1. Blogberichten
 2. Vette huid? Dit zijn de oorzaken (en zó krijg je jouw oily skin onder controle)

Vette huid? Dit zijn de oorzaken (en zó krijg je jouw oily skin onder controle)

Oorzaken Vette Huid Blog

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Vette Huid

Vette huid? De oorzaak & de nodige verzorging

blog_divider

Heb jij aan het eind van de dag vaak een glimmende huid en lijkt er een soort vet laagje op je huid te zitten? Kun je je poriën goed zien zitten en glijdt je make-up soms nog net niet van je gezicht af? Grote kans dat je een vette huid hebt. Een vette huid valt goed te behandelen en – als je je huid eenmaal een beetje begrijpt – te voorkomen. Je huid wordt namelijk niet zomaar vettig; er zijn een aantal oorzaken. Dit blog geeft je info over de oorzaken van een vette huid. En natuurlijk vertellen we meteen hoe je korte metten kunt maken met jouw oily skin.

 

Heb jij een vette huid?

blog_divider

Een vette huid (of een vet huidtype) kun je herkennen aan een glimmend huidoppervlak (vaak voornamelijk bij de T-zone), zichtbare en vergrote poriën en onzuiverheden. Bij mensen met een vette huid blijft make-up vaak niet zo goed zitten en de huid voelt – zeker aan het einde van de dag – vrij vettig aan. Het is soms nog niet zo makkelijk vast te stellen of je last hebt van een vette huid of dat je huid juist vocht tekort komt. Een vette huid is vaak juist vochtarm. Ook kan het zijn dat je een gecombineerd huidtype hebt in plaats van een vette huid. Mensen met een gecombineerde huid hebben vaak een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin), maar bijvoorbeeld een droge huid op de wangen. Ben jij niet zeker over je huidtype en/of huidproblemen? Je kunt bij Olivida een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist brengt jouw huidtype in kaart en raadt je direct passende producten aan.

 

Voorbeeld vette huid

 

De oorzaken van een vette huid

blog_divider

De hoofdoorzaak van een vette huid is een overmatige talgproductie. Je huid produceert van nature talg om de huid soepel en vet te houden; het beschermt tegen uitdroging en vochtverlies. Talg heeft dus zeker een belangrijke functie, maar in het geval van een vette huid wordt er te veel talg aangemaakt. En laat dat nou net niet nodig zijn.

Die verhoogde talgproductie kan op zichzelf weer verschillende oorzaken hebben:

 • Het verwijderen (strippen) van talg kan zo’n oorzaak zijn. Je kunt in de regel onthouden dat hoe meer talg je van je huid weghaalt, hoe meer je huid zal toevoegen. Wanneer jij een agressief reinigingsproduct gebruikt dat je huid uitdroogt, zal je lichaam als reactie meer talg produceren om de voorraad aan het huidoppervlak te vervangen. Plus wat extra om te compenseren voor je droge huid. Zie je de vicieuze cirkel?
 • Het kan ook zijn dat je talgproductie genetisch bepaald hoger is dan gemiddeld. Ook kan het zijn dat stress en hormonale schommelingen een vette huid in de hand werken, of dat je levensstijl niet bijdraagt aan de gezondheid van je huid.

 

vette huid slapen

De juiste skincare producten voor een vette huid

blog_divider

Waar de oorzaak ook ligt, de talgproductie van jouw huid kun je controleren door het gebruik van milde skincare producten. Je wil daarvoor gebruik maken van producten die je huid matteren en het overtollige talg van je huid verwijderen, zonder je huid te strippen. Tegelijkertijd is het van belang dat je het natuurlijke beschermlaagje (de zuurmantel) van je huid met de juiste producten ondersteunt, repareert en beschermt. We helpen je bij Olivida graag met je zoektocht naar de ideale producten voor jouw huid. Samen gaan we voor huidverbetering!

 

Producten Vette Huid

Zo verzorg je een vette huid

blog_divider

Om je vast mee te nemen in je nieuwe skincare routine hebben we hieronder een compleet behandelplan voor je op een rij gezet. Je nieuwe routine bestaat uit een milde cleanser, een toner, een exfoliant en een moisturizer. Hoe je deze producten gebruikt en in welke volgorde, hebben we voor je uitgeschreven. Dus, zo verzorg je een vette huid op z’n best:

Stap 1: reinig je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds 

De eerste stap in je routine is het gebruik van een milde cleanser. Producten die de huid uitdrogen wil je te allen tijde vermijden, omdat de talgproductie daardoor juist op hol slaat. Je reinigt je gezicht twee keer per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds.

Bekijk geschikte cleansers ->

Stap 2: gebruik een toner (optioneel*)

Om je huid terug in balans te brengen en de laatste restjes vuil en make-up te verwijderen, gebruik je na je cleanser een toner. Een toner helpt je huid herstellen en zorgt voor een extra reiniging, zodat verstopte poriën worden voorkomen. Voor een vette huid is een toner met antioxidanten en celcommunicerende ingrediënten een goede keuze.

Bekijk deze geschikte toner ->

Stap 3: exfolieer je huid (optioneel*)

Een vette huid heeft enorm veel baat bij een exfoliant. De juiste exfoliant verwijdert dode huidcellen, vermindert verstopte poriën en puistjes en maakt de huid zichtbaar en voelbaar gladder. Het ingrediënt salicylzuur (BHA) is zeer geschikt voor een vette huid. We hebben bij Olivida verschillende producten met BHA in het assortiment. Je kunt in de webshop op het ingrediënt filteren. Let wel goed op hoe vaak per week je jouw gekozen product kan gebruiken.

Bekijk geschikte exfoliants ->

Stap 4: hydrateer je gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds

Ook al voelt het soms niet zo, een vette huid heeft júist hydratatie nodig. Het is belangrijk dat de vochtbalans en talgproductie van de huid in balans worden gebracht. Een goede moisturizer is daarom een heel belangrijke stap in zowel de ochtend- als avondroutine.

‘s Ochtends 

‘s Ochtends is een hydraterende dagcrème met SPF het ideale hydratatieproduct. Moisturizers die speciaal voor de vette huid zijn ontwikkeld, hebben vaak heel lichte of gel-achtige formules. Verder is zo’n creme zowel hydraterend en verzorgend als matterend. Win-win!

Bekijk dagcrèmes met SPF ->

‘s Avonds

‘s Avonds kun je kiezen voor een licht hydraterende gel of een serum om je huid te hydrateren. Producten met antioxidanten en ingrediënten die de huidbarrière versterken zijn zeer geschikt voor de vette huid. Te rijke formules met ingrediënten die de poriën kunnen verstoppen wil je het liefst vermijden.

Bekijk geschikte nachtcrèmes ->

 

Vette Huid Verzorgen

De perfecte skincare voor een vette huid vind je bij Olivida

blog_divider

De perfecte producten om jouw vette huid in balans te brengen vind je bij Olivida. We verkopen uitsluitend professionele salonmerken met hoogwaardige ingrediënten die echt iets voor je huid kunnen doen. Als je in de webshop filtert op het huidtype vette huid krijg je direct onze selectie aan producten te zien. Van cleansers tot moisturizers en van exfolianten tot gezichtsmaskers: we hebben alles in huis om de perfecte routine voor jouw vette huid samen te stellen. Twijfel je over je nog over je huidtype of wil je wat extra hulp tijdens je zoektocht? Dat snappen we volkomen! Via de website kun je nu tijdelijk een gratis huidadvies aanvragen.

Lees meer dit huidtype in onze huid encyclopedie ->

Bekijk Producten voor de Vette Huid

 

Olivida Sfeerfoto

Onze meest verkochte producten voor de vette huid

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link