1. Blogberichten
 2. Feit of Fabel: Krijg je Puistjes van Chocolade?

Feit of Fabel: Krijg je Puistjes van Chocolade?

Blog Chocola Puistjes

Leestijd: 3-4 minuten

Feit of fabel: krijg je puistjes van chocolade?

blog_divider

Pasen staat voor de deur en daarbij horen de lekkerste paaseitjes, chocolade kuikens en chocolade paashazen. Als je net zo gek bent op chocola als wij vraag je je soms misschien af of je er nou puistjes van krijgt of niet. Snappen we, want er gaan verschillende verhalen over de effecten van chocolade op je huid de ronde. Vandaag zoomen we in op het vraagstuk ‘krijg je puistjes van chocola?’. Zodat je voor eens en voor altijd weet hoe het zit. Lees je mee?

De effecten van chocolade op je huid

blog_divider

Het gaat al jarenlang de ronde: van vet voedsel en chocolade krijg je puistjes. Vette producten en chocola zouden enorme acne veroorzakers zijn. Maar, is dat nou echt zo? We hebben heel goed nieuws voor je: het is nooit bewezen dat het eten van chocolade zorgt voor het ontstaan van puistjes. Het is dus een hardnekkige mythe. En dat betekent dat je je om je huid dus niet druk hoeft te maken als je onbeperkt paaseitjes wegwerkt. 

 

effect chocola huid

Onderzoek naar de effecten van chocolade op de huid

blog_divider

Vier Amerikaanse dermatologen deden in de jaren ‘60 onderzoek naar de effecten van chocolade op de huid. Ze verzamelden 65 proefpersonen die last hadden van milde acne en lieten twee verschillende chocoladerepen ontwikkelen. Een reep die tien keer zoveel cacao bevatten als een gemiddelde chocoladereep. En een reep die qua kleur, vorm, smaak en gewicht vergelijkbaar was met reep 1, maar helemaal geen chocolade bevatte. De participanten kregen vier weken lang dagelijks één van de twee repen voorgeschoteld. Tijdens de testperiode namen de dermatologen regelmatig de huid van de participanten onder de loep. Na vier weken volgde een rustperiode van drie weken en vervolgens begon een nieuwe testperiode waarin de participanten vier weken lang dagelijks de andere reep aten. Ook tijdens deze testperiode werd de huid van de participanten goed in de gaten gehouden. Zo kon een goed vergelijking worden gemaakt tussen het effect van de repen (en dus van chocolade) op het ontstaan van puistjes. 

En raad eens: er bleek geen effect te zijn. Bij de meerderheid van de proefpersonen was er geen enkel verschil opgetreden in het aantal puistjes. Of ze nu de reep met extra veel of juist zonder chocolade hadden gegeten. De studie werd later nog herhaald bij mensen die normaal gesproken geen last hadden van puistjes. In dit onderzoek werd eveneens geen effect gevonden. 

Hoe ontstaan puistjes dan wél?

blog_divider

Als de oorzaak van puistjes niet ligt bij chocolade of vet eten, waar dan wel? Puistjes ontstaan door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen. Denk aan de puberteit, tijdens een zwangerschap, tijdens de menstruatie of bijvoorbeeld de overgang. Als je huid te veel talg produceert, kan het je talgklieren verstoppen, waardoor mee-eters met een zwart of wit puntje worden gevormd. In deze mee-eter kunnen bacteriën zich vervolgens gemakkelijk vermenigvuldigen, waardoor de talgklier ontsteekt en er een puistje ontstaat. 

 

Onderzoek chocola huid

Verschillende soorten puistjes

blog_divider

Om te weten hoe je van je puistjes af komt, is het van belang dat je weet wat voor soort puistjes je hebt. Er bestaan verschillende typen onzuiverheden die we hieronder voor je op een rij zetten. 

 • Mee-eters (blackheads):

  mee-eters zijn kleine zwarte pukkeltjes die vaak ontstaan in de T-zone. De medische benaming voor de pukkeltjes is comedonen. Ze worden veroorzaakt door verstoppingen in de haarzakjes. Talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën hopen zich op. Hierdoor ontstaat een verstopping in de uitgang van het haarzakje. De verstopping komt in contact met licht en zuurstof en kleurt daardoor zwart. 

 • Whiteheads:

  mee-eters die iets dieper in de huid liggen, en daardoor niet blootgesteld worden aan licht en zuurstof, heten whiteheads. Het haarzakje is in dit geval verstopt en gesloten. Ze zien eruit als kleine, witte bultjes zonder roodheid.

 • Papels:

  papels ontstaan als gevolg van een ontsteking in het haarzakje en zien er uit als rode, geïrriteerde bultjes (pukkels). Over het algemeen worden papels gelinkt aan acne vulgaris, de meest voorkomende vorm van acne. Papels zijn niet gevuld met pus.

 • Pustels:

  pustels zijn kleine ontstoken blaasjes die wel gevuld zijn met pus en die zich aan de oppervlakte van de huid vertonen. De pus is een mengsel van dode huidcellen en bacteriën die verstopt zijn geraakt in de poriën. die verstopping wordt veroorzaakt door een overproductie van de talgklieren. 

 • Knobbels (nodules):

  knobbels of nodules zijn onderhuidse, grote, solide papels. Ze staan ook wel bekend als een van de meest pijnlijke vormen van acne. Ze ontstaan wanneer een ontsteking door veel druk op de wand van de porie doorbreekt en zo in de tweede huidlaag terechtkomt. 

De beste skincare tegen puistjes vind je bij Olivida

blog_divider

Als je last hebt van puistjes (niet omdat je te veel paaseitjes hebt gegeten, maar omdat je talgproductie uit balans is) wil je daar het liefst zo snel mogelijk van af. We verkopen bij Olivida de fijnste producten voor onzuivere huidjes en helpen je graag in de reis naar een zuivere huid. Weet je niet precies welke producten je nodig hebt of twijfel je over een product? Voor persoonlijk advies kun je via de website een huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan.

Bekijk onze samengestelde skincare routines ->

Huidadvies aanvragen

 

huidverzorging skincare chocola puistjes

De favoriete producten die helpen bij puistjes

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link