olivida_droge-huid_huid-encyclopedie

Leestijd: 8 minuten

Wat is een droge huid?

blog_divider

Wanneer je last hebt van een droge huid dan voelt de huid trekkerig aan. De huid is rood, ruw, schilferig, jeukt en kan in ernstige gevallen zelfs gaan scheuren. Veel mensen hebben last van een droge huid. Voornamelijk in de winter is de kans op uitdroging van de huid meer aanwezig. Meestal heeft de persoon die lijdt aan een droge huid zelf niet door dat ze hier last van hebben. Het is belangrijk dat een droge huid op tijd wordt herkend en wordt behandeld. De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf zoals infecties. Wanneer de huid weinig vocht bevat is het minder goed in staat om te dienen als barrière. Als de huid te veel uitdroogt kan er bijvoorbeeld eczeem of een huidinfectie ontstaan. Door middel van de juiste huidverzorgingsproducten kan je ervoor zorgen dat de huid weer terugkeert in een goede conditie. 

Olivida heeft de 5 beste dagcrèmes bij een droge huid voor u uitgezocht. lees hier welke dit zijn->

Hoe herken je een droge huid?

blog_divider

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de bezoeken aan een dermatoloog gerelateerd zijn aan een droge huid. Een droge huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Een droge huid komt vaak voor in het gezicht. Echter kan het overal op het lichaam voorkomen. Een droge huid komt voor op lichaamsdelen die het meest worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Daarom komt het ook vaak voor op de handen, voeten, ellebogen en de knieën. 

Als je huid droog wordt dan merk je dat de huid meer gaat trekken. Daarnaast wordt het schilferig en vlokkerig. Als de droogte aanhoudt kan de huid zelfs gaan jeuken, pijn doen, ruw worden en gaan barsten. Het is afhankelijk van de ernst van de droogte en het lichaamsdeel welke behandeling voor jou geschikt is. Bij een droge huid worden er drie fases onderscheiden: 

Milde droge huid

Een milde droge huid is te herkennen aan een licht trekkerig gevoel of een lichte ruwheid van de huid. 

Droge huid

Als de huid meer vocht verliest kan de huid op milde droge plekken steeds ruwer worden. In deze fase kan de huid er zeer schilferig uitzien en zelfs kleine barsten vertonen. De kans is groot dat er al jeuk optreedt. 

Extreem droge huid

Wanneer de huid extreem droog is dan kan de jeuk steeds heftiger worden. In deze fase voelt de huid zeer trekkerig aan. Ook is de huid zeer ruw geworden en is de huid op meerdere plekken gebarsten. Een extreem droge huid heeft dringend behandeling nodig met de juiste verzorgingsproducten. Anders loop je het gevaar dat de huid ernstig beschadigd. 

Extreem droge plekken op de huid komen vaak voor op de voeten, de schenen en de handen. Wanneer handen te vaak worden gewassen is de kans groter dat er een extreem droge huid optreedt. Dit kan leiden tot barsten in de huid. Een gebarsten huid kan weer samengaan met flinke pijn en ontstekingen. 

Extreem droge huid en ziekten

Er zijn verschillende ziekten die te maken hebben met een extreem droge huid: 

 • Atopische dermatitis en psoriasis zijn ziekten waarbij een droge huid een grote rol speelt. De oorzaak van deze ziekten zijn ontstekingen. Hierbij ziet de huid er rood en schilferig uit. Ook is er vaak hevige jeuk te herkennen. 
 • Xerose is de medische term voor een droge huid. Het is een Griekse term dat ‘droge ziekte’ betekent. 
 • Diabetes mellitus en nieraandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat er een droge huid ontstaat. 
 • Keratosis Pilaris, ook wel chicken skin genoemd, is een huidaandoening waarbij een droge huid opspeelt. Bij deze huidaandoening is er te veel keratine opgebouwd in de haarzakjes. Hierdoor is op de huid witte en rode bultjes te herkennen. Ook is de huid zeer ruw. 

Bekijk ons assortiment producten voor een droge huid->

olivida_droge-huid-schilfers

Wat is de oorzaak van een droge huid?

blog_divider

Bij een normale huid is er een natuurlijk evenwicht tussen de vochtbalans in de huid en de omgevingsfactoren. Bij een droge huid zijn deze factoren niet meer in evenwicht. De huid is een van de belangrijkste organen. De huid bepaald ons uiterlijk, onze tastzin, onze temperatuur en het heeft een barrièrefunctie. Deze huid barrière bestaat voor een grootste deel uit vetten. Als deze vetten in de huid minder worden dan verliest de huid water met als gevolg een droge huid. Er zijn externe en interne factoren te onderscheiden die de natuurlijke barrièrefunctie van de huid kunnen aantasten. 

Externe oorzaken van een droge huid

1.Weersomstandigheden 

Uit onderzoek blijkt dat in de wintermaanden de kans op uitdroging van de huid groter is. Dit heeft te maken met de seizoen veranderingen. Na een seizoen verandering zijn de symptomen van een droge huid vaak heftiger. Hete, koude en droge lucht tasten de barrièrefunctie van de huid aan. Let hierbij ook op de omstandigheden die u zelf creëert in huis. De verwarming in huis kan er ook voor zorgen dat er droge lucht in huis is. 

2.Zonlicht

Uv-straling kan ervoor zorgen dat de huid sneller verouderd. Een verouderde huid heeft weer meer kans op uitdroging. Door te veel zonlicht wordt de huid steeds vatbaarder voor veroudering en uitdroging. 

Lees hier hoe belangrijk dagcrème met SPF is om je huid te beschermen tegen UV straling ->

3. Huidverzorging

Veel mensen verzorgen de huid op de verkeerde manier waardoor de kans op een droge huid toeneemt. Zij zijn er niet van op de hoogte dat water en zeep de huid kan uitdrogen. Het klopt dat water en zeep de huid schoon maakt, maar tegelijkertijd worden de huidvetten hierdoor verwijderd. Door het verwijderen van de huidvetten verliest de huid zijn barrièrefunctie en daardoor veel vocht. Overmatig gebruik van water en zeep maakt de huid veel droger dan vochtiger. Wat er ook vaak gebeurt is dat mensen die jeukende en droge handen hebben dit steeds een lange tijd afspoelen met water. Dit heeft helaas maar weinig effect. Tijdens het afspoelen zal de jeuk even verdwijnen. Echter als de handen zijn afgedroogd zijn de handen nog droger dan daarvoor. Hierdoor zal de jeuk alleen maar erger worden. 

5.Medicijnen

Er zijn medicijnen die als bijwerking zorgen voor een drogere huid. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij medicijnen voor de bloeddruk, sommige antibiotica en orale middelen tegen acne. Deze medicijnen versnellen de waterafscheiding uit het lichaam. Raadpleeg de arts wanneer je denkt dat een medicijn de droge huid veroorzaakt. 

olivida_droge-huid-gezicht

Interne oorzaken van een droge huid

1.Erfelijke aandoeningen

Door erfelijke factoren kan de vochtbalans in de huid worden beïnvloed. Er zijn mensen die standaard een vette of droge huid hebben door erfelijke invloeden. Huidaandoeningen zoals atopische dermatitis, psoriasis, diabetes, keratosis pilaris en ichthyosis zijn in veel gevallen erfelijk. 

2.Hormonale schommelingen

Een droge huid kan ontstaan in periodes waarbij er veranderingen ontstaan in het gehalte van bepaalde hormonen. Voorbeelden hiervan zijn oestrogeen en testosteron. Deze hormonen kunnen de vocht- en vetbalans in de huid verstoren. Tijdens de menopauze neemt het oestrogeengehalte af waardoor de huid droger wordt. De huid wordt vaak ook droger tijdens de zwangerschap. Tijdens deze periode zijn er veel hormonale schommelingen in het lichaam en is er een extra behoefte aan lichaamsvloeistoffen. 

3.Dieet 

De huid is een orgaan, net als andere organen heeft de huid behoefte aan de juiste voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Jouw dieet kan van invloed zijn op de staat van jouw huid. De huid heeft vitaminen en onverzadigde vetzuren nodig om te kunnen functioneren. Een goed gebalanceerd dieet met vitaminen en voedingsstoffen is van belang om de huid in topconditie te houden. Zonder deze stoffen kan de huid steeds droger worden. 

4.Ouderdom

Een droge huid is een aandoening waar veel oudere mensen last van krijgen. De droge huid is vaak bij de onderbenen en de onderarmen te herkennen. Wanneer de huid ouder wordt verliest het zijn vermogen om water vast te houden. Ook neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af en dit vermindert het vermogen om zweet en vetten te produceren. Dit wordt veroorzaakt door de verslechtering van de barrièrefunctie van de opperhuid. Ook wordt de huid minder elastisch en wordt het bindweefsel stugger. De verklaring voor de achteruitgang van de huid is te wijten aan de langere blootstelling aan schadelijke invloeden van buitenaf. Vooral aan toxische stoffen en uv-straling. Dit leidt tot een droge huid en nog meer huidveroudering, wat daarna weer leidt tot rimpels en lijntjes op de huid. 

olivida_droge-huid-voorkomen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan een droge huid herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. De droge huid kan ook worden veroorzaakt door een huidziekten zoals eczeem. In dat geval zal er een huidbiopsie worden genomen om verdere huidziekten uit te sluiten. 

Hoe kan een droge huid worden behandeld?

blog_divider

Wij geven je graag advies over de dagelijkse verzorging bij een droge huid. Wanneer de huid is uitgedroogd gaat de huid zelf aan het werk om extra huidvetten te produceren. Dit heeft als doel de weggespoelde huidvetten te vervangen en de barrièrefunctie te herstellen. Het duurt ongeveer een week voor de huid om te herstellen. Een vereiste is om de huid in deze tijd met rust te laten en de tijd te geven om te herstellen. Je kunt de huid helpen door een beschermende zalf of vette crème te smeren zodat de huid weer de kans krijgt om compleet te herstellen. Een huidspecialist kan een diagnose maken van jouw huid en aan de hand daarvan je producten voorschrijven die het best bij jou passen. Een zalf of crème dient twee keer per dag te worden aangebracht op de huid, na het douchen en voor het slapen. 

Vraag gratis huidadvies aan bij Olivida en ontdek welke producten bij jouw huid passen ->

Een droge huid reinigen 

Voor het reinigen van een droge huid is het belangrijk dat het reinigingsproduct mild is zodat het niet de huidbarrière aantast. Dit is belangrijk omdat een droge huid is ontstaan door de afbraak van de barrièrefunctie. Reiniging producten met ingrediënten zoals verschillende vitaminen en oliën zijn zeer geschikt. Deze reiniging producten reinigen de huid op een milde wijze zonder de huid verder uit te drogen, daarnaast bevat het vochtvasthoudende factoren. 

Een droge huid verzorgen

Een goede huidverzorging is van groot belang wanneer je last hebt van een droge huid. Een passende crème wordt altijd opgenomen in de dagelijkse huidverzorgingsroutine. Er zijn helaas veel cosmeticaproducten op de markt die niet veel doen voor een droge huid. Ze zien er mooi uit en ruiken goed maar na het aanbrengen gebeurt er weinig. Het is belangrijk om advies te vragen aan de huidspecialist die producten selecteert die werkzaam zijn. Bijvoorbeeld crèmes en lotions die de volgende ingrediënten bevatten: verschillende vitaminen, verschillende oliën, shea butter en glycerine. Smeer hiermee de huid tweemaal daags in. Een droge huid is niet in een week voorbij. Het is van belang dat je voor een langere tijd gestructureerd de huid verzorgt. Pas dan gaat het een verschil maken voor de droge huid. Zie het beschermen van de huid als een dagelijkse gewoonte, net als tandenpoetsen. 

skincare-routine_budget-droge-huid

Bekijk hier een door ons samengestelde skincare routine bij een droge huid ->

Een droge huid wassen

Gebruik bij het wassen van de huid alleen parfumvrije en hypoallergene verzorgingsproducten

Douchen en baden

 • Je kunt het beste om de dag douchen. Wanneer je elke dag doucht, douche dan niet te lang en gebruik lauw water
 • Na het douchen of baden is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de droge huid. Wrijf de huid niet droog maar probeer rustig te deppen. Smeer na het douchen een verzorgende crème of lotion zoals besproken in de vorige alinea. Wij raden je aan om dit te doen binnen 3 minuten na het afdrogen. Laat de huid niet zelf uitdrogen. Dit zorgt voor meer jeuk. 
 • Wij raden aan om je met een schone en droge handdoek af te deppen. Veel mensen hebben de gewoonte om hun huid hardhandig af te drogen. Verschoon de handdoeken regelmatig

Handen wassen

 • Het is belangrijk om de handen zo weinig mogelijk te wassen. Veelvuldig contact met water en zeep zorgt voor scheurtjes in de droge huid. 
 • Was de handen met lauw water en weinig tot geen zeep. Spoel de handen af en dep ze droog. 
 • Gebruik geen natte handdoek met onhygiënische resten. Dep de handen droog met een schone handdoek of met papier
 • Was de handen met een milde zeep zonder parfum. Vermijd zeepautomaten op plekken buitenshuis. 
 • Smeer de handen in met een vette handzalf na het wassen. 
 • Draag tijdens schoonmaakwerkzaamheden nitrile handschoenen die ervoor zorgen dat je niet in aanraking komt met irriterende stoffen. Gebruik bij droge werkzaamheden katoenen handschoenen om de handen te beschermen. 

Gezicht wassen

 • Was je gezicht altijd met lauw water
 • Was je gezicht niet te vaak, dit kan de huid alleen maar meer uitdrogen
 • Was je gezicht met je blote handen, niet meer een handdoek of washandje
 • Na het wassen dep je het gezicht voorzichtig droog met een zachte schone handdoek

olivida_droge-huid-hydrateren

Tips bij een droge huid

blog_divider

Het is van belang dat u onderstaande tips aanneemt om verdere uitdroging van uw huid tegen te gaan: 

  • Zet de verwarming thuis niet te hoog
  • Niet dagelijks douchen, maar om de dag
  • Gebruik zo weinig mogelijk douchegel zonder parfum
  • Douche maximaal 5-10 minuten en rond de 36 graden
  • Na het douchen smeer je de huid in met een vette of hydraterende lotion of crème met de juiste ingrediënten
  • Zorg ervoor dat de lucht in je huis vochtig is, ventileer de kamer of gebruik een luchtbevochtiger
  • Was de handen en het gezicht zo weinig mogelijk

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link