1. Blogberichten
 2. Blauw licht
 3. Wat is Blauw Licht en wat is de Invloed ervan op je Huid?

Wat is Blauw Licht en wat is de Invloed ervan op je Huid?

Invloed blauw licht op huid

Leestijd: 3-4 minuten

Wat is blauw licht en wat is de invloed ervan op je huid?

blog_divider

Beeldschermbrillen met blauw licht-filters zijn het helemaal op dit moment en in de wandelgangen heb je vast weleens gehoord dat blauw licht ook niet bepaald goed is voor je huid. Maar waarom dan precies? En wat is blauw licht eigenlijk? We nemen je vandaag mee in de wereld van blauw licht en vertellen je hoe je jouw huid kunt beschermen tegen de mogelijke schadelijke effecten ervan. Als jij dagelijks een smartphone met je meedraagt wil je dit even lezen!

 

blauw licht smartphone

Wat is blauw licht?
blog_divider

Het licht dat afkomstig is van digitale apparaten zoals je computerscherm, televisie en smartphone wordt blauw licht genoemd. Ook TL-lampen en zonlicht zijn bronnen van blauw licht. Waarvan, je raadt het al, de zon de grootste blauw licht-bron is waaraan we dagelijks worden blootgesteld (vandaar het belang van SPF, weet je nog?). Digitale apparaten zenden in vergelijking met de zon maar een fractie van de schadelijke straling uit. Maar als je eens kritisch naar je schermtijd kijkt zul je waarschijnlijk concluderen dat je heel wat uren doorbrengt achter je laptop, smartphone of televisie. En die langdurige blootstelling brengt tóch risico’s met zich mee. 

Is blauw licht schadelijk voor je huid?

blog_divider

Blauw licht stimuleert fotoveroudering. Oftewel, veroudering door blootstelling aan licht. Wanneer je huid langdurig wordt blootgesteld aan blauw licht kan dat zorgen voor huidbeschadigingen zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak. Dat komt omdat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan generen. En die vrije radicalen kunnen, net als de vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan bijvoorbeeld UV-straling, op lange termijn zorgen voor rimpels en pigmentvlekjes. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat in de onderzoeken die deze effecten aantonen gebruikgemaakt wordt van speciale lampen die een hogere dosis blauw licht uitstralen dan je beeldscherm dagelijks doet. 

 

De positieve effecten van blauw licht (op je huid)

blog_divider

Er is ook goed nieuws! Zo zou blauw licht ons humeur verbeteren én de aanmaak van vitamine D stimuleren. Daarnaast versterkt het ons immuunsysteem, maakt het ons alert en kan het zelfs antibacterieel werken. Vanwege de antibacteriële werking worden lampen met blauw licht ingezet bij behandelingen tegen acne. Recent onderzoek wijst uit dat blauw licht ook een gunstig effect kan hebben op de bloedvaten en dat het de bloeddruk kan verlagen. Je hoeft dus absoluut geen afscheid te nemen van je smartphone en Netflix-momentjes.

 

blauw licht schadelijk

Wat kun je doen om de schadelijke effecten van blauw licht te minimaliseren?

blog_divider

Ondanks de positieve geluiden omtrent blauw licht blijft het een feit dat het licht op lange termijn huidveroudering in de hand werkt. En daarom kun je de schadelijke effecten van blauw licht maar beter op tijd beperken. Allereerst raden we je aan om af en toe het blauwlichtfilter of de ‘nachtmodus’ op je smartphone of tablet te activeren. Veel toestellen van nu bieden een optie aan waarmee je de kleur van het scherm kunt aanpassen. Zo wordt het blauwe licht ingewisseld voor een warme rode of gele tint. Er zijn ook filterende screenprotectors te koop! Verder is een goede SPF enorm belangrijk en is het goed om huidverzorgingsproducten vol antioxidanten te gebruiken.

Bekijk SPF dagcrèmes

 

Nachtmodus instellen op Android telefoons:

Focus modus instellen op iPhone:

Antioxidanten tegen de negatieve gevolgen van blauw licht

blog_divider

Antioxidanten beschermen je huid tegen vervuiling, helpen de negatieve gevolgen van blauw licht te herstellen, verstevigen je huid, maken je huid stralend én verminderen zichtbaar rimpels. De stofjes treden op tegen vrije zuurstofradicalen die onder andere verantwoordelijk zijn voor huidveroudering en schade aan de huidbarrière. Stoffen zoals vitamine C, vitamine E, ergothioneine en meer bevatten bewezen antioxiderende eigenschappen. Het is wel belangrijk dat de concentratie in je product hoog genoeg is. Daarnaast werken ze het beste als er meerdere gecombineerd zijn in één product, omdat antioxidanten elkaars werking kunnen versterken. Verder werken antioxidanten niet in een potje, omdat ze heel gevoelig zijn voor licht en zuurstof. Een goed product zit daarom in een luchtdichte verpakking.

 

Ingrediënten olivida

Wapen je huid tegen blauw licht met producten van Olivida

blog_divider

Omdat we bij Olivida uitsluitend professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen verkopen, weten we dat de juiste producten écht iets voor je huid kunnen doen. Zo zijn ook onze producten die antioxidanten bevatten hooggeconcentreerd en luchtdicht verpakt. Benieuwd welk product jij het best aan je routine kunt toevoegen? Je in de webshop zowel zoeken op huidtype en merk als op productsoort en ingrediënten. Of je scrollt lekker het assortiment door op je eigen tempo. Heb je een vraag over jouw huid(type)? Je kunt via de website een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan. Elke huid heeft baat bij een goede skincare routine en voor vrijwel alles in het leven geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wapen jouw huid daarom tegen huidveroudering door blauw licht met een fijne routine bij je past. We helpen je bij Olivida graag in je zoektocht naar de perfecte producten voor jouw huid!

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link