vette huid informatie

Leestijd: 8 minuten
Onderwerp: Vette huid

Wat is een vette huid?

blog_divider

Een vette huid is een veelvoorkomend huidtype. Een vette huid is een rechtstreeks gevolg van een verhoogde talgproductie. De huid maakt iedere dag talg aan. Talg zorgt ervoor dat je huid soepel blijft. Daarnaast beschermt het je huid tegen uitdroging. Een vette huid produceert te veel talg waardoor de huid vettig kan aanvoelen en kan gaan glimmen. Een vette huid gaat vaak samen met onzuiverheden op de huid zoals puistjes en mee-eters. De onzuiverheden ontstaan doordat de huid de overmatige productie van talg niet kan verwerken. Onzuiverheden komen vaak voor in het gezicht, maar ook in de nek, op de schouders, de borstkas en rug. Doordat de huid de talg niet kan verwerken raken de poriën aan de oppervlakte van de huid verstopt. Dit huidtype wordt vaak ook wel een onzuivere huid genoemd.

Inhoudsopgave:

Hoe herken je een vette huid?

blog_divider

Een vette huid is aan de volgende symptomen te herkennen: 

 • Een glimmende huid: De huid glimt omdat de talg zichtbaar is als een vettige laag over de huid heen. Vooral op de T-zone: de neus, de kin en het voorhoofd. De huid voelt hier ook vettig aan.
 • Grove poriën: Een huid die te veel talg produceert is te herkennen aan grote huidporiën. De wanden van de poriën zetten blijvend uit.
 • Make-up: Bij een vette huid blijft make-up vaak moeilijker zitten. De make-up hecht niet goed aan je huid door de laag talg. 
 • Onzuiverheden: Een vette huid wordt vaak gekenmerkt door veel onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters op de neus, de kin en het voorhoofd. 
 • Bleke huidskleur: Een vette huid heeft vaak een bleke teint omdat de huid geen goede bloedcirculatie heeft. 

 

vette huid voorbeeld

Wat is de oorzaak van een vette huid?

blog_divider

Talg is een olie dat op natuurlijke wijze wordt aangemaakt door het lichaam. Het is een vettige stof die wordt geproduceerd door talgklieren die zich onder de poriën bevinden. Elk lichaam produceert talg om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt talg voor een gehydrateerde en gezonde huid. Een vette huid wijst erop dat de talgklieren overactief zijn waardoor ze meer talg produceren dan nodig is. Vaak is die hormonaal bepaald. Echter kunnen ook andere factoren een vette huid in de hand. werken. 

Alle oorzaken op een rijtje:

Hormonale schommelingen

Vooral mannelijke hormonen zoals androgenen stimuleren de talgklieren om talg te gaan produceren. Androgenen komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen en progestagenen werken de productie van talg door de talgklieren juist tegen. Daarom hebben mannen meer last van onzuiverheden op de huid dan vrouwen. In tijden waarin er hormonale schommelingen plaatsvinden is de kans op overmatige talgproductie groter. Tijdens de puberteit, de zwangerschap, de menopauze en menstruatie. Dat is de reden dat mensen in die periodes ook vaker last krijgen van onzuiverheden op de huid. Het is niet de hoeveelheid hormonen die bepaalt of de huid vet wordt, maar het verstoorde evenwicht tussen hormonen onderling en de verhoogde gevoeligheid van de talgklieren. 

Erfelijk bepaald

Je huidtype wordt grotendeels erfelijk bepaald. Ook gaat de talgproductie van de huid vaak samen met je leeftijd. Vooral in de puberteit beginnen de talgklieren te groeien en wordt er meer talg geproduceerd. Hier kun je niet veel aan veranderen. Je kunt er wel voor zorgen dat je jouw huidtype optimaal verzorgt met bijvoorbeeld de juiste huidverzorging.

Zonlicht

Zonlicht heeft invloed op een vette huid. Het kan een reactie in de talgklieren veroorzaken. Zonlicht zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd raakt. Hierdoor gaan de talgklieren extra hard werken om talg te produceren. Dit leidt tot een vette, glimmende huid. Ook kan zonlicht ervoor zorgen dat ze huid verbrand, dit resulteert in het afschilferen van de huid. Hierdoor komen er meer dode huidcellen vrij. Meer dode huidcellen in combinatie met overmatige talgproductie kan bijdragen aan het ontstaan van onzuiverheden op de huid. Dit komt omdat de poriën hierdoor verstopt raken. 

Luchtvervuiling

De omgeving waarin je leeft heeft invloed op je huid. In een vochtige omgeving kan de huid meer talg produceren dan in een koudere omgeving. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die leven in gebieden met luchtvervuiling een hogere talgproductie hebben dan mensen in minder vervuilde gebieden. Vrije radicalen die worden geactiveerd door luchtvervuiling kunnen de barrièrefunctie van de huid verzwakken. Hierdoor wordt de vette laag en onzuiverheden beter zichtbaar op de huid. Daarnaast zorgt een vervuilde lucht voor dehydratatie. Dit leidt weer tot overmatige talgproductie in de huid. De huid wordt hierdoor nog vetter.

Huidverzorgingsproducten en make-up

De huid kan nog vetter worden als je gebruikt maakt van verkeerde huidverzorgingsproducten. Als je gebruik maakt van huidverzorgingsproducten voor een ander huidtype kan dit averechts werken. Je huid gaat hier op reageren door extra talg te produceren. Als je een crème gebruikt die te vet is voor jouw huidbeeld, dan raken de poriën verstopt. Als je de huid te grondig reinigt dan maakt het de huid trekkerig. Je huid denkt dan dat het droog is waardoor het meer talg gaat produceren. In deze gevallen raakt je huid geïrriteerd waardoor de talgproductie verstoord raakt. Dit leidt tot een vettere huid en meer onzuiverheden.

Ook make-up kan ervoor zorgen dat de huid vet wordt en te maken krijgt met onzuiverheden. Make-up kan er namelijk voor zorgen dat de poriën verstopt raken. Vooral als je een keer vergeet je make-up er af te halen in de avond. Daarnaast is het belangrijk om op te letten welke make-up producten je gebruikt. Make-up die comedogene ingrediënten bevatten kunnen de huid uitdrogen. Dit zorgt ervoor dat de gezondheid van de huid achteruitgaat. Deze stoffen worden vaak verwerkt in make-up en huidverzorgingsproducten. Er wordt aangeraden om producten met deze stoffen te vermijden. Reacties van de huid op deze producten zijn te herkennen aan kleine bultjes en mee-eters in het gezicht.

Meer weten? Lees blog: Make-up voor een Onzuivere Huid? Dit is wat je moet weten over Niet-Comedogene Make-up

Dehydratatie

Naast zonlicht en luchtvervuiling zijn er meerdere factoren die een rol spelen bij de-hydratatie van de huid. De-hydratatie wordt ook veroorzaakt door de manier waarop iemand zijn huid verzorgt. Wanneer je te vaak de huid scrubt of vaak warm doucht kan dit de natuurlijke barrière van de huid beschadigen. Hierdoor gaan de talgklieren te veel talg produceren wat weer resulteert in een vettere huid.

Stress

De talgproductie in de huid kan worden gestimuleerd door stress hormonen zoals testosteron en cortisol. In stressvolle periodes heb je daardoor meer kans op een vette huid en een huid met onzuiverheden.

Medicijnen

Medicijnen die worden voorgeschreven bij epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisone crèmes kunnen een vette/onzuivere huid veroorzaken of erger maken.

verzorging vette huid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan een vette huid herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. Ben je niet zeker of je een dit huidtype hebt? Vraag het onze huidspecialist. Open de chat, onze huidspecialist Lisa helpt je graag verder. 

Hoe kan een vette huid worden behandeld?

blog_divider

Wanneer je last hebt van een vette huid met onzuiverheden kan dit vervelend zijn. De zichtbare afwijkingen van de huid kunnen een gevoel van onzekerheid veroorzaken. Wanneer een vette huid met onzuiverheden de oorzaak is van hormonale schommelingen is het van tijdelijke aard. In alle gevallen heeft een vette huid aandacht en speciale verzorging nodig. Hierdoor zal de huid minder glimmen en kunnen vervelende onzuiverheden op de huid worden voorkomen. 

Lees hieronder hoe jij je vette huid kan verzorgen

Een vette huid reinigen

Een goede reiniging is van groot belang als je een vette huid hebt. Een vette huid, net als andere huidtypes, mag niet meer dan twee keer per dag gereinigd worden. Reinig je huid bijvoorbeeld in de ochtend en ’s avonds met een mild reinigingsproduct. Te vaak reinigen kan voor een negatief effect zorgen.

Het is niet aan te raden om de huid te reinigen met een klassiek stuk zeep. Dit droogt de huid meer uit en stimuleert de overmatige productie van talg. Reinig de huid met een milde cleanser of een (dagelijkse) reiniging scrub. Hierdoor wordt de huid voldoende gereinigd, het beperkt het glimmen en opent de poriën. De bacteriën op de huid worden zo onder controle gehouden en je zal merken dat de huid er beter uit gaat zien. Je kunt ervoor kiezen om de huid na het reinigen met een tonic te behandelen. Gebruik een tonic met weinig alcohol, dit werkt desinfecterend en is geschikt voor een vette huid. Ook wordt er aangeraden om de huid wekelijks te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en verstopte poriën te voorkomen. 

Lees hier meer over waarom een exfoliant belangrijk is voor je dagelijkse huidverzorging ->

Een vette huid verzorgen

Het is belangrijk om er op te letten dat je bij het verzorgen van een vette huid geen gebruik maakt van agressieve producten. Deze producten zorgen ervoor dat de huid alleen maar droger wordt. Agressieve producten lijken soms kort te werken. Echter zorgt dit uiteindelijk voor een stimulans voor de huid om meer talg te gaan produceren. Kies daarom voor milde, natuurlijke producten voor het verzorgen van een vette huid. Lichte verzorgingsproducten zorgen ervoor dat de huid niet te veel wordt geprikkeld, gevoed of wordt afgesloten. Lichte vloeibare gezicht crèmes of lotions zijn uitermate geschikt om een vette huid voldoende te hydrateren. Je zult dus nog steeds een vochtinbrengende crème moeten gebruiken. 

Een vette huid dient dagelijks te worden beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals kou en warmte. Het is daarom aan te raden om crème of lotion te gebruiken met een beschermingsfactor. Let op dat de hydraterende crème antibacteriële en kalmerende ingrediënten bevat.

vette huid behandelen

Tips bij een vette huid

blog_divider

Naast een goede reiniging en verzorging van een vette huid kunnen de volgende tips je helpen:

Irriterende factoren

Probeer irriterende factoren zoals warmte, kou en agressieve huidverzorgingsproducten zoveel mogelijk te vermijden. Een vette huid is gevoelig voor deze factoren. 

Een scrub of masker

Een of twee keer per week kun je dode huidcellen en vuil op de huid verwijderen met een milde scrub. Gebruik daarna een tonic en een hydraterend masker die speciaal zijn ontwikkeld voor de vette huid. Hier zal je huid van opknappen.

Niet uitknijpen

Een vette huid gaat vaak samen met onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters. Het kan verleidelijk zijn om puistjes en mee-eters uit te knijpen. Het wordt aangeraden om dit niet te doen. Dit kan voor ontstekingen, littekens en meer onzuiverheden op de huid zorgen.

Bescherming tegen de zon

Huidspecialisten zeggen vaak dat iedereen dagelijks zonnebrandcrème moet gebruiken, ongeacht de weersomstandigheden. Dit geldt zeker voor een vette huid. Zonlicht kan de talgproductie stimuleren waardoor het is aan te raden om een crème te gebruiken met een beschermingsfactor. Zo verklein je het risico dat de vette huid nog meer gaat glimmen en bescherm je de huid dagelijks tegen zonlicht.

Meer informatie waarom een dagcrème met SPF belangrijk is  -> 

Make-up

Vaak gebruiken mensen die last hebben van een vette huid met onzuiverheden een dikke laag make-up om dit te verbergen. Dit wordt ook niet aangeraden. Hierdoor raken de poriën nog meer verstopt, wat zorgt voor meer puistjes en mee-eters. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Probeer niet te veel make-up te gebruiken. Vooral niet producten die op olie gebaseerd zijn. Gebruik make-up die vetvrij is zoek naar niet-comedogene producten. Probeer daarnaast altijd de make-up te verwijderen voor het slapen, het liefst zelfs zodra je thuiskomt. Hierdoor worden geblokkeerde poriën zoveel mogelijk voorkomen.

Gezonde voeding

Veel mensen denken dat vette voeding ook zorgt voor een vettige huid, dit is een misvatting. Toch is het belangrijk om een gezond en gevarieerd dieet aan te houden. Dit zorgt voor een rustig en gezond huidbeeld. Bij een vette huid is het vooral belangrijk om te zorgen dat je veel vitamine A, zink, vitamine C, vitamine E, selenium en omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Zorg voor een goed gebalanceerd dieet dat rijk is aan groente en fruit, en een gezonde hoeveelheid eiwitten en koolhydraten. Zuivel en suikers kan je het beste vermijden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken, 1,5 à 2 liter per dag. Roken en alcohol dient zoveel mogelijk te worden vermeden.

Stress

Stresshormonen kunnen de aanmaak van puistjes en mee-eters bevorderen. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stressvrij leeft. Voldoende rust en ontspanning zijn daarbij van belang. Ontspanningsoefeningen zoals yoga kunnen je daarbij helpen. Daarnaast speelt slaap een grote rol. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, het zal je helpen de androgeenspiegels te reguleren en de overproductie van talg te vermijden.

creme tegen glimmende huid

De beste skincare voor de vette huid
blog_divider

Filter eenvoudig op merk, huidtype, actieve stoffen. Wij verkopen professionele salonproducten. Wil je persoonlijk advies? Open de chat, onze huidspecialist Lisa helpt je graag verder.

Skincare vette huid

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link