1. Blogberichten
 2. Talgklieren en jouw Huid: Alles wat je erover moet weten

Talgklieren en jouw Huid: Alles wat je erover moet weten

Blog Talgklieren Talg

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Talgklieren

Talgklieren en jouw huid: alles wat je erover moet weten.
blog_divider

Iets wat we veel tegenkomen in het skincare jargon is het woord ‘talg’ of ‘talgklier’. Dit komt omdat ze vaak in verband worden gebracht met het ontstaan van puistjes en mee-eters. Maar hoe zit het precies met deze talgklieren? Hoe werken ze, wat doen ze en hoe zorg je dat ze goed blijven functioneren?

In deze blog lees je alles wat je moet weten over talgklieren. 

Inhoudsopgave

Wat zijn talgklieren?
blog_divider

Talgklieren zijn kleine organen in de huid die niet zichtbaar zijn voor het blote oog, ze produceren een olieachtige substantie: talg. Talg is iets wat je huid en haar soepel houdt, daarnaast maakt talg de huid ook beter waterafstotend. Talgklieren maken deel uit van het intermentum, dit bestaat uit je huid, haar, nagels en andere structuren die het lichaam helpen beschermen tegen omgevings- of lichamelijke schade.

Ze bevinden zich in de lederhuid, wat de tweede huidlaag is (ook wel de dermis genaamd). De meeste talgklieren bevinden zich in de buurt van haren. Denk hierbij aan de hoofdhuid, je gezicht, op je rug en de borst. Je vindt ze niet op je handpalmen en voetzolen.

 

Illustratie Talgklier

Hoe werkt een talgklier?
blog_divider

In de talgklier zit een kliercel. Wanneer kliercellen zich ontwikkelen dan slaan ze in de binnenkant van de cel grote hoeveelheden vet op. Op een gegeven moment is de hele cel binnenkant vervangen door vet, en verdwijnt ook de celkern. Dit heeft als gevolg dat de cel afsterft en openbarst.

Het vet wat overblijft noemen we ook wel talg of sebum. Het is een mengsel van vetten en celresten. Het talg komt vervolgens via de afvoerbuisjes en poriën op de huid terecht.

Wat is de functie van de talgklier?
blog_divider

Naast dat talg vocht vasthoudt en de huidtemperatuur reguleert, bevat het ook squaleen en andere stoffen die bacteriën, schimmels en andere micro-organismen tegenhouden om infecties te veroorzaken. 

Wat beïnvloedt de productie van talg?
blog_divider

De productie van talg wordt beïnvloed door een aantal factoren, met name leeftijd en hormonen spelen hier een grote rol in. Wanneer je in de puberteit komt bereikt de talgproductie een hoogtepunt, dit wordt veroorzaakt door een toename in mannelijke hormonen (androgenen). Door deze toename en het naar buiten komen van die dode huidcellen, kan de poriën verstoppen. Overtollig talg kan mee-eters en puistjes als gevolg hebben.

Vanaf een jaar of 20 stagneert de talgproductie, en vertraagt deze naarmate we ouder worden. Hierdoor wordt de huid wellicht wat droger en minder elastisch. De vertraging gaat vaak gepaard met een afname van de productie van androgeen. 

Door de afname houdt je huid ook minder goed vocht vast. Het verlies aan vocht, in combinatie met de afname van collageen en keratine, kan leiden tot een droge huid (xerosis cutis) en breekbaar haar.

 

Talg Huid Functie

Talgklieren en puistjes
blog_divider

Onze poriën reinigen zichzelf, maar ze kunnen verstopt raken. Opgehoopte talg of ander vuil kan hier de oorzaak voor zijn. Daardoor kunnen bacteriën goed verspreiden en kan een puistje ontstaan.

Zodra er meer puistjes ontstaan lokt dit een reactie uit van het immuunsysteem. De huid wordt rood en ontstekingen ontstaan, omdat het lichaam de infectie onder controle probeert te krijgen. 

Tieners zijn tijdens de puberteit het meest kwetsbaar voor acne, omdat zij de ergste hormonale veranderingen meemaken die de talgproductie vergroten. Acne kan ook andere oorzaken hebben, zoals hormonale veranderingen veroorzaakt door anticonceptie of door voeding. 

Skincare tips voor goed functionerende talgklieren
blog_divider

Ondanks dat genen en hormonen een grote rol spelen in de werking van onze talgklieren, zijn er een aantal dingen die je kan doen om ze goed te laten functioneren. Zo verklein je de kans op puistjes. 

 1. Gebruik een goede en milde cleanser. Agressieve cleansers kunnen zorgen voor meer problemen, ondanks dat je wellicht zou denken dat deze je poriën juist ‘schoner’ maken. In feite maken ze je huid juist droog en kan het schilferen, waardoor je de kans op verstopte poriën juist vergroot.
 2. Gebruik een goede moisturizer. Hiermee kan je het vocht wat je talgklieren niet meer kunnen aanvullen zelf aanvullen, waardoor de gezondheid van je huid verbetert. Kijk goed naar welk type moisturizer bij jouw huid past.(Tip: bij Olivida verkopen we een groot aanbod aan moisturizers voor alle huidtypes: Dagcrème Bestellen – Skincare van A-Merken & Voor ieder Budget ).
 3. Drink voldoende water! Het drinken van te weinig water zou ervoor kunnen zorgen dat je talg wat dikker wordt. Daarnaast heeft het drinken van water veel andere voordelen voor je gezondheid en je huid. Probeer 2 liter water per dag te drinken. 

Talg Huidverzorging

De beste skincare shop je bij Olivida!
blog_divider

Tijd om te werken aan een gezondere huid? Wij van Olivida.nl geloven dat dit thuis begint met het gebruiken van de juiste producten! We hebben een uitgebreid assortiment aan allerlei producten, waaronder dagcrèmes en SPF

Onze producten zijn enkel van salonmerken, waardoor ze hogere concentraties werkzame stoffen bevatten. Op deze manier kunnen de producten echt iets voor je huid betekenen.

Elke huid is anders, dat begrijpen wij ook. Vraag daarom ons gratis online huidadvies aan. Onze huidspecialist kijkt naar de behoeften van jouw huid, en adviseert de producten die het beste bij jou passen. Waar wacht je nog op? 

Professionele salonmerken bij Olivida

Filter eenvoudig op huidtype, huidprobleem, merk & actieve stoffen

Shop skincare

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link