huidaandoening gevoelige huid

Leestijd: 8 minuten

Wat is een gevoelige huid?

blog_divider

Een gevoelige huid is een huid die niet meer in balans is. Een gevoelige huid reageert heftiger op verschillende factoren of schadelijke invloeden van buitenaf waar een normale huid niet op zou reageren. Een gevoelige huid kenmerkt zich doordat het een dunne en fijne structuur heeft. Vaak is de huid pijnlijk en treden er zichtbaar reacties op wanneer de huid wordt geconfronteerd met normaal gesproken onschuldige interne of externe invloeden. Denk hierbij aan temperatuurschommelingen, verzorgingsproducten of zonlicht. De mate waarin de huid pijnlijk is of irriteert kan per persoon zeer verschillend zijn bij een gevoelige huid. 

Een gevoelige huid gaat vaak samen met een droge huid. Dit komt omdat de barrièrefunctie van de huid is aangetast. Deze huidbarrière zorgt er normaliter voor dat schadelijke invloeden van buitenaf worden tegengehouden. Het kan ook voorkomen dat een gevoelige huid wordt veroorzaakt doordat de afweerreactie van de huid is verstoord. Dit betekent dat de huid een lagere weerstand heeft en minder goed is beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Vind een skincare routine voor jouw huidtype. Samengesteld door onze huidspecialist- >

Bekijk ons assortiment producten voor een gevoelige huid ->

Hoe herken je een gevoelige huid?

blog_divider

Een gevoelige huid wordt in de meeste gevallen als onprettig ervaren. De zichtbare huidafwijkingen bij een gevoelige huid zijn droge plekken, irritatie, eczeem, pukkels of roodheid. In de meeste gevallen gaat dit samen met jeuk, een branderig gevoel of een stekend gevoel. Bij een gevoelige huid spelen de volgende drie factoren een grote rol: een aangetaste huid barrière, overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis en roodheid. Deze factoren worden vaak veroorzaakt door ontstekingen in de huid. Een aangetaste barrière zorgt ervoor dat de huid sneller vocht verlies, dit maakt de huid vatbaarder voor irritaties. Daarnaast reageren de overgevoelige zintuiglijke vezels in de epidermis, de bovenste laag van de huid, heftiger dan een normale huid. Wanneer de zintuiglijke vezels overgevoelig zijn kan dit zorgen voor een pijnlijke huid. Mensen met dit huidtype beschrijven de pijnlijke huid als stekend, trekkend en brandend. 

Mensen verwarren een droge huid of een onzuivere huid vaak met een gevoelige huid. Het kan voorkomen dat een droge huid of een onzuivere huid het gevolg is van een gevoelige huid. Echter kan een droge huid of onzuivere huid geen gevoelige huid genoemd worden als dit niet samengaat met een pijnlijke huid. 

Lees ons huid encyclopedie artikel over het huidtype: droge huid ->

Gevoelige huid en rosacea

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid en deze huid rood is kan dit leiden tot een couperose gevoelige huid. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot Rosacea, wanneer de rode huid samengaat met een pijnlijke huid. Alleen een rode huid hoeft niet te betekenen dat de huid ook pijnlijk is. 

Rosacea is een chronische ontstekingsziekte die bij ongeveer 10% van de volwassenen voorkomt. Rosacea is te herkennen aan een rode huid. Meestal is de huid rood op de wangen, kin, neus en voorhoofd. Dit kan in combinatie zijn met verschijnselen van couperose, vlekken en puistjes. Het kan zelfs gevaarlijk worden als het gebied om de ogen is aangetast, dit kan leiden tot bindvliesontsteking. In een nog erger geval kunnen mensen last krijgen van een verdikking van de huid en overtollig weefsel op de neus, dit heet Rhinophyma. Wanneer je denkt last te hebben van rosacea of rhinophyma kan je advies vragen van een dokter, een dermatoloog of een huidspecialist. 

Lees meer over de huidaandoening rosacea ->

Gevoelige huid

Wat is de oorzaak van een gevoelige huid?

blog_divider

Een gevoelige huid heeft enkele overeenkomsten met andere huidtypes. De symptomen hebben vaak te maken met een vochttekort van de huid. Bij een normale huid is er een natuurlijk evenwicht tussen de vochtbalans in de huid en de omgevingsfactoren. Bij een gevoelige huid zijn deze factoren niet meer in evenwicht. De barrièrefunctie van de huid wordt hierdoor verstoord, er gaat te veel vocht verloren en daardoor kunnen irriterende stoffen de huid binnendringen. Mensen met een gevoelige huid hebben ook vaak een dunnere en overgevoelige epidermis. Je huid beschermt je tegen schadelijke stoffen en invloeden van buitenaf. Als de barrièrefunctie verzwakt of verstoord is dan raakt de huid eenvoudig geïrriteerd. Op deze manier ontstaat een gevoelige huid. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken. 

De meest voorkomende oorzaken van een gevoelige huid

Omgevingsfactoren

Temperatuurschommelingen of de verandering van seizoenen kan ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt. Door warmte, kou en droge lucht kan de barrièrefunctie van de huid worden aangetast. Hierdoor wordt de huid droger en daardoor gevoeliger. Let hierbij ook op de omstandigheden die u zelf creëert in huis. De verwarming in huis kan er ook voor zorgen dat er droge lucht in huis is. Ook factoren zoals luchtvervuiling en chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt. Verder zorgt zonlicht ervoor dat de huid sneller verouderd. Een verouderde huid heeft weer meer kans op uitdroging. Door te veel zonlicht wordt de huid steeds vatbaarder voor veroudering en uitdroging. 

Lees dit artikel over de invloed van zonlicht op de huid ->

Verkeerde huidverzorging

Verkeerd gebruik van gezichtsverzorgingsproducten kan ervoor zorgen dat de huid getriggerd raakt en gevoeliger wordt. De meest voorkomende triggers zijn kunstmatige toevoegingen in producten zoals parfum en synthetische kleurstoffen. Deze triggers zorgen veelal voor ontstekingsreacties. Ga daarom op zoek naar verzorgingsproducten die geen irriterende, kunstmatige stoffen bevatten zoals parfum en synthetische kleurstoffen. Ook overmatig gebruik van zeep en water kan ervoor zorgen dat de huid uitdroogt en gevoeliger wordt. Het klopt dat water en zeep de huid schoon maakt, maar tegelijkertijd worden de huidvetten hierdoor verwijderd. Door het verwijderen van de huidvetten verliest de huid zijn barrièrefunctie en daardoor veel vocht.

Leefstijl

Er zijn verschillende factoren in de leefstijl die ervoor kunnen zorgen dat de huid gevoeliger wordt. Een hoog stresslevel wordt vaak als oorzaak aangewezen, maar ook factoren zoals roken en een overmatige blootstelling aan zonlicht zijn funest. Deze factoren zorgen ervoor dat er te veel aan vrije radicalen vrijkomt. Vrije radicalen zijn schadelijk voor het bindweefsel van de huid. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en raak de barrièrefunctie van de huid uit balans. Dit vergoot de kans op huidafwijkingen en huidirritatie aanzienlijk. Daarnaast heeft de huid behoefte aan de juiste voedingstoffen om goed te kunnen functioneren. Jouw dieet kan van invloed zijn op de staat van jouw huid. De huid heeft vitaminen en onverzadigde vetzuren nodig om te kunnen functioneren. Een goed gebalanceerd dieet met vitaminen en voedingstoffen is van belang om de huid in balans te houden. 

Vochttekort 

Een tekort aan vocht in de huid is vaak de eerste factor dat leidt tot een gevoelige huid. Een huid met een tekort aan vocht raakt zijn barrièrefunctie deels kwijt. Hierdoor is de huid uit balans en is het minder goed in staat om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te houden. Met als gevolg irritaties van de huid zoals jeuk en roodheid. 

Huidaandoeningen

Een gevoelige huid kan het gevolg zijn van een onderliggende huidaandoening zoals rosacea of eczeem. Als je last hebt van symptomen zoals roodheid, jeuk en schilfers wijst dit op een ontstekingsreactie van de huid. Wanneer je denkt last te hebben van rosacea of eczeem kan je advies vragen van een dokter, een dermatoloog of een huidspecialist

Andere oorzaken van een gevoelige huid

Er zijn nog meer factoren die het ontstaan van een gevoelige huid kunnen beïnvloeden: 

 • Allergieën of overgevoeligheid. Een voedselallergie of overgevoeligheid voor bepaalde verzorgings- of schoonmaakproducten kan een gevoelige huid veroorzaken. 
 • Pittig eten, alcohol- en drugsgebruik kan ervoor zorgen dat de huid uit balans raakt en heftiger reageert dan normaal. 
 • Hormoonschommelingen. Tijdens de overgang, de pubertijd en zwangerschap ontstaan er veranderingen in de huid. Dit kan zorgen voor een gevoeligere huid. 
 • Ouderdom
 • Medicijnen. Als bijwerking van de medicijnen kan een gevoelige huid ontstaan. 
 • Erfelijkheid. Door erfelijke factoren kan de vochtbalans in de huid worden beïnvloed. Er zijn mensen die standaard een vette, droge of gevoelige huid hebben door erfelijke invloeden. 

gevoelige huid voorkomen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan een gevoelige huid herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. De gevoelige huid kan ook worden veroorzaakt door een huidziekten zoals eczeem of rosacea. In dat geval zal er een huidbiopsie worden genomen om verdere huidziekten uit te sluiten. 

Laat een gratis diagnose stellen door onze huidspecialist ->

Hoe kan een gevoelige huid worden behandeld?

blog_divider

Wanneer je een gevoelige huid hebt is het aan te raden om gebruik te maken van milde en zachte reinigingsproducten. Gebruik voor het schoonmaken van je lichaam geen normale zeep, dit tast de barrièrefunctie van de huid aan. Het is aan te raden om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Voor huidverzorgingsproducten dient u extra alert te zijn. De producten van Olivida bevatten uitsluitend ingrediënten die huidvriendelijk zijn. De producten bevatten geen irriterende, kunstmatige stoffen bevatten zoals parfum en synthetische kleurstoffen. De producten bevatten ingrediënten die de symptomen van een gevoelige huid kunnen voorkomen of verminderen. Daarnaast helpen de producten om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. 

Bekijk de producten voor een gevoelige huid ->

Een gevoelige huid heeft baat bij verzorgingsproducten die ingrediënten bevatten die de vochtbalans herstellen en in balans houden. Je wilt verzorgingsproducten hebben die de huid barrière versterken. Verder wil je dat de producten een kalmerend effect hebben om zo de gevoeligheid van de huid te verminderen. De volgende ingrediënten zijn zeer geschikt voor een gevoelige huid: 

 • Glycerine. Dit ingrediënt zorg ervoor dat vocht kan worden vastgehouden in de huid. Dit herstelt de vochtbalans in de huid. Daarnaast kalmeert het, dit zorgt voor een minder gevoelige huid. 
 • Vitaminen. Vitaminen versterken de barrièrefunctie van de huid en ze dragen bij aan de vermindering van vochtverlies in de huid. 
 • Zoethout. Zoethoutextract van de zoethoutplant zorgt ervoor dat de geïrriteerde huid kalmeert en minder rood wordt. Zoethoutextract heeft antioxiderende eigenschappen. 
 • Oliën. Dit draagt bij aan het versterken van de huid barrière en het aanmaken van natuurlijke vetten in de huid. 

Wil jij graag meer weten over jouw huid en hoe je deze het best kunt verzorgen? Krijg gratis huidadvies bij Olivida ->

Verzorgingstips voor de gevoelige huid

 • Gebruik make up voor een gevoelige huid. Er bestaan foundations en concealers speciaal ontwikkeld voor een gevoelige huid.
 • Test nieuwe make-up of gezichtsverzorgingsproducten eerst op de binnenkant van je arm.
 • Gebruik reinigingsproducten zoals doekjes of reinigingsmelk die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid.
 • Drink voldoende water gedurende de dag.
 • Let vooral op dat je in de wintermaanden dagelijks de juiste gezichtsverzorgingsproducten gebruikt. Zowel ’s ochtends als ’s avonds. Zo voorkom je uitdroging van de huid. 
 • Verzorg je gezicht alleen met verzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor een gevoelige huid. Daarmee voorkomen je onnodige huidirritaties en huidafwijkingen. Deze producten hydrateren de huid, versterken de barrièrefunctie en kalmeren de huid. 
 • Zorg dat je huid altijd beschermd is tegen zonlicht, vooral in de zomermaanden. Een gevoelige huid wordt zeer heftig geraakt door te veel uv-stralingen. Vooral in het gezicht, de nek en de borst moet je jezelf goed insmeren met zonbescherming
 • Ontspan genoeg. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van stress, wat weer voordelen heeft voor de gevoelige huid. 

Een gevoelige huid wassen

Gebruik bij het wassen van de huid alleen parfumvrije en hypoallergene verzorgingsproducten. 

Douchen en baden

 • Je kunt het beste om de dag douchen. Wanneer je elke dag doucht, douch dan niet te lang en gebruik lauw water. 
 • Na het douchen of baden is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de droge huid. Wrijf de huid niet droog maar probeer rustig te deppen. Smeer na het douchen een verzorgende crème of lotion zoals besproken in de vorige alinea. Wij raden je aan om dit te doen binnen 3 minuten na het afdrogen. Laat de huid niet zelf uitdrogen. Dit zorgt voor meer jeuk. 
 • Wij raden aan om je met een schone en droge handdoek af te deppen. Veel mensen hebben de gewoonte om hun huid hardhandig af te drogen. Verschoon de handdoeken regelmatig. 

Handen wassen

 • Het is belangrijk om de handen zo weinig mogelijk te wassen. Veelvuldig contact met water en zeep zorgt voor scheurtjes in de droge huid. 
 • Was de handen met lauw water en weinig tot geen zeep. Spoel de handen af en dep ze droog. 
 • Gebruik geen natte handdoek met onhygiënische resten. Dep de handen droog met een schone handdoek of met papier. 
 • Was de handen met een milde zeep zonder parfum. Vermijd zeepautomaten op plekken buitenshuis. 
 • Smeer de handen in met een vette handzalf na het wassen. 
 • Draag tijdens schoonmaakwerkzaamheden nitrile handschoenen die ervoor zorgen dat je niet in aanraking komt met irriterende stoffen. Gebruik bij droge werkzaamheden katoenen handschoenen om de handen te beschermen. 

Gezicht wassen

 • Was je gezicht altijd met lauw water
 • Was je gezicht niet te vaak, dit kan de huid alleen maar gaan irriteren
 • Was je gezicht met je blote handen, niet met een handdoek of washandje
 • Na het wassen dep je het gezicht voorzichtig droog met een zachte schone handdoek

handen wassen

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij een gevoelige huid

blog_divider

Bekijk onze producten voor een gevoelige huid

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link