1. Blogberichten
 2. Winter in Nederland, Wat doet het met je Huid?

Winter in Nederland, Wat doet het met je Huid?

Huid Winter Koud Invloed

Leestijd: 3-4 minuten

Dit is het effect van koud winterweer op jouw huid
blog_divider

Het winterseizoen is begonnen en dat betekent dat we te maken krijgen met een koude temperatuur en droge lucht. De conditie van onze huid verandert mee met het weer. Wat betekent dit voor jouw huid?

Wil jij meer weten over het effect van de winter op jouw huid? Lees dan verder!

Droge huid
blog_divider

In de winter is de huid over het algemeen droger dan in de zomer. Dit komt door de koude lucht van buiten en de warme, droge lucht door de centrale verwarming. Hierdoor krijgen we sneller last van een beschadigde opperlaag (hoornlaag)

De eerste herkenpunten van een droge huid zijn; droge plekjes, een trekkerige en jeukende huid. Soms ontstaat er een craquelé patroon op de huid, vergelijkbaar met een oud schilderij. 

Wanneer de opperlaag (hoornlaag) beschadigd is, kan de huid meer vocht verliezen. Aan de andere kant kunnen irriterende stofjes juist makkelijker de huid binnendringen. Uiteindelijk ontstaan er kleine ontstekingen in de huid die eruit zien als rode bultjes.

Kleine ontstekingen kunnen zich na een lange tijd uitbreiden tot eczeem. Dit komt doordat ons immuunsysteem de opperlaag van de huid wil genezen. De huid zal nog meer gaan jeuken, en bij krabben ontstaan er juist weer nieuwe ontstekingen. Eczeem is bij sommige mensen een aangeboren huidaandoening.

 

Winter Droge Huid

Verminderde talgproductie
blog_divider

Wanneer de temperatuur daalt, verandert de conditie van onze huid mee. De talgproductie in de huid wordt minder, doordat kou de bloedcirculatie vertraagt. Talg zorgt voor een natuurlijke beschermlaag op onze huid. Wanneer deze beschermlaag weg is, zal de huid sneller uitdrogen. 

De huid droogt uit doordat de opperhuid bestaat uit dode huidcellen die worden vastgehouden door de talglaag. Wanneer de talglaag dunner is of verdwijnt, komt de opperlaag bloot te liggen en is gevoelig voor beschadiging. Hierdoor verdampt vocht vanuit het lichaam sneller.

Ons lichaam is slim en zal proberen de droogte van de huid te compenseren door meer talg aan te maken. Bij een overmatige productie kun je last krijgen van puistjes. Als je een acne-gevoelige huid hebt, wordt de huid eerder onrustig. 

 

Verwarming
blog_divider

Ons lichaam is de hele dag bezig met energie verbruiken, waardoor er warmte ontstaat. Door de warmte verdampt er vocht in het lichaam en verlaat ons lichaam via de huid. Wanneer de cv-ketel aan staat, verdampt de luchtvochtigheid in de ruimte. Ons lichaam gaat hierdoor harder werken en wordt er nog meer vocht verdampt. De huid droogt nu sneller uit. 

Om een droge lucht in huis te voorkomen, is het goed om je woonruimte regelmatig te ventileren. Zorg dat de lucht in huis wordt ververst door bijvoorbeeld ‘s nachts het raam een stukje open te zetten. De luchtvochtigheid van buiten is namelijk hoger dan de warme lucht binnen. 

Zet de centrale verwarming iets lager in de winter, het liefst niet warmer dan 19 graden. ‘s Nachts is het goed om de verwarming nog lager te draaien (14 graden). Milieuvriendelijk en ook beter voor je huid!

Huid Verwarming

Uitdrogende producten
blog_divider

Aangezien de huid in de winter al wat droger wordt, is het belangrijk om extra goed letten op de uitdrogende ingrediënten die in onze producten kunnen voorkomen. Kies bijvoorbeeld altijd voor een cleanser met een milde werking.

Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde producten op de huid. Vermijd ook producten met alcohol, tenzij dit onderaan de ingredientenlijst vermeldt staat. Dit betekent namelijk dat de stof alcohol gecombineerd is met een hydraterende stof.

Gebruik een hydraterende dagcrème of serum en herstel de uitdroging en verminderde talglaag van jouw huid. Bij Olivida hebben wij een aantal fijne producten voor jou. Check ze hieronder:

Dit zijn onze favoriete producten voor in de winter!

ALPHA-H – Hyaluronic 8

 • Uitstekende basis voor make-up
ALPHA-H Hyaluronic 8

SPA Salonnepro – SPA Resurfacing Cleanser

 • Voedt de huid intens tijdens het reinigen
SPA Salonnepro Resurfacing Cleanser

Huid Winter Cleanser

 

Uv-stralen
blog_divider

Het is belangrijk om je huid ook in de winter te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De meeste mensen weten hoe ze zich moeten insmeren wanneer de zon schijnt in de zomer. Maar wist je ook dat UV-straling schadelijk is in de winter? 

UV-straling wordt in de winter voor een groot deel tegengehouden door de ozonlaag. UVB-stralen hebben in de wintermaanden nauwelijks invloed door de stand van de aardbol. Daarentegen is de ozonlaag dunner in de winter, waardoor er wel meer UVA-stralen worden doorgelaten. 

Het is dus verstandig om altijd een SPF te gebruiken. Wanneer je niet veel buiten komt en het vaak bewolkt is, is SPF 15 voldoende. Ben je echt een buitenmens? Gebruik dan SPF 30. 

Gebruik deze producten met SPF

ALPHA-H – Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15

 • Laat geen vettig of wit waasje achter
ALPHA-H Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15_100ML

Image Skincare – IMAGE MD – Restoring Lip Enhancer SPF15

 • Voorkomt uitdroging
ALPHA-H - Protection Plus Daily SPF 50 2


Winter SPF

Rosacea
blog_divider

Mensen met de chronische huidaandoening rosacea kunnen in de winter hier meer last van hebben. Kenmerken zoals rode vlekken en bultjes in het gezicht kunnen meer zichtbaar worden. Iedere vorm van rosacea is anders. Samen met de dermatoloog wordt er gekeken naar een passende skincare routine. 

Het is over het algemeen het beste om producten te gebruiken speciaal voor mensen met een gevoelige huid. Draag bedekkende kleding en een sjaal voor het gezicht bij koud weer. Let ook goed op het gebruik van een SPF, om je huid tegen de UV-straling te beschermen. 

Bekijk hier onze skincare routine voor bij rosacea ->

Vrieskou
blog_divider

Wanneer de winter goed los barst en de buitentemperatuur onder het nulpunt zakt, pas dan op met jouw skincare producten. Het kan gebeuren dat plekjes op jouw huid bevriezen. Het is logisch om te denken dat je op zulke dagen een extra vette crème op moet smeren, maar doe dit juist niet.

Een veelgehoorde tip is om vaseline te gebruiken op de huid bij extreem koud weer. Je huid kan hierdoor juist bevriezen. Uit onderzoek blijkt dat dit de eerste 20 minuten wel werkt, maar hierna een vals effect kan geven. De huid voelt dan alsof het beschermd is, maar in werkelijkheid bevriest het wel. Bij extreme kou kun je dus beter een niet te vette dagcrème opsmeren.

Shop jouw skincare

Niacinamide Producten Huidverzorging

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link