gecombineerde huid

Leestijd: 8 minuten

Wat is een gecombineerde huid?

blog_divider

Een gecombineerde of gemengde huid is een veelvoorkomend huidtype. Bij dit huidtype is er sprake van twee verschillende huidtypes op één gezicht. Een gecombineerde huid bestaat uit een droge huid en een vette huid. Dit komt omdat de huid uit balans is. De huid kan op de ene plek glimmen terwijl een andere plek juist schraal en strak aanvoelt. Dit is de reden dat de meeste mensen het lastig vinden om dit huidtype te verzorgen. De verschillende zones op het gezicht vragen om een andere aanpak. De juiste huidverzorging is belangrijk om de balans in de huid te herstellen. Een gecombineerde huid ontstaat vaker bij jongere mensen. Naarmate je ouder wordt passen de individuele huidzones zich aan elkaar aan of anders wordt je huid over het algemeen wat droger. 

Lees meer over het huidtype: droge huid ->

Lees meer over het huidtype: vette huid ->

Hoe herken je een gecombineerde huid?

blog_divider

Het vaststellen van jouw natuurlijke huidtype kan lastig zijn. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Toch kun je zelf herkennen of je een gecombineerde huid hebt. Een gecombineerde huid is een van de meest voorkomende huidtypes. Er is een grote kans dat jij dit huidtype hebt. De gecombineerde huid wordt zo genoemd omdat het bestaat uit twee verschillende huidtypes: een normale tot droge huid en een vette, onzuivere huid. De huid in de T-zone, bestaande uit het voorhoofd, kin en neus, is vetter dan andere zones. Op deze plekken gaat de huid sneller glimmen en zijn regelmatig onzuiverheden zoals puistjes en pukkels te herkennen. Bij een gecombineerde huid zijn de wangen droger, hierdoor kunnen schilferige plekken ontstaan. Bij dit huidtype zijn er zichtbaar meer poriën rond de neus, vergeleken met de rest van het gezicht. Grote poriën raken sneller verstopt, dit heeft mee-eters en ontstekingen als gevolg. 

Tip: Je kunt zelf controleren of je last hebt van een van een gecombineerde huid middels de volgend methode. Was het gezicht met water en maak het gezicht daarna weer droog. Wanneer de T-zone in het gezicht er na 30 tot 60 minuten weer vettig uitziet, en de rest van het gezicht niet, kun je vaststellen dat je een gecombineerde huid hebt. 

Bekijk onze assortiment producten speciaal ontwikkeld voor een gecombineerde huid ->

gecombineerde huid reinigen

Wat is de oorzaak van een gecombineerde huid?

blog_divider

De twee huidtypes die voorkomen bij een gecombineerde huid hebben beide hun eigen oorzaken. Een vette huid is een rechtstreeks gevolg van een verhoogde talgproductie. De talgklieren zijn verbonden aan de poriën op je gezicht. Deze klieren zijn soms natuurlijk actiever. De klieren hydrateren de huid met natuurlijke oliën en vetten, dat talg wordt genoemd. Een vette gezichtshuid vertoont vaak onzuiverheden rond het voorhoofd, de neus en de kin. In dit gebied zijn mee-eters en puistjes te herkennen. Daarnaast wordt een vette gezichtshuid gekenmerkt door een glimmend gezicht.

Lees ons huid encyclopedie artikel over mee-eters ->

De droge gebieden bij een gecombineerde huid worden veroorzaakt door een tekort aan talg, de natuurlijke oliën en vetten van het lichaam. De natuurlijke vetten zorgen ervoor dat de huid kan dienen als barrièrefunctie. Talg en lipiden houden de barrière sterk, gehydrateerd en elastisch. Deze barrièrefunctie zorgt ervoor dat het lichaam wordt beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals infecties. 

Er bestaat een grote kans dat je een gecombineerde huid hebt omdat je dit hebt geërfd van je ouders. Zoals bij alle huidtypes maakt je huid deel uit van je DNA. Dit betekent niet dat je een gecombineerde huid niet juist kan verzorgen. Naast het feit dat je kan zijn geboren met dit huidtype zijn er nog andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een gecombineerde huid. 

De oorzaken van een gecombineerde huid

Zoals hierboven genoemd zijn er nog meer factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van een gecombineerde huid. We bespreken de meest voorkomende oorzaken van een gecombineerde huid. 

Hormonale schommelingen

Een gecombineerde huid kan ontstaan in periodes waarbij er veranderingen ontstaan in het hormoongehalte. Voorbeelden van hormonen zijn oestrogeen en testosteron. Deze hormonen kunnen de vocht- en vetbalans in de huid verstoren. Tijdens een zwangerschap of bij de overgang neemt het oestrogeengehalte af waardoor de huid mogelijk droger wordt. Ook tijdens de puberteit zijn er veel hormonale schommelingen in het lichaam die een verandering teweeg kunnen brengen in de samenstelling van de huid. 

De talgproductie uit balans

Talg is een product dat natuurlijk door het lichaam wordt aangemaakt. Wanneer de talgproductie uit balans is kan het zijn dat het gezicht vetter of droger wordt. De talgklieren zijn dan overactief of maken juist te weinig talg aan. Bij een gecombineerde huid vindt een overmatige talgproductie plaats in de T-zone. In de T-zone bevinden zich dan meer en grotere talgklieren dan in de rest van het gezicht. Dit kan ervoor zorgen dat de huid op deze plekken gaat glimmen. Ook kan dit bijdragen aan het ontstaan van onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes. Voor een gecombineerde huid betekent dit dat er tegelijkertijd in de rest van het gezicht minder talg wordt geproduceerd. Hierdoor wordt de huid droger en minder gehydrateerd. 

Aanrakingen 

Elke dag raken we met onze handen oppervlakken aan waar veel bacteriën aanwezig kunnen zijn. Wanneer je daarna met je handen je gezicht aanraakt komen al deze bacteriën op de gezichtshuid terecht, ook door een kleine aanraking. Deze bacteriën op het de gezichtshuid kunnen bijdragen aan de opbouw van talg. Hierdoor worden de vette plekken op het gezicht rond de T-zone nog vetter. Talg en vuil komen sneller in de poriën terecht en dit draagt weer bij aan onzuiverheden op de huid. Daarom is het goed om te beseffen hoeveel bacteriën en vuiligheid we dagelijks tegenkomen waarna we met ons handen ons gezicht aanraken. 

Externe factoren

Een gecombineerde huid met vette T-zones en droge wangen kunnen door meerdere externe factoren worden veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat weersomstandigheden de kans op veranderingen in de huid kunnen veroorzaken. Extreme kou of hitte kan de huid uitdrogen, waardoor het gezicht denkt dat er een tekort aan talg wordt geproduceerd. Hete, koude en droge lucht tasten de barrièrefunctie van de huid aan. Dit kan de aanmaak van mee-eters en puistjes verergeren en de rest van het gezicht uitdrogen. Ook roken, een ongezond dieet en medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt of vetter wordt bij een gecombineerde huid. Evenals een gebrek aan slaap of een verhoogd stresslevel. De talgproductie kan hierdoor omhoog schieten en de weerstand juist weer omlaag. 

Huidverzorgingsproducten

De verschijnselen van een gecombineerde huid kunnen verergeren door gebruik te maken van de verkeerde huidverzorgingsproducten. Het is belangrijk om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken wanneer je een gecombineerde huid hebt. Dit komt door de volgende redenen. Wanneer je producten gebruikt die te bijtend zijn voor de T-zone kan het gezicht uitdrogen. Je huid gaat dan harder aan het werk om talg te produceren waardoor een talg overschot ontstaat. Een talg overschot zorgt weer voor verstopte poriën, hierdoor ontstaan onzuiverheden. Wanneer je het hele gezicht verzorgd met producten voor een droge huid kan dit weer te veel zijn voor de vette zones. Ook dit heeft verstopte poriën als resultaat. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan een droge huid herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig.

Gratis huidadvies van onze huidspecialiste? Krijg persoonlijk advies voor jouw huidtype ->

Hoe kan een gecombineerde huid worden behandeld?

blog_divider

Bij het verzorgen van een gecombineerde huid draait het allemaal om het vinden van de juiste balans. Beide huidtypes in het gezicht hebben de juiste verzorging nodig, dat is de grootste uitdaging. 

Hele intensieve gezichtsverzorgingsproducten kun je beter vermijden wanneer je een gecombineerde huid hebt. Een product die helpt om in grote mate vettigheid te verminderen kan de droge huid alleen maar meer uitdrogen. Daarnaast kan een product die in grote mate de droge huid hydrateert ervoor zorgen dat de huid in de T-zone nog vetter wordt. Door een intensief product te gebruiken op het volledige gezicht voor één van de twee huidtypes zal je de tegengestelde reactie krijgen. 

De wintermaanden zijn vaak een periode waarin de gecombineerde huid lastig te verzorgen is. De droge plekken op het gezicht worden nog droger en hebben een rijke crème nodig, echter heeft dit niet het gewenste effect voor de vettige T-zone. De verschillende huidtypes hebben verschillende behoeftes, hierdoor is het raadzaam om de huidverzorging hierop aan te passen. In principe wordt hier een vocht inbrengende crème aanbevolen die niet al te vet is. Ook wordt aanbevolen om te kiezen voor een milde gezichtsreiniging, dit is geschikt voor zowel een droge als een vette huid.

Bekijk onze assortiment producten speciaal ontwikkeld voor een gecombineerde huid ->

Een gecombineerde huid reinigen 

De dagelijkse reiniging van een gecombineerde huid is een bijzondere uitdaging. Het vet moet voorzichtig worden verwijderd uit de T-zone om mee-eters en pukkels te voorkomen. Dit moet gebeuren terwijl de droge huid niet nog meer vocht mag verliezen. Hiervoor is een milde face gel of reinigingslotion geschikt. 

Het is van groot belang om de huid niet meer dan twee keer per dag te reinigen. Een keer in de ochtend en in de avond. Wanneer je dit vaker doet zal de kans op uitdroging groter worden. Dit is niet het gewenste resultaat. Een milde reinigingsgel of lotion reinigt grondig en voorkomt onnodige irritatie. Je kunt daarna de T-zone tonifiëren met een gezichtstoner. Dit houdt de natuurlijke vochtbalans in stand. 

Een gecombineerde huid verzorgen

De uitdaging die jij aan moet gaan met een gecombineerde huid is om ervoor te zorgen dat de zones met vette huid niet nog vetter worden door de gezichtsverzorgingsproducten. Daarnaast hebben de droge zones een product nodig dat voldoende hydrateert. Kies daarom een lichte crème die weinig vet bevat. Breng deze crème lichter aan op de plekken rondom de neus, kin en het voorhoofd. De crème moet een hydraterend effect hebben maar tegelijkertijd ook licht zijn. De crème kan hierdoor op beide huidtypes gebruikt worden. Olivida heeft verschillende soorten crèmes die passen bij jouw huidtype met geschikte ingrediënten zoals glycolzuur, verschillende oliën en voedende vitamines

Aanvullend advies voor de verzorging van een gecombineerde huid

Het is aan te raden om de T-zone regelmatig te scrubben. Hierdoor zal de huid minder vet gaan aanvoelen en bestrijd je onzuiverheden. Let op dat je geen grove scrub gebruikt op de droge en gevoelige plekken op het gezicht. Dit zorgt voor huidirritatie. 

Verwen de huid één of twee keer met een voedend gezichtsmasker. Dit is perfect om de gecombineerde huid te hydrateren en de ingrediënten te geven die het nodig heeft. 

gecombineerde huid informatie

Tips bij een gecombineerde huid

blog_divider

Gezonde leefstijl

In alle gevallen draagt een gezonde leefstijl positief bij aan de conditie van de huid. Naast de andere voordelen van een gezonde leefstijl zorgt het ervoor dat jouw huid er gezonder uitziet. Wij raden aan om regelmatig te gaan sporten, een gezond dieet aan te houden en dagelijks genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven. Een gezonde leefstijl in combinatie met de juiste gezichtsverzorgingsproducten zorgt voor een huid die in balans is. Dit helpt bij het verminderen van de droge plekken in het gezicht en het bestrijden van vettige plekken in de T-zone. 

De seizoenen

Een gecombineerde huid wordt net als veel andere huidtypes beïnvloedt door weersveranderingen in de seizoenen. In de wintermaanden, wanneer de centrale verwarming aanstaat, heeft de huid last van de droge lucht. De huid heeft dan de neiging om nog droger te worden. De juiste verzorgingsproducten geven de huid de bescherming en de hydratatie dat het nodig heeft.
In de zomerperiode heeft het vette gedeelte van de huid meer te verduren. Verzorg de huid altijd met de juiste producten die ook bescherming geven tegen de zon. 

Een skincare routine 

De uitdaging met een gecombineerde huid is om balans in de huid te herstellen. De gecombineerde huid heeft behoefte aan consequente verzorging. Zoek daarom een combinatie van de juiste gezichtsverzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt. Door producten te vinden die de droge huid kalmeren hersteld de balans in de huid. Ook op de vettere plekken. De producten van Olivida zijn verrijkt met voedende ingrediënten die speciaal zijn samengesteld voor een gecombineerde huid. Hierdoor krijgt de huid precies wat het nodig heeft. Wees consequent en voeg de juiste producten toe aan jouw dagelijkse skincare routine.

Bekijk de door ons samengestelde skincare routine voor een gecombineerde huid  ->

Weten hoe jij je skincare routine moet toepassen? Lees dit artikel ->

Bekijk ons assortiment producten voor een gecombineerde huid

blog_divider

Bekijk onze producten tegen rosacea

Niet zeker wat is goed is voor jouw huid? Vraag gratis huidadvies aan ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

  • Tijdelijk gratis
  • Ontvang persoonlijk huidadvies
    van onze specialisten
  • Op maat gemaakte Skin
    Care Routines
  • Gratis verkrijgbaar bij
    Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link