Leestijd: 8-10 minuten
Wat is acne?
Acne (Acne Vulgaris) is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen die allemaal te herkennen zijn aan jeugdpuistjes. Bijna iedereen krijgt in de puberteit te maken met acne. Om deze reden is acne een van de bekendste huidaandoeningen. Bij de een zijn het enkel een paar puistjes, bij de andere is het een serieuze huidaandoening dat zelfs psychische problemen kan opleveren. Acne kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen daalt en dat je een slecht zelfbeeld hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel disciplines, van dermatologen tot schoonheidsspecialisten, die allemaal bezig zijn met de behandeling van acne. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaak, de vormen, de symptomen en de behandeling van acne.
Bekijk ons ruim assortiment producten tegen acne ->
Wat is de oorzaak van acne?
Acne wordt veroorzaakt door een overmatige productie van talg door de talgklier van het haarzakje. Door de overmatige productie van talg zorgt ervoor dat er dode huidcellen, hoorncellen, in het haarzakje blijven hangen. De talg gaat zich ophopen en hierdoor kan de talgklier verstopt raken. Dit is de reden waardoor er mee-eters (comedonen) ontstaan. Er zijn twee soorten mee-eters te onderscheiden: oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en onderhuidse mee-eters (witte comedonen). Bij zwarte comedonen is het zwarte puntje de hoornprop die de uitvoergang van het haarzakje vult, de zwarte kleur wordt veroorzaakt door zuurstof in de lucht. Zuurstof zorgt voor oxidatie van de talg en de verkleuring. Bij een witte comedonen is de afvoergang zeer nauw, vergelijkbaar met een gerstekorrel.
Talgophoping wordt vaak versterkt door de toegenomen verhoorning van de uitvoer van de talgklier, dit zorgt ervoor dat de uitvoer extra nauw wordt. In de talgklier bevinden zich veel bacteriën, die snel toenemen en de talg omzetten in vetzuren. De opgehoopte talg in combinatie met de vetzuren zorgt ervoor dat de talgklier verder uitrekt en uiteindelijk openscheurt. De irriterende stoffen komen op de huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Dit zijn de pukkels en puistjes die je op de huid ziet.
Acne begint vaak in de puberteit, dit is een fase waarbij de huid veel veranderd door hormonale schommelingen. Op de rug, het gezicht en de borst worden de talgklieren groter. Hierdoor produceren ze meer talg en is de kans op pukkels en puistjes groter.
Het ontstaan van acne kan ook worden toegewezen aan de volgende factoren:
- Hormonale schommelingen
- Psychologische problemen
- Genetische aanleg
- Ziekten van geslachtsorganen
Er zijn ook een aantal externe factoren aan te wijzen die zorgen voor het ontstaan van acne. Acne kan ontstaan op plekken op het lichaam waar meer druk wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door drukken en wrijven. Denk hierbij aan de druk die een hoofddeksel uitoefent op het voorhoofd. Acne kan ontstaan door bepaalde medicijnen die je gebruikt. Vaak gebeurt bij mensen op latere leeftijd, wat vrij ongewoon is. Ook de aanraking met bepaalde stoffen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren verstopt raken. Denk hierbij aan cosmeticaproducten, producten met olie en chloor.
Waardoor wordt acne niet veroorzaakt?
Er bestaan een aantal misvattingen over het ontstaan van acne. Wij hebben voor je op een rij gezet door welke facturen acne niet wordt veroorzaakt:
- Besmettelijk. Uit onderzoek blijkt dat acne niet besmettelijk is.
- Een tekort aan vitaminen. Acne wordt niet veroorzaakt door een vitaminetekort. Het heeft geen zin om extra vitaminen te slikken wanneer je last hebt van acne.
- Slechte hygiëne. Sommigen mensen denken dat acne wordt veroorzaakt door een slechte verzorging van de huid of door het feit dat mensen met acne zichzelf niet goed schoonmaken. Dit klopt niet.
- Een slecht dieet. Het eten van bepaald voedsel zoals junkfood, chocola of varkensvlees zou er volgens mensen voor zorgen dat acne ontstaat. Dit klopt niet. Ook voedselallergie speelt geen rol bij acne.
- Spanning of stress. Acne wort niet veroorzaakt door spanning of stress. Het is eerder andersom, mensen krijgen juist spanning van deze huidaandoening omdat ze zich ervoor schamen.
- Overmatig zweten. Zweten zorgt er niet door dat acne erger wordt. Uit onderzoek blijkt dat transpiratie en talgvorming niet in verband staan met elkaar.
Bij wie ontstaat acne
Met uitzondering van enkele mensen krijgt vrijwel iedereen in de puberteit te maken met acne. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 85% van de mensen met een leeftijd tussen de 12 en 24 jaar last hebben van een vorm van acne. Meisjes krijg acne vaak op een jongere leeftijd dan jongens. Meisjes krijgen voornamelijk acne tussen de 14 en 18 jaar en de meeste jongeren hebben last van acne tussen de 16 en 19 jaar. Acne is bij de meeste personen alweer verdwenen voor de tijd dat ze 25 jaar worden. Zoals hierboven besproken kan de ernst van de acne afhangen van meerdere zaken. Acne kan een vervelend probleem zijn voor pubers en jongvolwassen mensen. Het is aangetoond dat acne serieuze emotionele en psychosociale problemen kan veroorzaken. Dit komt voort uit het feit dat mensen zich snel schamen wanneer ze last hebben van acne. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot angst, een slecht zelfbeeld en depressieve gevoelens bij mensen in de puberteit.
Wat zijn de verschijnselen bij acne?
De verschijnselen die zichtbaar in beeld komen op de huid bij acne zijn witte en zwarte mee-eters, bultjes, puistjes en pukkels. Acne wordt ook wel een veelvormige huidaandoening genoemd. Dit komt doordat de verschijnselen van acne op de huid verschillende vormen kunnen aannemen. Bij ernstige vormen van acne kunnen er littekens op de huid achterblijven. Dit wordt veroorzaakt door de onderhuidse ontstekingen. Het is daarom aan te raden om gesloten mee-eters nooit uit te knijpen. Krab niet aan pukkels, puistjes en onderhuidse rode bobbels. Hiermee worden de ontstekingen alleen maar erger. Wat vervolgens weer zorgt voor een vergrote kans op mee-eters.
Hoewel acne bekend staat als een huidaandoening op het gezicht komt het ook vaak op andere plekken op het lichaam voor. Acne komt voor op plekken op het lichaam waar zich de meeste talgklieren bevinden. Naast het gezicht zijn de plekken op het lichaam met de meeste talgklieren: de rug, de schouders, de borst, de hals en de nek. In sommige gevallen komt acne voor op de bovenarmen en de billen. Uit onderzoek blijkt dat hier ook weer verschil is te zien bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen komt acne vooral voor in het gezicht en op de hals. Bij mannen komt acne vaker voor op de schouders, de rug en de borst. Acne op de rug wordt, naast het gezicht, als een zeer vervelende plek ervaren. Pukkels en puistjes op de rug jeuken en gaan vaak bloeden door de aanraking met kleding. Dit zorgt in veel gevallen voor littekens. De benen, de onderrug en de onderarmen zijn plekken waar acne vrijwel nooit voorkomt.
Welke vormen van acne zijn er?
Er bestaan verschillende vormen van acne. Hoe weet jij nou welke vorm van acne je hebt? Acne is een veelvoorkomende huidaandoening en daarom is het voor specialisten met het blote oog te ontdekken of jij last hebt van acne. Aanvullend onderzoek is zelden van toepassing.
Acne vulgaris
De meest voorkomende vorm van acne is acne vulgaris. Dit zit ook in de naam, ‘vulgaris’ betekent ‘gewone’ acne. Hierin is nog wel onderscheid te maken tussen een milde-, matige- of ernstige vorm van acne vulgaris. Naast acne vulgaris bestaan er nog een aantal vormen van acne die minder vaak voorkomen.
Acne inversa
Bij deze vorm van acne zijn er huidafwijkingen te zien op plaatsen waar acne normaal niet voorkomt. Denk hierbij aan de oksels, de liezen en de billen. Acne inversa komt vaak bij mensen van 20 jaar en ouder. Het is een vervelende vorm doordat de kans groot is dat de ontstekingen en abcessen steeds weer terugkeren.
Baby acne
Baby acne, of acne neonatorum, is een vorm van acne die alleen voorkomt bij pasgeboren baby’s. De huidafwijkingen bestaan uit kleine puistjes en pukkels in het gezicht. Dit wordt veroorzaakt door hormonen zoals testosteron en androsteron. In de meeste gevallen zijn de huidafwijkingen niet heftig en verdwijnen ze vanzelf.
Acne conglobata
Vooral mannen hebben last van deze vorm van acne, vaak tot ver na hun puberteit. Acne conglobata zorgt voor ernstige ontstekingen dan de gewone vorm van acne. De huidafwijkingen worden gekenmerkt door grote knobbels en abcessen. Deze serieuze ontstekingen laten vaak hun littekens achter op het lichaam. De huidafwijkingen bij acne conglobata komen vooral voor op de schouders, de borst en de rug.
Acne fulminans
Van alle vormen van acne is acne fulminans gelukkig de meest zeldzame vorm. Acne fulminans kan uit het niets voorkomen en is een zeer heftige vorm. De huidafwijkingen lijken op de verschijnselen die zich ook bij acne conglobata voordoen. Echter komt daar bij acne fulminans nog eens bij dat de persoon ziek wordt. Ook kan gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijn optreden. De oorzaak van deze vorm van acne is nog niet bekend. Wanneer deze vorm bij jou wordt vastgesteld dien je gelijk behandeld te worden.
Hoe kan acne worden behandeld?
De laatste jaren zijn de mogelijkheden voor de behandeling van acne steeds meer toegenomen. Toch blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Bij de één verdwijnt de acne na hun 25e en bij de ander blijft de aandoening tot op late leeftijd. De behandeling van acne vereist langdurige aandacht. Het gaat vaak gepaard met goede en slechtere periodes. Acne kan niet altijd volledig worden genezen maar met de juiste producten is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de acne ‘rustig’ wordt en uiteindelijk vanzelf overgaat.
De juiste behandeling van acne verschilt per persoon. Hierbij wordt gekeken naar de ernst van de aandoening, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. Na een persoonlijke analyse kan er een huidadvies worden opgesteld die de juiste verzorgingsproducten bevat voor jouw situatie.
Ongeacht welke vorm van acne je hebt, het is altijd belangrijk om de huid goed te reinigen met een mild product en schoon water. Ga hierbij voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat je het gezicht zorgvuldig droog dept om beschadiging van huidafwijkingen te voorkomen. Na het wassen is de huid klaar voor het aanbrengen van het geneesmiddel.
De behandeling van acne
Lichte vormen van acne
Bij lichte vormen van acne wordt de huid behandeld met een crème, lotion of een gel. In deze verzorgingsproducten worden middelen verwerkt die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïden. Crèmes, lotions of gels met deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert zodat de talg die de poriën verstopt eenvoudiger naar buiten kan. Dit zorgt ervoor dat het ontstaan van mee-eters kan worden tegengegaan. Ook remmen deze middelen in kleine mate de groei van bacteriën. In het begin is het mogelijk dat de huid geïrriteerd raakt van deze middelen. Dit komt doordat de huid aan deze stoffen moet wennen, begin daarom voorzichtig. Soms kunnen verschillende middelen worden gecombineerd met oog op een beter resultaat.
Milde vormen van acne
Het komt voor dat middelen als zijn salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïden in eerste instantie te weinig helpen bij de huidaandoening. In dat geval krijg je vaak een middel met antibiotica voorgeschreven. Dit kan zowel lokaal als oraal worden toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van een crème of tabletten met antibiotica. De tabletten dien je voor langere tijd te slikken, zo’n drie tot zes maanden.
Ernstige vormen van acne
Wanneer je last hebt van ernstige vormen van acne dan is er de mogelijkheid om acne met een zware behandeling aan te pakken. Met een zwaardere vorm van acne heb je niet alleen last van ernstige huidafwijkingen en een psychologisch belastende huidaandoening: er bestaat dan een gevaar dat er uitgebreide littekenvorming ontstaan die voor een groot deel niet meer te herstellen is. Een voorbeeld van een behandeling tegen zware vormen van acne is een kuur met isotretinoïne. Dit middel is in staat om de talgproductie in het lichaam stil te leggen. Dit werkt bijna altijd goed tegen acne, bij de meeste patiënten komt na de behandeling de acne niet meer terug. Vaak begeleid een dermatoloog een isotretinoide kuur. De behandeling met isotretinoïne duurt lang, vaak acht tot tien maanden. Tijdens het onderzoek dient de arts regelmatig het bloed te controleren. Dat is nodig om de concentratie van verschillende vetten in het bloed te meten. Vetten in het bloed kunnen toenemen, daarom is het belangrijk om niet vetrijk te eten gedurende de behandeling. Bij dit middel spelen bijwerkingen vaak een rol. Bijna alle patiënten krijgen last van droge ogen en droge lippen. Ook kan de gezichtshuid droog worden. Het is van groot belang dat je niet zwanger bent tijdens deze behandeling. Dit kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind.
Wat kan ik zelf doen om acne te verminderen?
Naast de behandeling van de huidaandoening kunt je zelf een aantal dingen doen om acne te verminderen:
- Houd de huid ten alle tijden schoon. Gebruik lauw water en dep de huid voorzichtig droog. Gebruik geen gekleurde of geparfumeerde zeep.
- Blijf van de huidafwijkingen af. Knijp gesloten mee-eters niet uit en krab niet aan bobbels, pukkels en puistjes. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Open mee-eters kunnen met een speciaal comedonenlepeltje worden weggehaald.
- Vermijd vette verzorgingsproducten voor de huid. Let goed op wat betreft het gebruik van make-up. Het is aan te raden om alleen make-up te gebruiken op waterbasis. Het is nog beter om helemaal geen make-up te gebruiken.
- Zonlicht helpt niet tegen acne. Ook een hoogtezon of een zonnebank niet. Wanneer je hierdoor verbrand kan de acne alleen maar erger lijken.
- Vraag om persoonlijk huidadvies als middelen voor een lichte vorm van acne bij jou niet helpen. Dit kan bij een huidspecialist, de huisarts of een dermatoloog. Die kijken gericht naar de gevoeligheid van de huid en de ernst van de huidaandoening. Zij kunnen je dan een gerichte behandeling voorschrijven.Vraag gratis huidadvies aan bij Olivida ->
Bekijk ons assortiment producten tegen acne
Bekijk onze producten tegen acne