgklieren meer talg gaan produceren. Hierdoor kunnen je poriën verstopt raken, met hormonale acne als gevolg.
Dit kun je doen tegen hormonale acne
De oorzaak van je hormonale acne komt van binnenuit. Toch is het heel belangrijk om je huid goed te reinigen en te verzorgen met producten voor een acnegevoelige huid. Gebruik daarbij altijd lauw water. Te warm of te koud water kunnen je onzuiverheden verergeren. Producten met benzoylperoxide kunnen helpen je hormonale puistjes minder zichtbaar te maken. Het ingrediënt maakt je poriën vrij, doodt bacteriën en vermindert de roodheid en zwelling. In de webshop van Olivida vind je verschillende skincare met werkstoffen die jouw hormonale acne kunnen verminderen en zoveel mogelijk kunnen voorkomen.
Meer informatie over acne vindt je hier in onze huid encyclopedie ->
Producten met Benzoylperoxide ->
De beste producten tegen acne door hormonen
Bij Olivida vind je professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die je helpen je hormonale acne onder controle te krijgen en houden. De ingrediënten in deze skincare producten kunnen je huid meer bieden dan producten van de drogist. Twijfel je over welke producten precies geschikt zijn voor jouw hormonale acne? Onze beautyspecialist Melanie kijkt graag met je mee! Via de website kun je gemakkelijk een gratis huidadvies aanvragen. Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je meteen passende producten aan. Op de site vind je ook complete skincare routines voor de acnegevoelige huid.
Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!
Persoonlijk Productadvies met de SkinQuiz
Het beste voor jou. Doe onze korte SkinQuiz en kom erachter welke producten bij jou passen.
- Ontvang gratis product aanbevelingen
- persoonlijk voor jouw huid
- Gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten
- In slechts 3 minuten
afgerond
Disclaimer – Onze SkinQuiz is gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten. Zo garanderen wij dat we producten adviseren die bij jou passen!