1. Blogberichten
 2. SPF ook in de Winter? Dit is wat je erover moet weten

SPF ook in de Winter? Dit is wat je erover moet weten

SPF Zonnebrand Winter

Leestijd: 3-4 minuten

SPF ook in de winter? Dit is wat je erover moet weten
blog_divider

Wanneer we op vakantie gaan naar een warm land, of op een zonnige dag gaan tannen op het balkon, weet iedereen dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te smeren. Een Sun Protection Factor (SPF) beschermt ons tegen verbranding. Maar wist je ook dat het nog veel meer doet voor je huid?

Wil je weten hoe het precies zit en welke huidverzorging wij adviseren? Lees dan verder!

UV-stralen
blog_divider

Ultraviolette straling krijgen wij het hele jaar door op onze huid, of de zon nu schijnt of niet. UV-straling is onder te verdelen in UVA, UVB en UVC. UVC raakt de aarde niet. UVA en UVB hebben invloed op onze huid. 

UVB (de B van Burn) zorgt voor het bruine laagje en verbranding op onze huid wanneer de zon schijnt. De ultraviolette straling gaat niet dieper dan de opperhuid, en activeert de melanine producerende cellen. Melanine zorgt voor het pigment in de huid. Het is per persoon verschillend hoeveel melanine de huidcellen aanmaken en hoeveel pigment je hebt. 

Een bruine tint, doordat de huid langere tijd is blootgesteld aan de zon, is een natuurlijke beschermingslaag voor UV-straling. Maar, als je te lang of een te sterke zon op je huid krijgt, zal de huid verbranden. Een verbrande huid kan ervoor zorgen dat je jaren later huidkanker krijgt. 

UVA (de A van Aging) dringt diep door in onze huidcellen. De vrije radicalen die UVA met zich meebrengen zorgen voor de aantasting van elastine en collageen. De huid zal hierdoor vroegtijdig verouderen en pigmentvlekken krijgen. UVA krijgen wij altijd op onze huid, zelfs op bewolkte dagen en binnen achter glas. 

UV Straling Winter

 

Wintermaanden
blog_divider

Het is belangrijk om je zowel in de zomer als in de winter te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De meeste mensen weten hoe ze zich moeten insmeren wanneer de zon schijnt. Nog maar weinig mensen weten hoe ze zich moeten beschermen tegen UVA-stralen, wat ook in de herfst en winter belangrijk is. 

UV-straling wordt voor een groot deel tegengehouden door de ozonlaag. UVB-stralen hebben in de wintermaanden nauwelijks invloed door de stand van de aardbol. Daarentegen is de ozonlaag dunner in de winter, waardoor er wel meer UVA-stralen worden doorgelaten. 

Vitamine D
blog_divider

Hoe zit het dan met de aanmaak van vitamine D? Vitamine D wordt voornamelijk opgenomen via de huid en is essentieel voor het aanmaken en behouden van sterke botten. Hierbij speelt UVB-straling de grootste rol. Sommige mensen met een tekort zijn bang dat zij onvoldoende vitamine D binnenkrijgen door een SPF te gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat het wel meevalt met de verminderde aanmaak van vitamine D door een SPF te gebruiken. Tegenwoordig zijn de meeste producten zo ontwikkeld dat ze de goede eigenschappen van de zon binnen laten en de schadelijke effecten filteren. Het is dus niet nodig om zonnebrandcrème achterwege te laten wanneer je de zon in gaat.

In de winter schijnt de zon sowieso minder en zal bij een vitamine D tekort naar andere manieren van inname gekeken moeten worden. Bijvoorbeeld door supplementen te slikken. Niet iedereen heeft standaard een tekort aan een vitamine D in de winter. Voor het testen en advies kun je hiervoor naar de huisarts gaan. 

 

 

Skincare Winter

 

Huidverzorging
blog_divider

Voor in de zomermaanden, raden wij aan om altijd minimaal SPF 30 te gebruiken. In de winter is SPF 15 voldoende. Vaak wordt een SPF gemengd met een dagcrème, maar je zou ook kunnen kiezen voor een minerale poeder of foundation. Het is ook belangrijk om de hals en de handen goed in te smeren, de eerste tekenen van huidveroudering zullen hier zichtbaar zijn. 

Ga je op skivakantie, zorg dan voor een hogere beschermingsfactor. De schadelijke UVA-stralen zijn hier namelijk meer actief. Hoe hoger je gaat, hoe hoger de UVA index is. Gebruik hier altijd SPF 30. Ook wanneer je niet in de bergen bent, maar wel veel buiten komt in de winter, raden wij het aan om minstens SPF 30 te gebruiken. 

Tot slot is ieder huidtype verschillend en kan de ene huid beter tegen de zon dan de andere. Wil je meer weten over welke huidverzorging het beste bij jouw huid past? Vraag onze expert voor een op maat gemaakt advies!

Onze favoriete dagcrèmes met SPF

Image Skincare – Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

 • Bescherming UV-straling en blauw licht
Image Skincare PREVENTION+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

ALPHA-H – Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15

 •  Laat geen vettig of wit waasje achter
ALPHA-H Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15_100ML

Revitaltrax – Hyaluronic SPF 30 Day Cream

 • Vermindert zichtbaar fijne lijntjes
Hyaluronic SPF 30 Day Cream

Skincare Winter

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link