1. Huid Encyclopedie
 2. Huidaandoening: Rimpels & Huidveroudering

Huidaandoening: Rimpels & Huidveroudering

rimpels informatie

Leestijd: 8 minuten

Wat zijn rimpels?

blog_divider

Een rimpel is een permanente of tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Een rimpel wordt ook vaak omschreven als lijntjes, plooien, vouwtjes en groeven. Rimpels kunnen overal op het lichaam voorkomen. Rimpels kunnen van tijdelijke aard zijn. Er ontstaan dan vouwen en lijnen in het gezicht na dat je lang hebt gelachen of gefronst. Daarnaast kunnen er ook permanent rimpels blijven bestaan. Permanente rimpels komen voor bij het verouderen van de huid. Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel van het verouderen van de huid. Meestal begint vanaf je 25e levensjaar de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden aan het huidoppervlak. Het is normaal dat er rimpels optreden in de gezichtshuid in de loop der tijd. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht. Over het algemeen storen vrouwen zich vaker en eerder aan rimpels in het gezicht dan mannen. 

Bekijk onze producten die helpen rimpels te voorkomen ->

Rimpels en het natuurlijke verouderingsproces van de huid

blog_divider

Wanneer er huidveroudering optreedt krijg je te maken met rimpels. Veroudering van de huid is een natuurlijk proces. Als je ouder wordt dan droogt de huid meer uit, wordt het dunner en minder elastisch. Hierdoor is de huid minder goed in staat om zichzelf te beschermen tegen invloeden van binnen of buitenaf. Dit zorgt voor lijntjes, plooien, vouwtjes en groeven op de huid. Bij een jong persoon veert de huid nog terug wanneer er rimpels ontstaan door glimlachen en fronsen. Bij een ouder persoon is de huid minder flexibel waardoor het terugveren minder snel en frequent gaat. Dit heeft permanente rimpels als resultaat.

Graag een persoonlijk advies voor jouw huid? Onze huidspecialist geeft gratis huidadvies ->

Welke soorten rimpels zijn er?

blog_divider

Dynamische rimpels

Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen te zien zijn wanneer een persoon een expressie heeft in het gezicht door spierwerking. Dynamische rimpels kunnen zich al voordoen op jongere leeftijd. Echter, ze zijn dan nog niet altijd storend. Voorbeelden zijn de rimpels bij het fronsen, op het voorhoofd, kraaienpootjes, bij het lachen en rokerslijnen.

Statische rimpels

Statische rimpels zijn rimpels die permanent zichtbaar zijn zonder dat de persoon een expressie in het gezicht heeft door spierwerking. Hoe ouder een persoon hoe meer statische rimpels er zichtbaar zijn op de huid. Voorbeelden zijn rimpels aan de bovenlip, onder de ogen en de neuslippen plooi

rimpels statisch dynamisch

Waar komen rimpels het meest voor?

blog_divider

Rimpels vallen vaak op omdat ze in de meeste gevallen beginnen in het gezicht. Naar mate de jaren verstrijken zullen er steeds meer rimpels te zien zijn op de huid, op plekken over het hele lichaam. Toch zijn er een aantal plekken op de huid waar rimpels het meest voorkomen. 

Voorhoofd

Het voorhoofd heeft te maken met regelmatige bewegingen van de spieren. Bijvoorbeeld wanneer je je wenkbrauwen optrekt zijn er rimpels zichtbaar. Rimpels op het voorhoofd noemen we fronsrimpels

Onder de ogen

Vaak ontstaan de eerste rimpels op de huid onder de ogen. Deze rimpels staan bekend als lachrimpels of kraaienpootjes. Wanneer de huid ouder wordt verliest het vocht en elasticiteit waardoor er lijntjes ontstaan bij het lachen. In eerste instantie zijn dit dynamische rimpels. Naar mate je ouder bent zijn dit meer statische rimpels. Door dehydratatie kunnen er ook lijntjes onder de ogen ontstaan. Dit kan ook komen doordat je veel met je ogen knijpt. 

Bovenlip

Met de jaren ontstaan er vaak rimpels in het gezicht rond de mond, met name op de bovenlip. Rokers hebben vaak last van rimpels op de bovenlip. 

Decolleté

Rimpels in het decolleté worden vaak slaaprimpels genoemd. Deze rimpels lijken vaak aanwezig te zijn na het slapen. Wanneer de dag vordert verdwijnen ze ook weer. Naar mate je ouder wordt verdwijnen deze rimpels steeds minder snel en worden ze permanent. De kans op rimpels in het decolleté is groter wanneer je op je zij slaapt. 

Wat is de oorzaak van rimpels?

blog_divider

Na het 25e levensjaar vertraagt het stofwisselingsproces in alle cellen van de huid. De aanmaak van huidcellen gaat minder snel waardoor de huid dunner en minder elastisch wordt. Ook is de huid minder goed in staat om beschadigingen aan de huid te herstellen. Dit is het natuurlijke proces van huidveroudering. Daarnaast vertraagd de productie van essentiële bindweefselcellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van elastine en collageen. Dit heeft de huid nodig om elastisch en stevig te blijven. Bij rimpels zijn er interne- en externe oorzaken aan te wijzen. 

Lees hier hoe anti aging producten werken -> 

Interne oorzaken van rimpels

Interne oorzaken zijn vaak onvermijdelijk en kunnen niet worden veranderd. De biologische leeftijd bepaalt de veranderingen die in de huid plaatsvinden en de werking van de huidcellen.

Erfelijkheid

Erfelijkheid is een belangrijke oorzaak van rimpels. Ons huidtype en etniciteit bepalen voor een groot deel hoe snel jouw huid last krijgt van zichtbare huidveroudering. Een lichte huid krijgt bijvoorbeeld vaker op jonge leeftijd last van rimpels dan een donkere huid. Bij een donkere huid treden rimpels vaak pas op een latere leeftijd op. Daarnaast kan je eerder rimpels krijgen door een droge huid. Een droge huid is vaak ook genetisch bepaald. 

Lees meer over het huidtype: droge huid ->

Bekijk hier anti-aging producten die speciaal ontwikkelt zijn voor een droge huid ->

Doorbloeding

Wanneer je huid een slechte doorbloeding heeft dan zorgt dit voor minder voedingstoffen en zuurstof aan het huidoppervlak. Op een jongere leeftijd wordt de huid eerder doffer. De roze gloed van een jonge huid verdwijnt dan sneller dan bij andere personen. 

Externe oorzaken van rimpels

Externe factoren zorgen ervoor dat de huid in een sneller tempo veroudert, waardoor je eerder rimpels krijgt. Dit heeft te maken met het proces van oxidatieve belasting. Dit is de afgifte van moleculen (vrije radicalen) in het lichaam. Een vrije radicaal is een atoom of molecuul. De meeste hebben het vermogen om alle celstructuren te beschadigen. De theorie van vrije radicalen stelt dat we ouder worden vanwege de opeenhoping van schade door radicalen. In een normale situatie worden vrije radicalen geneutraliseerd door antioxidanten in de huid. Deze antioxidanten hebben het vermogen om vrije radicalen te absorberen en tegen te houden. Naar mate je ouder worden is je lichaam minder goed in staat om zichzelf te beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor ontstaat steeds meer schade aan de huidcellen. De volgende externe factoren zorgen ervoor dat dit proces wordt versneld. 

Zonlicht

Zonlicht is de belangrijkste externe oorzaak die huidveroudering veroorzaakt door oxidatieve belasting. Uv-straling breekt de collageen- en elastinevezels in de huid af. Deze vezels vormen het bindweefsel in de huid. Hierdoor wordt de huid verzwakt en is het minder flexibel. Daarnaast is Uv-straling verantwoordelijk voor het ontstaan van hyperpigmentatie, ook wel pigmentvlekken genoemd. 

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van bescherming tegen UV straling ->

Vervuiling

In steden komt het vaak voor dat de huid wordt blootgesteld aan vervuiling. Dit zorgt ervoor dat de huid meer wordt beschadigd door vrije radicalen. Ook verergert vervuiling het effect dat Uv-straling heeft op de huid. Het versnelt de oxidatieve belasting van de huid. 

Roken en alcohol

De toename van vrije radicalen in de huid wordt veroorzaakt door de chemicaliën en nicotine in sigaretten. Net als vervuiling versterkt dit het effect van blootstelling aan de zon. Hierdoor versnelt de oxidatieve belasting van de huid. Daarnaast vermindert het de bloedtoevoer naar de huid. Ook alcoholgebruik zorgt voor het eerder ontstaan van rimpels. Alcohol zorgt voor uitdroging van de huid. Op een uitgedroogde huid ontstaan sneller rimpels. 

Huidverzorging

Een huid die niet goed wordt verzorgt wordt gekenmerkt door eerder opspelende rimpels en vouwen in het gezicht. De behandeling van de huid met producten die geschikt zijn voor jouw huidtype, in combinatie met het gebruik van huidverzorgingsproducten die zich richten op jouw huidprobleem, kunnen de huid op een positieve manier beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon met de juiste zonbeschermingsproducten. Dit kan ervoor zorgen dat je huid in een minder rap tempo veroudert. 

Lees hier meer over crèmes met een SPF (zonbescherming) En bekijk onze top 5 producten met SPF ->

Lees dit artikel over de 5 beste nachtcrèmes tegen rimpels ->

Voeding

Het is belangrijk om het lichaam te voeden met eten dat rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn moleculen die het vermogen hebben om vrije radicalen te neutraliseren die de huid beschadigen. De vrije radicalen kunnen vroegtijdige rimpelvorming veroorzaken. Voeding zonder antioxidanten doet er dus niets aan om de huid te beschermen tegen rimpels. Eet daarom veel fruit en groente die rijk zijn aan antioxidanten. Dit kan een belangrijke factor zijn in het bestrijden van vroegtijdige veroudering van de huid.

eten

Hoe kunnen rimpels worden behandeld?

blog_divider

Mensen vinden het over het algemeen niet fijn om ouder te worden en er ouder uit te zien. Hierdoor is de vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering sterk toegenomen. Behandelklinieken en cosmetische bedrijven spelen in op deze angst om er ouder uit te zien. Er worden veel behandelingen en producten ontwikkeld tegen rimpels. Dit zijn de meest voorkomende behandelingen tegen rimpels: 

Anti-rimpelcrème

Er bestaan veel verschillende antirimpelcrèmes op de markt. Antirimpelcrèmes bevatten vaak meerdere actieve bestandsdelen, bescherming tegen Uv-straling, antioxidanten en hydraterend vermogen. De meest gebruikte actieve bestandsdelen zijn retinol en hylaronzuur. Retinol stimuleert het bindweefsel in de huid en laat de opperhuid sneller uitrijpen. Dit zorgt voor een egale en gladde huid. Daarbij helpt het hydraterende effect van de antirimpelcrème. Daarnaast beschermen deze crèmes de huid vaak tegen zonlicht doordat het SPF bevat. Door deze factoren wordt vroegtijdige rimpelvorming aangepakt. Antirimpelcrèmes werken alleen bij fijne rimpels en lijntjes op de huid. Ook is het goed om te weten dat antirimpelcrèmes vaak maar een tijdelijk effect hebben. Wanneer je stopt met het gebruik ervan dat komen de rimpels weer terug. 

Bekijk hier onze skincare routine voor een rijpere huid ->

Chemische peeling

Chemische peelings worden uitgevoerd door huidtherapeuten en artsen. Het doel van een chemische peeling is om de opperhuid en een deel van de lederhuid met een krachtige vloeistof te vernieuwen. Vaak wordt gebruik gemaakt van glycolzuur, trichloorazijnzuur en fenol. Deze stoffen kunnen in verschillende hoeveelheden worden gebruikt, hierdoor kan de diepte waarmee de peeling in de huid werkt beïnvloed worden. Een chemische peeling is geschikt voor fijne en middelfijne rimpels. 

Vitamine A zuur

Vitamine A zuur wordt aangewezen als een antirimpelcrème die goed werkt tegen rimpels. Het zorgt ervoor dat het bindweefsel wordt gestimuleerd voor het aanmaken van collageen. Dit zorgt voor een snellere vernieuwing van de huidcellen. Vitamine A zuur is alleen verkrijgbaar op recept. Deze crème kan zorgen voor huidirritaties. 

Botox

Een botox behandeling is een behandeling met het eiwit botulinetoxine A. Dit zorgt ervoor dat bepaalde spiertjes in het gezicht zich tijdelijk ontspannen. Het eiwit wordt als een vloeistof in de spiertjes gespoten. Rimpels, plooien en lijnen worden hiermee gladder gemaakt. Deze behandeling wordt vooral gebruikt bij fijne tot diepere rimpels in het voorhoofd en bij kraaienpootjes. Het effect van een behandeling duurt meestal drie tot zes maanden. 

Fillers

Bij deze behandeling worden er gel met een naaldje in de huid gespoten. De huid wordt letterlijk opgevuld. Deze behandeling heeft als resultaat een natuurlijk jonge huid. Er bestaan biologisch afbreekbare fillers die niet permanent zijn. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van hyaluronzuur, polymeelkzuur of calciumhydroxylapatiet  Ook bestaan er permanente fillers op basis van siliconen en acrylaten. Fillers zijn geschikt voor fijne en diepe rimpels. Deze behandeling wordt alleen door ervaren artsen uitgevoerd. 

Lasers

Er zijn laserbehandelingen speciaal voor het verminderen van rimpels. Hierbij wordt het bovenste laagje van de huid verdampt en vernieuwd. Oud bindweefsel wordt verwijderd om plaats te maken voor nieuw bindweefsel en de aanmaak van nieuw collageen. Dit zorgt voor een strakke jonge huid. Deze behandeling mag alleen worden uitgevoerd door ervaren artsen en huidtherapeuten. 

Microneedling

Dit is een behandeling waarbij de lederhuid wordt beschadigd door kleine naaldjes. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine. Deze behandeling wordt uitgevoerd door huidtherapeuten. Die kunnen gebruik maken van een roller of een stamper die kleine gaatjes in de huid maken. Hierdoor ziet de huid er egaler, soepeler en jonger uit. Deze behandeling is geschikt voor fijne rimpels en lijntjes.

Welke behandeling werkt niet tegen rimpels?

blog_divider

Er bestaan veel fabels over het behandelen van rimpels. Een wondermiddel tegen rimpels bestaat echter nog niet. De volgende middelen werken in ieder geval niet tegen het verminderen of voorkomen van rimpels: kokosolie, vaseline, arnica zalf en tea tree olie. 

Bekijk ons assortiment producten die helpen rimpels te voorkomen

blog_divider

Bekijk onze producten die helpen bij rimpels

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Een complete skincare routine?

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link