1. Blogberichten
  2. Acne
  3. 5 minder voor de hand liggende Oorzaken van Acne

5 minder voor de hand liggende Oorzaken van Acne

oorzaken acne

Leestijd: 2-3 minuten

5 minder voor de hand liggende oorzaken van acne

blog_divider

Puistjes en acne kunnen je mood flink verpesten. En er zijn zoveel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van je acne, dat het vaak moeilijk is om de precieze oorzaak te achterhalen. Laat staan dat je je huid snel rustig en onder controle krijgt! Omdat we volkomen begrijpen dat je desondanks wil dat de rust op jouw gezicht wederkeert, zetten we vandaag een aantal minder voor de hand liggende oorzaken van acne voor je op een rij. Als je eenmaal duidelijk hebt wat de oorzaak is van jouw puistjes of acne, kun je het probleem namelijk bij de kern aanpakken. 

De hoofdoorzaken van puistjes en acne in een notendop

blog_divider

Onzuiverheden ontstaan meestal door hormonen en de overproductie van olie. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je huid meer olie aanmaakt, waardoor je haarzakjes verstoppen en de bacteriën die puistjes veroorzaken kunnen groeien. Iedereen heeft een andere huid en je genen bepalen voor een groot deel hoe je lichaam reageert op acne-stimulerende hormonen. Daarom is het zo lastig te bepalen welke producten en ingrediënten je nodig hebt om je onzuiverheden te bestrijden. Er is niet één wondermiddel dat voor iedereen werkt. Toch zijn er naast de lichamelijke hoofdoorzaken van acne en puistjes een aantal andere factoren die puistjes in de hand kunnen werken. Bepaalde ‘slechte gewoontes’ of het gebruik van ‘verkeerde’ producten kunnen zorgen voor breakouts. En dat is ronduit zonde, vinden wij. Vandaar dat we vandaag een aantal minder voor de hand liggende redenen achter acne en puistjes voor je uitdiepen. Kun je daar vast mee beginnen.

Lees hier hoe je verschillende soorten puistjes en onzuiverheden kan herkennen ->

Lees in dit artikel over de correlatie tussen hormonen en acne ->

acne oorzaken

5 dingen die puistjes kunnen veroorzaken zonder dat je het doorhebt

blog_divider

1. Slaapgebrek

Heb je veel gebroken nachten? Dan zou je dat wel eens terug kunnen zien aan je huid. Onze lichamen ondergaan dagelijkse circadiaanse ritmes; slapen is een tijd van rust en reparatie en daarom nemen de levels van het zogenaamde stresshormoon cortisol af wanneer je slaapt. Als je niet genoeg slaapt wordt je lichaam continu blootgesteld aan hoge levels van cortisol waardoor onzuiverheden kunnen worden getriggerd. In principe gebeurt hetzelfde als wat gebeurt tijdens stressvolle momenten: hormonen die cortisol vrijlaten kunnen zich binden aan je olieklieren, waardoor deze in overdrive gaan en acne veroorzaken.

2. Je gezichtsscrub (of andere agressieve skincareproducten)

Door je huid regelmatig te exfoliëren voorkom je acne en puistjes. We snappen dat je daarom los wilt gaan met scrubs en middeltjes tegen acne, maar (te) veel scrubben maakt je huid allesbehalve smooth. Houd vooral in je achterhoofd dat je acnegevoelige huid met onzuiverheden per definitie een geïrriteerde en overgevoelige huid is. Daarom wil je je huid juist zo min mogelijk belasten en milde producten gebruiken om de beschermende barrière van je huid te herstellen. Exfolieer je huid dus absoluut niet te vaak en kies een keer voor een vloeibare leave-on exfoliant in plaats van een scrub die je moet inmasseren en afspoelen. Als je wel voor een scrub gaat, kies dan voor een milde variant en let goed op de korrel. De ALPHA-H – Micro Cleanse Super Scrub is bijvoorbeeld perfect om te gebruiken bij een onrustige en acnegevoelige huid.

Bekijk deze scrub van ALPHA-H ->

In dit artikel duiken we dieper in het belang van een exfoliant ->

3. De ingrediënten in je skincare producten

Het is vervelend maar waar: de skincare producten die je gebruikt om je huid rustig en pretty te houden kunnen ook de oorzaak zijn van je acne. Minerale oliën en kokosolie kunnen je poriën bijvoorbeeld juist verstoppen. Verder is aan veel producten parfum toegevoegd, wat zorgt voor een heerlijk geurend smeermomentje, maar verder absoluut niets goeds doet voor je huid. Sterker nog: je huid wordt er meer geïrriteerd van. Het ingrediënt sodium lauryl sulfate – een mega irriterende chemische stof – is daarnaast iets dat je wilt vermijden. Over het algemeen kun je het best switchen naar zowel parfumvrije als sulfaatvrije producten die bij jouw huidtype passen. 

Zeker zijn van een juiste routine voor jouw huidtype? Bekijk onze skincare routines ->

Liever persoonlijk advies? Onze huidspecialiste helpt je graag vrijblijvend en kosteloos verder ->

4. Een droge huid

Je verwacht misschien het tegenovergestelde, maar bij een droge huid raken talgklieren júist sneller verstopt. Met puistjes tot gevolg. Mogelijk heb je een droge huid met puistjes en gebruik je producten tegen acne die zijn ontwikkeld voor een vette huid, want tsja, je wilt toch van die puistjes af. Merk je dat jouw huid droog is? Stop daar dan vandaag nog mee! Een droge huid met puistjes heeft namelijk baat bij hele andere producten. 

Je huid – vet of droog – kan ook enorm uitdrogen door de zon, waardoor de olieproductie van je huid juist wordt getriggerd en acne wordt veroorzaakt. Zorg dus te allen tijde voor hydratatie en vind uit welk huidtype je hebt. Mocht je het moeilijk vinden of vragen hebben over je huid? Je kunt tijdelijk een gratis huidadvies aanvragen bij Olivida! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan. 

Denk jij dat je het huidtype ‘droge huid’ hebt? Vind er meer informatie over de kenmerken hiervan in onze huidencyclopedie ->

5. Sigarettenrook

Dat roken niet goed voor je is weet iedereen, maar wist je dat roken ook kan zorgen voor puistjes? Dat zit zo: elke keer als jij een sigaret opsteekt, verminder je de hoeveelheid zuurstof die naar je gezichtshuid gaat. Roken zorgt voor de afbraak van collageen en elastine en dat leidt weer tot rimpels en vergrote poriën. De kankerverwekkende stoffen in de sigarettenrook zorgen daarnaast voor huidirritatie en drogen je huid uit, waardoor je huid meer olie gaat produceren, wat mogelijk weer voor puistjes zorgt. Als je nog niet genoeg redenen had om te stoppen met roken, laat dit er dan één zijn.

acne slaapgebrek

Skincare producten tegen acne vind je bij Olivida

blog_divider

Ben jij he-le-maal klaar met je onrustige huid en zoek je naar producten die echt iets voor je huid kunnen doen? Dan ben je bij Olivida aan het juiste adres. We verkopen alleen producten van professionele salonmerken met hoge concentraties werkstoffen die jouw acne en puistjes kunnen tackelen. Zoek in de webshop op het huidtype ‘acne en vind de producten die echt bij jouw huid passen. Twijfel je over jouw huidtype of heb je een andere vraag over jouw huid(problemen)? Via de website vraag je gemakkelijk een gratis huidadvies aan! Shop je liever in één keer de perfecte skincare routine voor jouw acnegevoelige huid? Ook dat is mogelijk. We hebben zowel een reguliere acne routine als een budget acne routine samengesteld die je met één klik in je mandje kunt stoppen. Ga voor huidverbetering, shop je skincare bij Olivida! 

Bekijk onze favoriete skincare routine voor een huid met acne ->

Bekijk onze budget skincare routine voor een huid met acne ->

Bekijk alle professionele salonproducten die helpen bij acne ->

skincare-routine_acne

Nog niet uitgelezen? Lees deze gerelateerde blog artikelen

blog_divider

Mee-eters door make-up? Zo kun je dit voorkomen ->

De vijf must-have skincare producten bij acne ->

Waarom het belangrijk is om een exfoliant te gebruiken ->

Volg ons op social media

Share via
Copy link