vochtarme huid

Leestijd: 6-8 minuten

Wat is een vochtarme huid?

blog_divider

Een vochtarme huid wordt gekenmerkt door een tekort aan vocht in het huidoppervlak. Een vochtarme huid voelt vaak droog en ruw aan. Deze huidaandoening komt vaak voor bij mensen waarbij de huid barrière is beschadigd. Dit is de natuurlijke beschermlaag die vocht vasthoudt in de huid. Een vochtarme huid is geen huidtype maar meer een huidaandoening. Huidaandoeningen zijn vaak gevoeliger voor invloeden van buitenaf zoals het weer en hormonen. Een vochtarme huid kan zowel bij droge als vette huidtypes voorkomen. Wanneer de cellen in de huid niet genoeg vocht bevatten, minder dan 10%, is er hydraterende verzorging nodig om de vochtbalans in de huid te herstellen. 

Lees meer over het huidtype: vette huid ->

Lees meer over het huidtype: droge huid ->

Bekijk onze producten voor een vochtarme huid ->

Hoe herken je een vochtarme huid?

blog_divider

Door een tekort aan vocht in de huid is de huid minder elastisch en soepel. Hierdoor voelt een vochtarme huid trekkerig en ruw aan. Daarnaast verliest het de beschermende werking.  Door het tekort aan vocht is de kans op rimpels en droogtelijntjes groter. 

Wanneer de droogte niet wordt behandeld kan een vochtarme huid nog meer vocht verliezen. De huid wordt dan zeer trekkerig, schilferig, het gaat jeuken en er ontstaan kleine barstjes. 

Graag weten welke producten bij jouw huid passen. Onze huidspecialist geeft gratis huidadvies ->

Waar kan je een vochtarme huid hebben? 

Gezichtshuid

Een tekort aan vocht in de huid komt vaak voor in het gezicht. Het gezicht voelt trekkerig en ruw aan, daarnaast kan dit leiden tot vroegtijdige huidveroudering. De droge plekken ontstaan vaak op de wangen, de kaken en rond de ogen. Vooral in de winter kunnen ook de lippen droog worden. 

In sommige gevallen wordt de vochtarme huid veroorzaakt door bepaalde ziekten: 

 • Keratosis Pilaris. Dit is een huidaandoening die veel voorkomt en in verband wordt gebracht met een vochtarme huid. Dit wordt veroorzaakt door een overschot aan keratine in de haarzakjes. De huid voelt op deze plekken ruw aan en er kunnen huidafwijkingen plaatsvinden. Denk hierbij aan witte en rode vlekken. 
 • Xerose. Dit is de medische term voor een droge/vochtarme huid. 
 • Atopische dermatitis en psoriasis, een vochtarme huid kan wijzen op deze huidaandoeningen. Hoewel deze aandoeningen erfelijk zijn en vaak samengaan met verschijnselen als ontstekingen en intensieve jeuk. 
 • Diabetes mellitus en nieraandoeningen. Dit zijn stofwisselingsaandoeningen die vocht uit de gezichtshuid kunnen onttrekken waardoor de huid vochtarm wordt. 

Lichaamshuid

Droge plekken op de lichaamshuid bij een vochtarme huid beginnen vaak op de voeten en schenen. Deze gebieden bevatten minder talgklieren en worden vaker blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Droge plekken kunnen zich daarnaast overal op het lichaam voordoen. 

vochtarme huid behandelen

Wat is de oorzaak van een vochtarme huid?

blog_divider

Een vochtarme huid ontstaat wanneer er vocht en andere belangrijke stoffen die vocht in de huid vasthouden verdampen. Dit heeft te maken met een tekort aan waterbindende stoffen die in de huid voorkomen. Dit proces van vochtverlies wordt in gang gezet door een verlies aan oppervlakte lipiden. Zij vormen een natuurlijke barrière op de huid die verdamping van water tegengaan. Als deze lipiden barrière is doorbroken kan vocht verdampen en worden de waterbindende stoffen weggespoeld. Doordat deze waterbindende stoffen er niet zijn kan de huid niet meer genoeg water vasthouden. Hierdoor droogt de huid uit. 

Dit proces van het verlies van vocht in de huid wordt veroorzaakt door interne en externe factoren. In sommige gevallen is het een combinatie van meerdere factoren die ervoor zorgt dat de huid droog veel vocht verliest. Wanneer je inzicht hebt in de factoren die de vochtarme huid veroorzaken kun je het helpen verminderen of voorkomen. Ook helpt dit in de behandeling van een vochtarme huid. Hieronder bespreken we de interne en externe factoren die een vochtarme huid veroorzaken. 

Interne factoren 

Erfelijkheid

De vochtbalans in de huid kan worden beïnvloed door erfelijkheid. Er zijn mensen die aanleg hebben voor een vochtarme huid. Dit werkt op dezelfde manier als dat mensen geboren zijn met een bepaald huidtype. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lichte huid vaker vatbaar zijn voor een vochtarme huid dan mensen met een donkere huid. 

Leeftijd

Een droge huid en veroudering van de huid gaan hand in hand. Wanneer je ouder wordt neemt de stofwisseling in de huid af. Dit vormt een vicieuze cirkel waarin de huid ouder en droger wordt. 

Voeding

De vochtbalans in de huid is niet op peil te houden als je een slecht voedingspatroon aanhoudt. Een tekort aan voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitaminen kunnen een vochtarme huid veroorzaken of verergeren. Je dient genoeg vitamine C en E binnen te krijgen om de huid gezond te houden. 

Hormonale schommelingen

In periodes waarin de hormoonhuishouding schommelt is de kans op een vochtarme huid groter. Denk hierbij aan de puberteit, de zwangerschap en de menopauze

Externe factoren 

Huidverzorging

De manier waarop je je huid verzorgt kan ervoor zorgen dat de vochtbalans in de huid wordt verstoord. Het is belangrijk dat je de huid verzorgt met verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een vochtarme huid. Agressieve verzorgingsproducten en zeepsoorten verwijderen de van nature aanwezige lipiden en waterbindende stoffen. Hierdoor is de huid nog minder goed in staat om vocht vast te houden. Ook te vaak of te heet douchen en baden zorgt ervoor dat de van nature aanwezige lipiden en waterbindende stoffen worden aangetast. Dit verzwakt de huidbarrière. 

Bekijk hier onze producten voor een vochtarme huid ->

Medicijnen

Uit onderzoek blijkt dat medicatie en medische behandelingen een vochtarme huid kunnen veroorzaken. Dit kan een bijwerking hiervan zijn. Bijvoorbeeld bij medische behandelingen zoals bestralen, dialyse en chemotherapie. Medicatie die helpt bij het reguleren van de bloeddruk heeft als bijwerking een vochtarme huid. 

Omgevingsfactoren 

Weersomstandigheden kunnen een vochtarme huid veroorzaken. Denk hierbij aan extreem hete, koude of droge lucht. Daarnaast zijn de verschijnselen van een vochtarme huid vaak erger tijdens seizoen veranderingen. Ook kan zonlicht huidveroudering versnellen. Huidveroudering gaat weer samen met vochtverlies uit de huid. Te veel zonlicht zal ervoor zorgen dat je eerder last krijgt van een vochtarme huid. 

Bevorderende factoren 

De meest voorkomende oorzaken van een vochtarme huid zijn hierboven besproken. Echter zijn er nog een aantal andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van een vochtarme huid. Wanneer je last hebt van een vochtarme huid is het goed om te weten welke factoren deze huidaandoening beïnvloeden. 

Dehydratatie

De hoeveelheid vocht in de huid hangt af van de balans van water in het lichaam. Wanneer je niet genoeg drinkt gedurende de dag kan dit invloed hebben op de vochtbalans in de huid. Wanneer er niet genoeg water is in het lichaam zal er meer vocht worden ontnomen uit de huid. Oude mensen zijn hiervoor het meest gevoelig omdat het dorstgevoel vermindert hoe ouder je wordt. Iedereen dient minimaal 1,5e liter water te drinken per dag om het lichaam genoeg vocht te geven voor een gezonde huidconditie. 

Roken

Wanneer je rookt droogt de huid gemakkelijker uit en wordt huidveroudering vroeg ingezet. Dit komt doordat nicotine en andere giftige stoffen die je rookt de bloedsomloop reduceren. Dit leidt tot een vertraagde stofwisseling in de huid. 

Zonlicht

Wanneer je huid te veel in aanraking komt met de zon kan dit zorgen voor uitdroging van de huid. Het is daarom belangrijk om de huid altijd te beschermen tegen de zon, ook al ben je niet iemand die snel verbrand. Kies een zonnebrandmiddel dat de huid hydrateert en een beschermingsfactor bevat. 

Lees hier hoe jij jezelf kunt beschermen tegen de zon met een dagcrème -> 

Beroep

Sommige beroepen zorgen ervoor dat jij een hoger risico loopt op een vochtarme huid. Vaak zijn dit beroepen waarbij wordt gewerkt in extreme weersomstandigheden, waarbij je veel gebruik moet maken van reinigingsmiddelen of waarbij je vaak in aanraking komt met chemicaliën.  

vochtarme huid hydrateren

Hoe kan een vochtarme huid worden behandeld?

blog_divider

De optimale behandeling voor een vochtarme huid is hydratatie en voeding. Drink voldoende water per dag (minimaal 1,5e liter) en zorg voor een fruit- en groente rijk dieet. Hierdoor zorgt je dat je een vochtarme huid intern bestrijdt. Daarnaast zijn er nog oplossingen om de huid optimaal te reinigen en te verzorgen met behulp van verzorgingsproducten

Een vochtarme huid reinigen 

Bij een vochtarme huid is het van belang dat de huid met een milde reiniging wordt behandeld. Ongeschikte huidverzorgingsproducten kunnen ervoor zorgen dat de huid alleen nog meer uitdroogt. Dit kan weer rimpels en lijntjes veroorzaken, iets wat je liever niet wilt. Kies een milde reinigingsgel of lotion die effectieve en toch milde reinigende bestanddelen bevat die de huid tegen uitdroging beschermen. Daarnaast kan je gebruik maken van een tonic. Een tonic verwijdert op een zachte manier restanten van het gezicht. Het is aan te raden om de huid niet meer dan twee keer per dag te reinigen. 

Bekijk onze producten bij een vochtarme huid ->

Een vochtarme huid verzorgen

Een vochtarme huid is gebaat bij hydratatie. Gebruik daarom huidverzorgingsproducten die de vochtarme huid hydrateren. Voor een optimale verzorging bevatten deze hydraterende producten die volgende actieve bestanddelen: 

 • Glucoglycerol. Dit is een molecuul dat de aanmaak van vocht in de huid stimuleert. Langdurige hydratatie wordt gegarandeerd door de werking van de aquaporine die de diepere lagen van de opperhuid ondersteunen om de natuurlijke vochtstroom naar de bovenste huidlagen te herstellen. Aquaporinen zijn hele kleine waterkanalen die zich in de diepere lagen van de huid bevinden. Zij voorzien de bovenste lagen van de huid van vocht en zijn van groot belang voor het in stand houden van de hydratatie van de huid. 
 • Ceramide 3. Dit helpt de barrièrefunctie van de huid te herstellen waardoor het vocht beter kan worden vastgehouden in de huid. 
 • Ureum en lactaat. Deze stoffen helpen de ontbrekende natuurlijke vochtvasthoudende factoren in de huid aan te vullen en de binding van vocht in de bovenste huidlagen te stimuleren. Ureum en lactaat zijn van nature aanwezig in de huid en daarom niet schadelijk. Wanneer je last hebt van een zeer vochtarme huid dan is een hogere concentratie van deze stoffen vereist. Producten die deze stoffen bevatten zijn speciaal ontwikkeld voor een vochtarme huid. 
 • Hyaluronzuur. Dit is een molecuul dat rimpels en droogtelijntjes verminderd in de huid. Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de huid en is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel. Het zorgt ervoor dat water aanwezig blijft in onze huidcellen. Het heeft een waterbindend vermogen, het verbetert huidvernieuwing en bevordert het verspreiden van voedingsstoffen. 

Tips bij een vochtarme huid

blog_divider

Door bovenstaande alinea weet je hoe je een vochtarme huid kunt reinigen en verzorgen. Bij een vochtarme huid is het belangrijk om factoren die de huidaandoening verergeren te vermijden. Hierdoor heb je minder last van een vochtarme huid. 

 • Gebruik handschoenen bij het afwassen. Hierdoor vermijd je heet water en het effect van de middelen waarmee je reinigt. 
 • Vermijd droge lucht. Zorg ervoor dat je hete of koude lucht zoveel mogelijk uit de weg gaat. Blijft binnen als het buiten heeft of koud is. Zet de verwarming thuis niet te hoog, dit zorgt voor droge lucht. Gebruik anders een luchtbevochtiger
 • Zorg ervoor dat je niet te heet gaat douchen of regelmatig in bad gaat met heet water. Probeer daarnaast korter en kouder te douchen, je huid zal je dankbaar zijn. 
 • Gebruik verzorgingsproducten die geen alcohol, geur- en kleurstoffen bevatten. Dit kan de huid alleen maar meer gaan irriteren. 
 • Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 1,5e liter water drinkt om het lichaam genoeg vocht te geven voor een goede huidconditie. 

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij een vochtarme huid

blog_divider

Bekijk onze producten voor een vochtarme huid

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Een complete skincare routine?

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link