1. Blogberichten
 2. Droge Huid door de Verwarming: Dit is wat je kunt doen

Droge Huid door de Verwarming: Dit is wat je kunt doen

Droge Huid Verwarming

Leestijd: 3-4 minuten

Droge huid door de verwarming, dit is wat je kunt doen
blog_divider

In de wintermaanden wordt het weer kouder en de centrale verwarming hoger opgevoerd. Het is dan ook niet gek om te bedenken dat onze huid anders reageert op deze verandering van temperatuur en luchtvochtigheid.  

In de winter hebben wij eerder last van een droge huid of andere huidproblemen. Dit kan vervelend aanvoelen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om onze huid soepel en glad houden tijdens de koudste maanden van het jaar. 

Ben je benieuwd naar de tips en tricks? Scroll dan verder!

 

Droge huid verzorgen

Hoe zit het precies?
blog_divider

Ons lichaam is de hele dag bezig met energie verbruiken, waardoor er warmte ontstaat. Door de warmte verdampt er vocht in het lichaam en verlaat ons lichaam via de huid. Wanneer de cv-ketel aan staat verdampt de luchtvochtigheid in de ruimte. Ons lichaam gaat hierdoor harder werken en wordt er nog meer vocht verdampt. De huid droogt ineens sneller uit. 

 

Hoe herken je een droge huid?
blog_divider

De eerste herkenpunten van een droge huid zijn; droge plekjes, een trekkerige of jeukende huid. Soms ontstaat er een craquelé patroon op de huid, vergelijkbaar met een oud schilderij. De opperste laag van de huid is op dat moment beschadigd.

Wanneer de opperlaag (hoornlaag) beschadigd is, kan de huid meer vocht verliezen. Aan de andere kant kunnen irriterende stofjes juist makkelijker de huid binnendringen. Voordat je het weet heb je kleine ontstekingen in de huid die eruit zien als rode bultjes.

Kleine ontstekingen kunnen zich na een lange tijd uitbreiden tot eczeem. Dit komt doordat ons immuunsysteem de opperlaag van de huid wil genezen. De huid zal nog meer gaan jeuken, en bij krabben ontstaan er juist weer nieuwe ontstekingen. Eczeem is bij sommige mensen een aangeboren huidaandoening. 

Daarnaast wordt er meer talg aangemaakt. Dit komt doordat je lichaam de droogte wil compenseren door meer vet (lipiden) aan te maken. De vettige laag op de huid ondersteunt de hoornlaag. Bij een overmatige productie kun je last krijgen van puistjes. Als je een acne-gevoelige huid hebt, wordt de huid eerder onrustig. 

 

Voorbeeld Droge Huid Winter

Tips en tricks tegen een droge huid
blog_divider

Tip 1: Douchen (niet te warm!)

Probeer niet te lang en te heet te douchen of in bad te gaan. Een maximale temperatuur van 37 graden is voldoende. Te vaak douchen zorgt ervoor dat de natuurlijke lipidenlaag op de huid sneller verdwijnt. Douche daarom 1 keer per dag. Wij adviseren om het gezicht 2 keer per dag te reinigen met een mild reinigingsproduct.

 

Tip 2: Vermijd skincare met alcohol en parfum

Vermijd reinigingsproducten waar alcohol en parfum in zitten. Als alcohol onderaan de ingrediëntenlijst kun je het product wel gebruiken. Dit betekent namelijk dat alcohol gecombineerd is met een andere stof, waardoor het niet meer uitdrogend werkt. 

Olivida heeft de volgende cleansers die jouw huid gehydrateerd houd

SPA Salonnepro – SPA Resurfacing Cleanser

 • Maakt de huid voelbaar gladder en zachter
SPA Salonnepro - SPA Resurfacing Cleanser

Image Skincare – Hydrating Facial Cleanser

 • Grondige reiniging zonder de huid uit te drogen
Image Skincare - VITAL C - Hydrating Facial Cleanser


Schrale Huid Cleanser

 

Tip 3: Gebruik een goede dagcrème

Maak gebruik van een een goede hydraterende dagcrème is essentieel bij het verzorgen van een droge huid. Een dagcrème helpt bij het ondersteunen van de natuurlijke beschermingslaag. Het is per persoon verschillend hoe vet deze dagcrème moet zijn. Als je merkt dat jouw huidige dagcrème in de winter niet hydraterend genoeg is, zou je eventueel een hydraterend serum kunnen toevoegen, zodat de huid comfortabeler aanvoelt. 

Olivida heeft de volgende hydraterende dagcrèmes, speciaal voor de droge huid:

ALPHA-H – Essential Hydration Cream

 • Vermindert jeuk en roodheid
Alpha-H essential hydration cream

SPA Salonnepro – SPA Intense Moisturizing Day Cream

 • Volle en intens hydraterende dagcrème
SPA Salonnepro SPA Intense Moisturizing Day Cream

Toner huid winter

Tip 4: Ventileer je woning

Ventileer je woonruimte en werkplek voldoende. Zorg dat de lucht in huis ververst wordt door bijvoorbeeld ‘s nachts het raam een stukje open te zetten. De luchtvochtigheid van buiten is namelijk hoger dan de warme lucht binnendeurs. 

 

Tip 5: Verhoog luchtvochtigheid

Verhoog de luchtvochtigheid in huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bakje water bij de verwarming te zetten, zodat dit kan verdampen in de ruimte. Of neem een plant die veel vocht verdampt, zoals een tropische palm. 

 

Tip 6: Verlaag je thermostaat

Zet de centrale verwarming iets lager in de winter, het liefst niet warmer dan 19 graden. ‘S nachts is het goed om de verwarming nog lager te draaien (14 graden). Milieuvriendelijk en ook beter voor je huid!

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link