1. Blogberichten
 2. Acne
 3. Acne door Stoppen met Anticonceptie

Acne door Stoppen met Anticonceptie

Acne Anti-conceptie

Leestijd: 3-4 minuten

Acne door stoppen met anticonceptie? Dit kun je doen
blog_divider

Je hebt besloten te stoppen met de pil en opeens heb je last van acne. Heel irritant. Want waarom gebeurt dit nou precies en wat kun je ertegen doen? Allereerst: je bent lang niet de enige met zogenaamde post birth control acne. Of je nu ooit bent begonnen met de pil om je huid onder controle te krijgen of om niet zwanger te worden, wanneer je ermee stopt kan de hel losbreken. Merk je dat je huid reageert nu je de pil niet meer slikt? Dan is dit blogartikel voor jou. We leggen je uit hoe het komt dat je acne krijgt na het stoppen met de pil en hoe je je acne kunt behandelen. 

In onze huid encyclopedie gaan we dieper in op de huidaandoening: Acne ->

Acne na stoppen met de pil: dit is hoe en waarom het ontstaat

blog_divider

Er bestaat een zogenaamd post birth control syndrome. Dit syndroom kan optreden wanneer je lichaam weer in balans probeert te komen en daar kun je klachten van ervaren. Zo kan het dat je een tijd niet ongesteld wordt of heb je juist veel heftigere menstruaties. De hormonen in je lichaam triggeren de olieproductie van je huid, waardoor je last kunt krijgen van acne. Waarom dit alle precies gebeurt is niet bekend, maar de pil heeft invloed op de natuurlijke hormoonbalans van je lichaam. Daarom is het niet zo gek dat je lichaam wat tijd nodig heeft om zich weer aan te passen aan zijn normale hormoonlevels en fluctuaties. 

*Disclaimer: het kan zijn dat je helemaal geen klachten ervaart na het stoppen met de pil. Iedere vrouw ervaart het post birth control syndrome anders. Het is daarom lastig te voorspellen hoe je lichaam en huid zullen reageren op het stoppen met de pil. 

acne oorzaken

De hoofdoorzaken van acne na het stoppen met de pil
blog_divider

Het begint allemaal bij je hormoonhuishouding. De anticonceptiepil voorziet je lichaam continu van hormonen. De pil helpt in het bijzonder om de mannelijke hormonen onder controle te houden die bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Wanneer je stopt met de pil, gaan je hormonen langzaam terug naar de levels die ze hadden voor je begon met de pil. Daarom is de kans groot dat als je acne had voor je met de pil begon, het nu minstens net zo erg terugkomt. De hoofdoorzaken zijn dus een hormonale disbalans, maar mogelijk ook een verhoogde talgproductie door verminderde insulinegevoeligheid en een disbalans tussen antioxidanten en vrije radicalen. 

 

Hoe groot is de kans dat je last krijgt van acne als je stopt met de pil?

blog_divider

Zoals we net al even noemden krijgt lang niet iedereen last van acne na het stoppen met de anticonceptiepil. Je hebt een grotere kans op acne als je al last had van acne voor je met de pil begon. Ook als je genetisch gezien aanleg hebt voor het ontwikkelen van acne, is de kans groter dat je huid onrustig wordt wanneer je met de pil stopt. Verder is het type anticonceptiepil bepalend. Pillen met een hogere dosis oestrogeen, die alleen het hormoon progesteron bevatten, en een ander hoger androgeeneffect van progesteron, kunnen ervoor zorgen dat je meer risico loopt op acne na het stoppen met de pil. Bij combinatiepillen ligt het risico bijvoorbeeld al een stuk lager.

 

Alpha-H Blemish Control Gel

Acne door het stoppen met de pil behandelen

blog_divider

Als je huid reageert nu je geen hormonen meer slikt, wil je waarschijnlijk niets liever dan zo snel mogelijk van je acne af. Om je huid weer zuiver te krijgen kun je een paar dingen doen. We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rijtje:

 • Exfoliëren is een must

Door je huid te exfoliëren met bijvoorbeeld salicylzuur reinig je je poriën van binnenuit. Zo voorkom je dat je poriën verstopt raken met bijvoorbeeld dode huidcellen en zich vervolgens ontpoppen tot acne en puistjes. 

 • Gebruik een spot treatment

Het exfoliëren van je huid is een goede manier om acne te voorkomen, maar wat als je al last hebt van acne? In dat geval raden we je een spot treatment aan dat de bacterie die verantwoordelijk is voor acne kan ‘doden’. Een goed voorbeeld is benzoylperoxide. We verkopen producten met benzoylperoxide van SPA Salonnepro die mild zijn voor je huid en tegelijkertijd diepliggende puistjes en roodheid verminderen. Een ander goed product is de Clear Skin Blemish Control Gel van ALPHA-H, die je plaatselijk aanbrengt op puistjes en ontstekingen. 

 • Probeer minder suiker en zuivel te eten

Mogelijk triggeren suiker en zuivel je acne extra, waardoor de conditie van je huid verergert. Dit heeft in het geval van suiker alles te maken met je bloedsuiker en insulinelevels, die weer in contact staan met je huid. Zuivel verhoogt de levels van een bepaald hormoon dat acne in de hand kan werken en verhoogt ook je insulinelevels. Probeer daarom een tijdje te letten op hoeveel suiker en zuivel je binnenkrijgt. 

 • Wees geduldig

Dit is het moeilijkste gedeelte en dat snappen we volkomen. Maar je lichaam is zich aan het aanpassen om weer terug te gaan naar de natuurlijke hormoonbalans die past bij jouw lijf! En dat kost helaas wat tijd. Dus, hou vol, gebruik skincareproducten die het probleem bij de kern aanpakken (zie hierboven) en zorg goed voor jezelf en je huid. Hoe lang je last blijft houden van je post-pil hormonale acne is voor iedereen anders, maar over het algemeen duurt het een paar maanden tot een jaar.

Meer weten over wat een exfoliant precies doet? Lees dit artikel ->

Bekijk de bovengenoemde producten en Exfoliants met Salicylzuur

Bericht gaat verder onder de foto.

Swipe opzij voor meer producten.

Acne stoppen met de pil

Skincare tegen acne vind je bij Olivida

blog_divider

Een goede skincare routine voorkomt het ontstaan van acne en vermindert de onzuiverheden die al zijn ontstaan. Daarom kan je huid nu je bent gestopt met de pil wel een extra steuntje gebruiken! Onthoud daarbij dat je huid nu je last hebt van acne nog altijd behoefte heeft aan milde producten. Agressieve producten die beloven je acne als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen verergeren het probleem vaak juist. We verkopen bij Olivida alleen professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die echt iets voor je huid kunnen betekenen en je huid tegelijkertijd op milde wijze behandelen. Je kunt op de website zoeken op productsoorten, ingrediënten of huidtype naar jouw nieuwe producten. Heb je geen idee wat jouw huid nu precies nodig heeft? Via de website vraag je gemakkelijk een gratis online huidadvies aan! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raad je direct passende producten aan. Wie weet tot snel!

 

Nog niet uitlezen? Lees gezellig met ons mee!

blog_divider

Deze skincare producten wil je mijden tijdens je zwangerschap ->

Hormonen en acne: Alles wat je moet weten over hormonale acne ->

5 Beste producten tegen een zwangerschapsmasker ->

Onze best verkochte producten die helpen bij acne:

Swipe opzij voor meer producten.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link