pigmentatie bij vrouwen

Leestijd: 8 minuten

Wat is pigment?

blog_divider

Pigment is een kleurstof die wordt aangemaakt door speciale pigmentcellen (melanocyten). Deze kleurstof zorgt voor de kleur van de huid, het haar en de iris van het oog. Pigmentcellen worden aangezet om pigment aan te maken door aansturen vanuit hormonen en Uv-straling. Pigment beschermt de huid tegen Uv-straling die in zonlicht zit. Via uitlopers van de pigmentcellen wordt pigment getransporteerd naar huidcellen die daar omheen liggen. Door Uv-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe. Daardoor neemt ook de aanmaak van pigment toe, hierdoor wordt de huid bruiner. Wanneer dit proces wordt verstoord kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen in verschillende soorten en maten voor. 

Wat zijn pigmentvlekken?

blog_divider

Pigmentvlekken worden ook wel hyperpigmentatie genoemd. Wanneer het proces van de aanmaak van pigment door pigmentcellen wordt verstoord kan dit zorgen voor een ophoping van pigment. Dit zorgt voor onregelmatige vlekken op de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Afhankelijk van je huidtype zijn deze vlekken donker of licht van kleur. Vaak zijn pigmentvlekken lichtbruin tot zwart. Echter kunnen ze ook wit van kleur zijn, dit heet vitiligo. Hierbij geldt: hoe lichter de huidskleur, hoe donkerder de pigmentvlekken zijn. Andersom geldt ook hoe donkerder de huidskleur, hoe meer de witte pigmentvlekken zullen opvallen. Pigmentvlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Toch komen ze in de meeste gevallen voor op het gezicht, de armen, de benen, de hals, de handen, de buik en de rug. Deze lichaamsdelen zijn het meest blootgesteld aan de zon. 

Hyperpigmentatie is een huidaandoening die veel voorkomt. Meer dan 20% van de bezoeken bij een cosmetisch dermatoloog gaat over deze aandoening. Vaak zijn pigmentvlekken een onschuldige huidaandoening. Over het algemeen zijn pigmentvlekken goed te behandelen als je weet van welke vorm je last hebt en hoe diep het pigment zit. Merk je dat je pigmentvlekken zicht ontwikkelen in grootte of in kleur? Raadpleeg dan uw huisarts.

Witte pigmentvlekken

Donkere pigmentvlekken worden veroorzaakt door een overproductie van melanine op bepaalde plaatsen in de huid. Witte pigmentvlekken daarentegen worden veroorzaakt door een tekort aan melanine. De medische term voor witte pigmentvlekken is vitiligo. De huid verliest pigment. Pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine meer aan. Dit zorgt voor witte vlekken op het lichaam en soms zelfs in het haar. Deze huidaandoening is chronisch en kan uit het niets ontstaan. Sommige mensen zijn met deze huidaandoening geboren. Helaas kan je niet genezen van deze huidaandoening. Er bestaan behandelingen hiervoor die pigmentverlies tegengaan of die de aanmaak van pigment beïnvloeden, denk hierbij aan lichttherapie. Wanneer je last hebt van vitiligo is het raadzaam om een dokter te spreken. 

 Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

blog_divider

Zoals hierboven genoemd worden pigmentvlekken veroorzaakt door een overproductie van melanine op bepaalde plaatsen in de huid. Pigmentcellen maken melanine aan en dit geeft ons de kleur van onze huid, het haar en de iris van het oog. Ook beschermt melanine onze huid tegen Uv-straling. Door Uv-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen dat melanine produceert toe waardoor de huid bruin wordt van zonlicht. De overproductie van melanine kan in gang gezet worden door verschillende factoren die worden aangewezen als de oorzaak van pigmentvlekken. De meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken zijn zonlicht, hormonale invloeden, ziekten en medicijnen, beschadiging van de huid en door huidverzorgingsproducten.

voorbeeld pigmentatie

Zonlicht

Door zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe waardoor er meer melanine wordt aangemaakt. Wanneer er sprake is van overmatige blootstelling van de huid aan de zon kan dit zorgen voor pigmentvlekken. Dit komt doordat het proces van melanineproductie is verstoord. Dit is de meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken. Dit is de reden dat pigmentvlekken vaak voorkomen op plekken waar de huid regelmatig met zonlicht in contact komt. Deze plekken zijn je gezicht, de armen, de benen, de hals, de handen, de buik en de rug. Hierbij geldt hoe meer je de huid in contact laat komen met zonlicht, hoe groter de kans is dat je pigmentvlekken krijgt. Wanneer er al pigmentvlekken zijn ontstaan kan verdere blootstelling aan de zon de vlekken verergeren. 

Pigmentvlekken komen vaker voor bij oudere mensen, in dit geval heten ze ouderdomsvlekken. Dit komt omdat de huid van oudere mensen gedurende hun leven vaker in aanraking is gekomen met zonlicht. Het is daarom belangrijk om je huid altijd te beschermen tegen zonlicht, hierdoor kan je ouderdomsvlekken zoveel mogelijk voorkomen. Gebruik huidverzorgingsproducten met SPF om je huid te beschermen tegen Uv-straling en draag beschermende kleding. Sommige huidverzorgingsproducten met SPF helpen ook om pigmentvlekken te voorkomen. 

Bekijk onze producten met SPF ->

Weet u niet zeker wat is goed is voor uw huid. Vraag gratis huidadvies aan ->

Hormonale invloeden

Hormonale invloeden zijn de meest voorkomende oorzaken van bepaalde soorten hyperpigmentatie: melasma en chloasma. Deze vormen van hyperpigmentatie komen vooral voor bij vrouwen. Vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron stimuleren de overproductie van melanine wanneer de huid in contact komt met de zon. Daarnaast worden deze vormen van hyperpigmentatie vaak veroorzaakt door het slikken van de anticonceptiepil en tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de drie vrouwen last krijgen van pigmentvlekken wanneer zij anticonceptiepillen slikken. Door anticonceptiepillen vinden er hormonale schommelingen plaats in het lichaam die de aanmaak van melanine stimuleren. 

Daarnaast krijgen veel vrouwen last van pigmentvlekken tijdens de zwangerschap. Melasma staat ook wel bekend als het ‘zwangerschapsmasker’. Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap krijgen altijd deze benaming. In de meeste gevallen verdwijnen de pigmentvlekken vanzelf weer na de zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap is de kans groot dat je opnieuw last krijgt van pigmentvlekken. Een ‘zwangerschapsmasker’ komt vaker voor bij mensen met een donkere huid.  

Ziekten en medicijnen

Er zijn verschillende ziekten die ervoor kunnen zorgen dat er pigmentvlekken op je huid ontstaan. Hyperpigmentatie is symptomatisch voor sommige auto- en gastro-intestinale ziekten, stofwisselingsstoornissen en vitaminetekorten. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen en behandelingen het ontstaan van pigmentvlekken bevorderen. Denk hierbij aan antibiotica, chemotherapeutische medicijnen, hormoonbehandelingen, malaria en epilepsie medicijnen. 

Beschadigingen van de huid

Regelmatig ontstaan pigmentvlekken door beschadigingen aan de huid. Wanneer de huid ontstoken, geïnfecteerd of beschadigd raakt bevorderd dit de aanmaak van melanine. De huid kan ontstoken, geïnfecteerd of beschadigd raken door een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën, acne, eczeem of psoriasis. Ook kan de huid beschadigd raken door een chemische peeling of een laserbehandeling. Wanneer de huid is hersteld van zulke beschadigingen ontstaat er vaak een wond die donkerder en gekleurd blijft.  

Huidverzorgingsproducten

Pigmentvlekken kunnen in sommige gevallen worden veroorzaakt door huidverzorgingsproducten zoals parfums. Veel parfums bevatten alcohol en fuccomarine. In combinatie met de zon kunnen deze stoffen zorgen voor huidirritatie en pigmentvlekken. Deze stoffen nemen Uv-straling op waardoor je huid hierop kan gaan reageren. Je verbrandt sneller en er kunnen blijvende donkere vlekken achterblijven op de plek waar je de parfum hebt gespoten. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan hyperpigmentatie herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. Echter zijn sommige vormen van pigmentvlekken goed behandelbaar en andere weer niet. Het is aan te raden om samen met een dermatoloog de oorzaak te achterhalen om zo de behandelwijze vast te stellen.

Vraag gratis huidadvies aan bij Olivida voor een correcte analyse ->

Hoe kunnen pigmentvlekken worden behandeld?

blog_divider

Cosmetische behandelingen

Er zijn een aantal cosmetische behandelingen die pigmentatie tegengaan. In de meeste gevallen worden deze behandelingen uitgevoerd door dermatologen. Deze behandelingen zijn relatief ingrijpend en duur. Er wordt gewerkt met chemicaliën die voor irritaties en zelfs ontstekingen van de huid kunnen leiden. 

Chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt er op het gezicht, de handen of de voeten een zuurhoudende oplossing aangebracht. Dit heeft als doel om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Door de chemicaliën in de zuurhoudende oplossing vormen zich blaren op de huid. De huid dient uiteindelijke los te laten waardoor er een nieuwe gelijkmatig gepigmenteerde huid voor in de plaats komt. 

Lasertherapie

Het doel van een lasertherapie is hetzelfde als die van een chemische peeling. De bestaande huid moet worden vervangen door een nieuwe gelijkmatig gepigmenteerde huid. Bij lasertherapie heeft de dermatoloog meer controle over de intensiteit van de behandeling. De huid wordt plaatselijk met licht en hoge energie gelaserd. Van lasertherapie bestaan milde behandelingen die alleen de bovenste huidlaag aantasten en er bestaan intensieve behandelingen die doordringen tot diepere huidlagen. 

Huidverzorgingsproducten

De laatste jaren zijn er huidverzorgingsproducten op de markt gekomen die helpen bij het verminderen van pigmentvlekken. Dit is een betaalbare en minder ingrijpende manier om pigmentvlekken te behandelen. De meeste huidverzorgingsproducten die pigmentvlekken behandelen bevatten ingrediënten die de melanineproductie en de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen. Dit zijn de volgende ingrediënten: 

 • Vitamine C. Deze vitamine is redelijk effectief gebleken tegen pigmentvlekken en wordt vaak in combinatie met andere werkzame stoffen verwerkt in een product. 
 • Retinol. Ook dit ingrediënt is redelijk effectief gebleken tegen pigmentvlekken. Toch kan het de huid ook irriteren of gevoeliger maken voor zonlicht. Daarnaast wordt retinol niet aangeraden voor zwangere vrouwen. 
 • Azelaïnezuur. Het is aangetoond dat het indirect de productie van melanine beïnvloedt en zorgt voor een vermindering van pigmentvlekken. 
 • Hydrochinon. Dit is een van de meest krachtige ingrediënten voor hyperpigmentatie maar mag alleen nog in lage concentraties worden verkocht. 

Bekijk hier onze skincare speciaal voor hydratatie -> 

Natuurlijke behandelingen

Naast cosmetische behandelingen en huidverzorgingsproducten kun je ook proberen om pigmentvlekken op een natuurlijke manier te behandelen. Hierdoor worden pigmentvlekken wat vervaagd of vermindert. In hoeverre deze natuurlijke behandelingen werken is afhankelijk van de ernst van de pigmentvlekken. 

Yoghurt

Yoghurt bevat melkzuur en het is bewezen dat dit effect heeft op de huid. Het zorgt voor een peeling effect en daarnaast hydrateert het de huid. Breng yoghurt aan op je pigmentvlekken en laat het een kwartier intrekken. Spoel het daarna af met water. Je kunt dit zelfs dagelijks uitvoeren. 

Citroen

Citroen kan ervoor zorgen dat de pigmentvlekken in het gezicht vervagen. Pers het sap van een halve citroen en mix het met wat olijfolie. Breng het mengsel met citroen aan op je pigmentvlekken en laat het een kwartier intrekken. Spoel de huid af met lauwwarm water. Je kunt dit meerdere keren per week herhalen. 

Appelazijn

Appelazijn bevat appelzuur en dit kan bacteriën doden en ervoor zorgen dat de huid sneller hersteld. Het appelzuur dringt door tot diep in de huid en zorgt ervoor dat de egale huid onder de pigmentvlekken naar boven komt. Wrijf wat appelazijn met een watje op je pigmentvlekken. Laat het ongeveer 5 minuten intrekken en was het er daarna af. 

Honing

Honing heeft een verzachtend en herstellend effect op de huid. Het kan helpen om pigmentvlekken te verminderen en te vervagen. Dit komt omdat honing rijk is aan vitaminen en mineralen. Breng wat honing aan op je pigmentvlekken en laat het een kwartier intrekken. Spoel de huid af met lauwwarm water. Je kunt dit dagelijks uitvoeren. 

huidaandoening pigmentatie

Tips voor het voorkomen van pigmentvlekken

blog_divider

Pigmentvlekken worden meestal als vervelend ervaren omdat het op plekken voorkomt die goed zichtbaar zijn. Voor iemand die last heeft van pigmentvlekken is het fijn om te lezen dat er verschillende behandelingen mogelijk zijn voor het vervagen en verminderen van hyperpigmentatie. Het is van belang om de huid dagelijks te verzorgen met (natuurlijke) producten die helpen de huid te herstellen. Naast dat je nu weet hoe je pigmentvlekken het best kunt behandelen is het ook goed om te weten hoe je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken kunt tegengaan. Wij delen een aantal tips om pigmentvlekken te voorkomen: 

 • Wanneer je last hebt van pigmentvlekken kan de huid flink beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij acne, eczeem en psoriasis. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk de huid blootstelt aan de zon. 
 • Het is aan te raden om je iedere dag in te smeren met zonnebrand die je huid bescherming biedt. SPF 30 of hoger beschermt de huid tegen meer pigmentvlekken en huidveroudering. 
 • Als je last hebt van pigmentvlekken wordt het aangeraden om grote temperatuursveranderingen zoals sauna, heet douchen en in een warme auto stappen te vermijden. 
 • Als je last hebt van pigmentvlekken wordt het aangeraden om geen irriterende ingrediënten zoals parfum, parabenen en alcohol in je huidverzorging te gebruiken op zonnige dagen. Dit kan meer pigmentvlekken veroorzaken.

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij pigmentatie

blog_divider

Bekijk onze producten tegen pigmentatie

 

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Een complete skincare routine?

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link