1. Alcohol
 2. Biertje, iemand? Dit zijn de Effecten van Alcohol op je Huid

Biertje, iemand? Dit zijn de Effecten van Alcohol op je Huid

Blog Alcohol Huid

Leestijd: 3-4 minuten

Dit zijn de effecten van alcohol op je huid
blog_divider

Je hebt het misschien weleens gemerkt: na een avond diep in het glaasje kijken ziet je huid er niet zo fris en stralend uit als je zou willen. Alcohol zorgt voor verschillende reacties in je lichaam en kan ook een zichtbaar effect hebben op je huid. Hoe dat precies komt en hoe je de negatieve gevolgen van een avondje doorzakken kunt minimaliseren, vertellen we je in dit blog. Als jij houdt van een goede cocktail of een wijntje op z’n tijd, wil je dit zeker even lezen. 

 

Dit doet alcohol met je huid
blog_divider

Alcohol kan een negatieve impact hebben op je leverfunctie, immuunsysteem, hormonen, cellen en je bloedspiegel. Deze factoren beïnvloeden de kwaliteit van je huid en processen zoals veroudering. Daarnaast is alcohol een diureticum (plasmiddel), wat de afgifte van water door de nieren bevordert, waardoor je vaker moet plassen. Dit betekent dat je in korte tijd veel vocht kunt verliezen, waardoor je huid uitdroogt en/of dof oogt. En je weet: een gehydrateerde huid, is een gezonde, blije huid. We zetten hieronder voor je op een rijtje welke gevolgen alcohol precies heeft voor je huid: van vroegtijdige veroudering tot acne. En geen zorgen: we vertellen je ook hoe je de schade kunt beperken en hoe je jouw gezicht het beste kunt verzorgen na een avondje doorzakken. Lees je mee?

 

Alcohol Huid verzorgen tips

 

Specifieke huidproblemen veroorzaakt door alcohol
blog_divider

Dat je huid niet heel happy wordt van de tequila shots die jij achterover slaat is inmiddels duidelijk. Maar we willen je er toch nog iets meer over vertellen. Daarom gaan we hieronder in op enkele specifieke huidproblemen die alcoholconsumptie als oorzaak hebben. Dan weet je dat ook weer.

1. Alcohol droogt je huid uit

De schadelijke effecten van alcohol beginnen met uitdroging, ofwel dehydratatie. Het consumeren van alcohol tast elke soort slijmvlies aan: van de alvleesklier en lever tot de huid. Als je flink hebt gedronken betekent dat dat er veel vocht uit je huid wordt getrokken. Die uitdroging kan vervolgens resulteren in zichtbare fijne lijntjes en rimpels.

2. Alcohol kan zorgen voor acne

Alcohol zorgt niet direct voor acne, maar er gebeurt wel iets met je hormonen. Als je te veel alcohol drinkt, kan je bloedsuikerspiegel verlagen en dat is funest voor een zuivere huid. Een onevenwicht in je hormoonspiegels kan de talgproductie van je huid namelijk beïnvloeden. Alcoholische drankjes bevatten daarnaast vaak suiker. Denk aan je favoriete droge witte wijn of cocktails. De suiker in de alcohol kan je huidcellen letterlijk kristalliseren, wat resulteert in minder volle, soepele cellen en een meer doffe teint. Dit proces heet glycatie. Glycatie heeft invloed op twee belangrijke eiwitten in de huid: collageen en elastine. Deze twee eiwitten zijn belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Vandaar dat je ze graag intact wilt houden. 

3. Alcohol kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering

Alcohol kan zorgen voor veroudering van het lichaam op cellulair niveau. Daarnaast is alcohol hepatoxisch. Dat betekent dat alcohol directe schade toebrengt aan de cellen in de lever. Levercellen hebben een belangrijke functie; ze zijn verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam en kunnen invloed hebben op de huid. Hoe erger de levercellen beschadigen, hoe minder de lever ertoe in staat is om het lichaam te ontgiften. Dit zorgt vervolgens voor vroegtijdige veroudering. Maar dat is niet alles: alcohol kan ook zorgen voor een uitputting van vitamine A, een vitamine die cruciaal is voor de gezondheid van de huid. Afname van vitamine A kan het collageengehalte aantasten, wat leidt tot verlies van elasticiteit en volheid in het gezicht en de vorming van vroegtijdige rimpels. 

4. Alcohol kan zorgen voor verkleuring van de huid

Alcohol kan een histamine-reactie reactie triggeren waardoor een systematische ontsteking van de huid kan ontstaan. Zo’n reactie resulteert in roodheid. In het begin misschien maar een beetje, maar na aanhoudend drankgebruik kun je een blijvende rode verkleuring in je gezicht krijgen. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Overmatige alcoholconsumptie zorgt er daarnaast voor dat de bloedvaten in het gezicht steeds wijder worden. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor een verlies van huidskleur en blijvende roodheid. 

 

Effect alcohol huid

 

Zo verzorg je je huid het best na een avondje drinken
blog_divider

Voor alle bovenstaande effecten geldt: hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans dat je deze negatieve effecten op je huid ervaart. Toch is zo’n gevolg als dehydratatie echt onvermijdelijk na een avondje wijn drinken. Daarom is het van belang dat je áls je drinkt, je je huid een extra oppepper geeft bij thuiskomst. We snappen dat je hoofd er niet per se naar staat, maar haal al-tijd je make-up eraf. Ook als je beschonken in de badkamer staat. Na een milde reiniging wil je vooral hydraterende producten aanbrengen die je huid een boost geven. En, een tip die je écht wilt opvolgen: drink water! Water spoelt gifstoffen uit je lijf en vult je vochtreservoire aan, waardoor je huid er zo snel mogelijk weer levendig uitziet.

 

De beste skincare producten shop je bij Olivida
blog_divider

Met een goede skincare routine bescherm je je huid tegen invloeden van buitenaf en ga je voor een optimale verzorging. Een gezonde huid is een mooie huid, dus bij Olivida geloven we in de kracht van skincare. We verkopen uitsluitend professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die echt iets voor je huid kunnen doen. Benieuwd naar onze producten en merken? Neem vooral een kijkje in de webshop! Heb je vragen over jouw huid of huidtype? Via de website kun je een gratis huidadvies aanvragen

Vind hier jouw skincare

Alcohol Hydratatie

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link