1. Alcohol
 2. Je huid en je menstruatie: dit is wat je erover moet weten

Je huid en je menstruatie: dit is wat je erover moet weten

huid menstruatie

Leestijd: 3-4 minuten

Je huid en je menstruatie: dit is wat je erover moet weten
blog_divider

Dat hormonen je huid kunnen beïnvloeden heb je vast al eens eerder gehoord. Maar hoe zit dat nou precies? En wat is de invloed van je menstruatiecyclus op je huid? Enorm handig om te weten, want je kunt met de juiste producten je huid in topconditie houden ondanks de hormonale fluctuaties. We beschrijven hieronder wat er precies met je huid gebeurt tijdens je menstruatiecyclus. Natuurlijk is iedere vrouw anders, dus we schetsen een algemeen beeld, gebaseerd op een cyclus van 28 dagen. Lees vooral mee!

 

hormonen huid

Je menstruatiecyclus en de invloed op je huid: stap voor stap
blog_divider

Voor de meeste mensen is hun huid niet dag in dag uit hetzelfde. Soms is je huid iets onrustiger, soms droog, soms vettig. Veel van die veranderingen van je huid worden veroorzaakt door hormonale fluctuaties. Je hormonen schommelen, en daar reageert je huid vervolgens op. Tijdens de menstruatiecyclus gaan je hormonen verschillende fases door. We vertellen je vandaag meer over de fases en de mogelijke effecten daarvan op je huid.

Dag 1-6: menstruatie

It’s that time of the month: je bent ongesteld. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn op hun laagst, waardoor je huid meer fragiel en meer sensitief aan kan voelen/kan ogen. Mogelijk wordt de barrièrefunctie van je huid gehinderd. Tijdens je menstruatie is de olieproductie van je huid laag, waardoor je huid droger kan zijn en een gezonde glow mist. Om je huid een boost te geven in deze kwetsbare periode, wil je kalmerende, niet-irriterende en vochtinbrengende producten gebruiken. Deze skincare producten herstellen je barrièrefunctie en helpen irritatie voorkomen.

Dag 7-12: folliculaire fase

Tijdens deze fase gaan je oestrogeenlevels omhoog. Je huid wordt minder gevoelig en de barrièrefunctie is hersteld. Progesteronlevels zijn nog steeds laag, dus de olieproductie komt nog niet helemaal op gang. Om je huid toch te laten shinen kun je in deze fase een milde exfoliant gebruiken om dode huidcellen te verwijderen. Zo bereik je, ondanks de tekorten in je olieproductie, toch die gezonde gloed en teint.

Bekijk exfoliants

Dag 3-16: ovulatie 

Op dit punt in je cyclus piekt de oestrogeen: je huid is in topconditie: zuiver, stralend, sterk en vol! Dit wil je vasthouden. Om je huid te ondersteunen om zo lang mogelijk in topconditie te blijven, kun je vitamine C gebruiken. Een goed vitamine C serum zorgt ervoor dat je huid er fantastisch uit blijft zien.

Bekijk serums met vitamine C

Dag 17-22: luteale fase

Ook je progesteronlevels gaan in deze fase stijgen en daardoor maakt je huid ook steeds meer talg aan. Oestrogeenlevels worden op dit punt juist lager. Om te zorgen dat je niet enorm gaat glimmen en om acne tegen te gaan, heeft je huid in deze fase veel baat bij retinol. Retinol zorgt ervoor dat je cellen zich vernieuwen en voorkomt onzuiverheden.

Bekijk skincare met Retinol

Dag 23-28: premenstruele fase

Progesteronlevels zijn in het begin van deze fase nog hoog, maar beginnen naarmate de dagen verstrijken te zakken. Ook de oestrogeenlevels zijn nog steeds laag, waardoor de huid kwetsbaar en vettig is. Door deze conditie van je huid is de kans op puistjes groot. Om je huid te wapenen tegen breakouts kun je producten met bijvoorbeeld salicylzuur plaatselijk gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een fijn product dat is ontwikkeld om plaatselijk op puistjes aan te brengen. Verder is het van belang dat je je huid niet verder irriteert. Gebruik dus milde producten die de barrière van je huid helpen beschermen.

Bekijk skincare met Salicylzuur

Onderzoek chocola huid

Shop jouw favoriete skincare producten bij Olivida
blog_divider

Door welke hormonale fase je huid ook heen gaat, Olivida heeft de juiste skincare producten in huis voor iedere huidconditie. Wij geloven dat een gezonde huid een mooie huid is en vinden dat passende skincare producten voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom helpen we je graag bij het vinden van de perfecte producten voor jouw huid(type). We hebben onze website zo ingericht dat je makkelijk kunt zoeken op ingrediënten, productsoort, huidtype en merken. Weet je niet waar je moet beginnen? Via de website kun je een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist neemt jouw huid onder de loep en stelt direct vast welke producten je het best kunt gebruiken. Gun jezelf huidverbetering: kies vandaag nog voor écht goede verzorging voor jouw huid.

Vind hier jouw skincare

 

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link