wat zijn mee-eters

Leestijd: 8-10 minuten

Wat zijn mee-eters?

blog_divider

Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn gedeeltelijke of volledige verstoppingen van de uitvoergangen van de talgklieren. Deze uitvoergangen van de talgklieren worden ook wel poriën genoemd. Poriën kun je herkennen als die kleine gaatjes in de huid. Poriën zijn de uitgangen van de zweetklieren en van de talgklieren, deze horen bij je haarzakjes. Wanneer de poriën verstopt raken vormt zich een zwart of wit bobbeltje op de huid met een omvang van een aantal millimeter. Dit is een mee-eter. Een mee-eter ontstaat wanneer de poriën verstopt raken door vuil, talg en dode huidcellen. Mee-eters komen in de meeste gevallen voor in het gezicht, in de T-zone. De T-zone bevindt zich op je voorhoofd, neus en kin.  

Hoe herken je een mee-eter?

blog_divider

Er zijn meerdere soorten mee-eters te herkennen: zwarte mee-eters, witte mee-eters en micro comedonen. Zoals de naam al zegt zijn ze te herkennen aan hun kleur. De meeste mee-eters zien eruit als een bultje of een bobbeltje op de huid. De grootte van een mee-eter is vaak tussen de 1 en 3 millimeter. Hieronder bespreken we de drie soorten mee-eters

Zwarte mee-eters

Zwarte mee-eters worden ook wel open mee-eters, zwarte comedonen of blackheads genoemd. Deze soort mee-eter is het meest herkenbaar, dit komt door het zwarte puntje. Bij deze mee-eters ontstaat een grote opening aan het uiteinde van de porie. Deze porie is gevuld met ingedroogd talg en dode huidcellen. De zwarte kleur van deze open mee-eters ontstaat doordat de talgophoping in aanraking komt met zuurstof. Er wordt ook wel gesproken van oxidatie van de talg. Dit zorgt ervoor dat de comedonen hun zwarte kleur krijgen. Bij volwassenen komen zwarte mee-eters vaak voor op de neus. 

Witte mee-eters

Witte mee-eters worden ook wel gesloten mee-eters, witte comedonen of whiteheads genoemd. Deze soort mee-eter zien eruit als witte puntjes of bultjes die in sommige gevallen lijken op gerstekorrels. Bij deze mee-eters is de opening van de porie bijna helemaal gesloten waardoor de witte talg nog duidelijk zichtbaar is. Doordat de opening van de porie nauwer is kan de talg niet in aanraking komen met zuurstof waardoor de talg hier niet op reageert. Hierdoor blijft deze mee-eter wit van kleur. 

Micro Comedonen

Micro Comedonen zijn hele kleine mee-eters door voorkomen op het gezicht, vooral in de T-zone. Deze mee-eters zien eruit als kleine witte of zwarte puntjes in de huid. Micro Comedonen kunnen namelijk zowel zwarte als witte comedonen zijn. 

Bij wie komen mee-eters voor?

blog_divider

Mee-eters komen voor bij mensen in de puberteit maar ook bij volwassenen. Bij mensen in de puberteit ontstaan mee-eters door hormonale schommelingen. Bij de meeste pubers zijn de mee-eters voor hun 25e levensjaar verdwenen. Mee-eters kunnen bij zowel pubers als volwassenen ook door andere oorzaken ontstaan. 

bij komen mee-eters voor

Wat is het verschil tussen mee-eters en puistjes?

blog_divider

Het grootste verschil tussen mee-eters en puistjes is dat mee-eters verstoppingen van de poriën zijn waarbij geen sprake is van een ontsteking. Deze verstopping van de poriën trekt bepaalde bacteriën aan die puistjes veroorzaken. Wanneer het aantal bacteriën in de verstopte porie stijgen dan is de kans groter dat het haarzakje ontstoken raakt. Een ontstoken haarzakje ontwikkelt zich van een mee-eter tot een puistje. In de meeste gevallen is de mee-eter de voorloper van een puistje. Toch kunnen er ook puistjes ontstaan waarbij er geen mee-eter aan vooraf gaat. 

Wat is de oorzaak van mee-eters

blog_divider

In heel ons lichaam hebben we poriën met haartjes en talgklieren. Normaal gesproken zorgt talg ervoor dat de huid en de haarzakjes soepel blijven en niet uitdrogen. Talg is juist goed voor ons lichaam. Het beschermt je huid en haar tegen uitdroging, bacteriën, schimmels en andere invloeden van buitenaf. Wanneer er teveel talg wordt geproduceerd door het lichaam kan dat zorgen voor onzuiverheden. Een overschot aan talg in combinatie met dode huidcellen kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken. Talg kan dan niet meer naar de oppervlakte komen en op een natuurlijke manier uit de huid vloeien. Dit veroorzaakt ophopingen en verstoppingen in de poriën. Onzuiverheden ontstaan daarom altijd bij de talg zakjes. Mee-eters komen vooral voor op het gezicht omdat zich hier meer talg zakjes bevinden dan op de rest van ons lichaam. Echter krijgen we soms ook mee-eters op onze borst, nek en billen. 

Mee-eters worden pas echt een probleem als ze niet zelf openbarsten. In dat geval nestelen bacteriën zich in de opgebouwde talg. Dit resulteert meestal in een met pus gevulde ontsteking. Je ziet dan een rode pukkel op de huid. Knijp daarom de pukkels niet uit! Daarmee loop je het risico op nog meer pukkels. Een opengebarsten pukkel kan ervoor zorgen dat het omliggende weefsel ook ontstoken raakt. Je kunt pukkels en puistjes het beste laten verwijderen door een professionele huidspecialist. Hierdoor heb je minder kans op ontstekingen, en herstelt de huid sneller. 

De meest voorkomende oorzaken van mee-eters

Hormonale schommelingen

De hormonen in het lichaam bepalen hoeveel talg er wordt geproduceerd. Tijdens de puberteit wordt de talgproductie vele malen hoger. Daarom hebben vooral mensen in de puberteit last van mee-eters. Daarnaast zorgen sommige hormonen ervoor dat talgklieren groter en effectiever worden. Dit zorgt ook voor een verhoging in de talgproductie. Dit leidt tot meer mee-eters, maar dat kan ook leiden tot acne. Er vindt dan een toename plaats van bacteriën in de poriën die acne veroorzaken. Het ontstaan van mee-eters in de puberteit gaat vaak samen met het ontstaan van andere onzuiverheden op de huid zoals pukkels en puistjes. Naast de puberteit zijn er andere fases waarbij er hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam waardoor mee-eters ontstaan. Bijvoorbeeld voor en tijdens de menstruatie en de zwangerschap.  

Lees hier meer over de huidaandoening acne ->

Aandoeningen en medicatie

Mee-eters komen voor bij aandoeningen zoals verschillende vormen van acne (hydradenitis suppurativa, steroïd acne, chlooracne), het polycysteus ovarium syndroom en het syndroom van Favre-Racouchot. Ook kunnen mee-eters worden veroorzaakt door bepaalde medicatie. Bijvoorbeeld medicatie die invloed heeft op de hormoonhuishouding of de aanmaak van nieuwe huidcellen bevordert. Wanneer je denkt dat je mee-eters hebt vanwege een aandoening of door medicatie is het raadzaam om een dokter te raadplegen

Mee-eters door Make-up

Er zijn veel mensen die mee-eters proberen te bedekken met een laag make-up om ze zo minder zichtbaar te maken. Hierbij moet je goed opletten dat je gebruik maakt van de juiste soort make-up. Wanneer je gebruik maakt van vette make-up kan je juist de poriën nog meer afsluiten waardoor mee-eters ontstaan. Dat is niet het gewenste resultaat. Ga op zoek naar make-up die niet-comedogeen is. Dit betekent dat de make-up ingrediënten bevat die de poriën niet verstoppen. Verder is het belangrijk om je make-up te verwijderen voor het slapen gaan. Doe je dit niet dan is de kans groot dat dit mee-eters veroorzaakt. Gebruik hiervoor een reinigingsproduct die ontwikkeld is voor een huid met een hoge talgproductie

Huidverzorgingsproducten

Bij elke huidtype is van belang om de huid goed te reinigen om zo de poriën schoon te houden. Een veelgemaakte fout is om de huid te grondig te reinigen met agressieve reinigers met een ontvettende werking. Deze huidverzorgingsproducten kunnen de talgklieren juist stimuleren om meer talg te gaan produceren. Je kunt dit controleren op de volgende manier. Als je huid droog en trekkerig aanvoelt na het reinigen dan is de kans groot dat de reiniger te sterk is voor jouw huid. Het is daarom aan te raden om een product te kiezen dat geschikt is voor de gevoelige huid. 

Ook wordt aangeraden om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken wanneer je last hebt van een huid met mee-eters. Deze huidverzorgingsproducten kunnen de poriën nog verder afsluiten. Gebruik een product dat snel intrekt en geen vettige laag achterlaat op de huid. 

Een ongezonde levensstijl

Een ongezonde leefstijl kan van grote invloed zijn op het ontstaan van mee-eters. Denk hierbij aan de voeding die je in je lichaam stopt. Overmatig gebruik van zuivelproducten kan ervoor zorgen dat er hormonale schommelingen plaatsvinden in je lichaam. Dit komt omdat zuivel van nature het mannelijk hormoon androgeen bevat, dit hormoon kan de talgproductie in het lichaam beïnvloeden. Ook kan een overmatige suikerinname ervoor zorgen dat er meer van het hormoon insuline wordt aangemaakt. Insuline heeft weer invloed op de productie van groeihormonen en androgenen. Hormonale schommelingen ontregelen het lichaam en verhogen in dit geval de talgproductie en de ontstekingswaarden in je bloed. Dit heeft meer kans op mee-eters en puistjes als gevolg. Verder kunnen stress en zorgen de kans op mee-eters en puistjes vergroten. Ze zorgen namelijk voor chemische reacties in het lichaam. Stress en zorgen vallen ook onder de noemer: een ongezonde levensstijl.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kunnen mee-eters herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig en kan de diagnose met het blote oog worden gesteld. 

Vraag gratis huidadvies aan bij Olivida voor een correcte analyse ->

mee-eters verwijderen

Hoe kunnen mee-eters worden verwijdert of behandeld

blog_divider

Er bestaan verschillende manuele, medicinale en lokale behandelingen om mee-eters tegen te gaan. Het is van belang dat je zelf de mee-eters niet probeert uit te knijpen! Hiermee kan je de huid alleen maar beschadigen en het zorgt ervoor dat de bacteriën zich verspreiden over de omliggende huid wat de kans op meer mee-eters verhoogt. Ook kun je hierdoor wondjes krijgen die zich eenvoudig kunnen ontwikkelen tot ontstekingen. Hieronder staan de beste manieren om mee-eters te behandelen: 

Exfoliëren

Een effectieve manier om mee-eters te behandelen is door de huid te exfoliëren. Hiermee zorg je ervoor dat de poriën in de huid weer vrij worden gemaakt. Je gebruikt huidverzorgingsproducten met milde zuren die de dode huidcellen verwijderen. Door het zuur worden de mee-eters losgeweekt. Daarnaast wordt overtollig vet en talg opgelost en dode huidcellen verwijderd. Huidverzorgingsproducten die exfoliëren met de volgende zuren zijn hiervoor geschikt: salicylzuur, hyaluronzuur, glycolzuur, vitamine A zuur en fruitzuren

 

Lees ons blog over waarom een exfoliant belangrijk is voor jouw skincare routine ->

Comedonenlepel

Een comedonenlepel is een metalen staafje met een lus op het einde. Je kunt hiermee op een voorzichtige manier mee-eters verwijderen. Zorg ervoor dat het lepeltje is ontsmet voordat je het gebruikt. Plaats daarna het lusje over de mee-eter en druk deze voorzichtig uit. Voer het uit met beleid, je wilt niet dat dit de huid extra beschadigd. Verwijder de vrijgekomen mee-eter met een schoon watje of doekje. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf uit te voeren, maar je kunt dit ook laten doen door een professionele huidspecialist. Zij helpen jou om de mee-eters op juiste manier te verwijderen en te verzorgen. 

Neus strips

Je ervoor kiezen om mee-eters te behandelen met neus strips die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Door deze neus strips wordt vuil, vet en mee-eters verwijderd. Er zijn ook speciale strips die zijn ontwikkeld voor mee-eters op het voorhoofd of de kin. Deze strips bevatten vaak fruitzuren die de huid diep reinigen. Je maakt een strip nat en plakt deze op de huid die net is gereinigd. Na enkele minuten trek je de strip los van de huid en je zult zien dat er vrij veel mee-eters meekomen. 

Dermalogica masker mee-eters

Tips voor het voorkomen van mee-eters

blog_divider

Naast dat je nu weet hoe je mee-eters het best kunt behandelen is het ook goed om te weten hoe je het ontstaan van nieuwe mee-eters kunt tegengaan. Door dagelijks het gezicht op de juiste manier te behandelen met gezichtsverzorgingsproducten voorkom je al de meeste mee-eters. Wanneer je dit combineert met een gezonde levensstijl, verminder je de kans op nieuwe mee-eters aanzienlijk. 

  • Make up verwijderen. Verwijder iedere avond je make-up voordat je gaat slapen. Maak hierbij gebruik van de juiste reinigingsproducten. Je gezicht komt de hele dag in aanraking met vuil, bacteriën en/of make-up. Hierdoor dient je gezicht goed gereinigd te worden. 
  • Exfoliëren. Exfolieer minstens een of twee keer per week het gezicht.
  • Maak gebruik van gezichtsverzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype
  • Stop met het gebruik maken van vette crèmes, vaseline en huid oliën die er alleen maar voor zorgen dat je poriën verstoppen. 
  • Een gezonde levensstijl. Drink ten minste 2 liter water per dag zodat de huid gehydrateerd blijft. Zorg dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Eet gezond en gevarieerd. Let op dat je niet te veel zuivelproducten en suiker in je lichaam stopt. Daarnaast is roken en drinken als gif voor de huid en heeft het een blijvend effect op de huid.

mee-eters gezonde levensstijl

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij mee-eters

blog_divider

Bekijk onze producten tegen acne

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

  • Tijdelijk gratis
  • Ontvang persoonlijk huidadvies
    van onze specialisten
  • Op maat gemaakte Skin
    Care Routines
  • Gratis verkrijgbaar bij
    Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Een complete skincare routine?

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link