1. Blogberichten
 2. Mee-eters, wat zijn het en hoe krijg je ze weg?

Mee-eters, wat zijn het en hoe krijg je ze weg?

Wat zijn Mee-eters en Hoe verwijderen

Leestijd: 3-4 minuten

Hoe kom ik van mijn mee-eters af?
blog_divider

De meeste mensen kennen mee-eters als zwarte puntjes die vooral rond de neus voorkomen. Het is heel verleidelijk om ze uit te knijpen, maar het effect hiervan is vaak maar tijdelijk want telkens komen ze weer terug. Of de huid ziet er rood en ontstoken uit. What to do???

Gelukkig zijn er manieren om het ontstaan van mee-eters te voorkomen. Wij hebben alle ins en outs voor je op een rijtje gezet.

Lees in de onderstaande blog over hoe mee-eters ontstaan en hoe je ze het beste verwijderd. Scroll naar beneden voor meer!

 

Verschil mee-eters en puistjes
blog_divider

Een mee-eter en puistje is niet hetzelfde. Een puistje is een ontsteking in de huid die ontstaan is door een ophoping van bacteriën. Een mee-eter is dat niet, maar kan wel de voorloper van een puistje zijn. Mee-eters worden met een chique woord comedonen genoemd. 

Een mee-eter ontstaat wanneer een haarzakje (porie) verstopt raakt. Dit wordt veroorzaakt door dode huidcellen, talg of groeiende haartjes. De talg hoopt zich op en is zichtbaar als mee-eter. Wanneer de verstopping te groot wordt, kan hij door de opperste huidlaag heen barsten. Hierdoor krijgen bacteriën van buitenaf de kans om een ontsteking te veroorzaken. De mee-eter is nu veranderd in een puistje. 

 

Black- & whiteheads
blog_divider

Vooral rond de neus en kin komen zwarte puntjes (blackheads) voor, dit komt omdat de haarzakjes meer aan het oppervlak liggen. Een blackhead ontstaat omdat talg oxideert met zuurstof en licht en hierdoor een donkere kleur krijgt. Ook is de talgproductie hoger in de T-zone, waardoor verstoppingen hier vaker voorkomen.

Naast zwarte puntjes kunnen mee-eters ook wit zijn. Dit komt omdat zij dieper in de huid liggen en dus niet kunnen oxideren. Whiteheads zijn vaak lastiger te verwijderen hierdoor. Overigens is het sowieso niet verstandig om een mee-eter uit te knijpen. 

Dan zijn er ook nog micromedonen. Dit zijn kleine verstopte kliertjes in de huid. De micromedonen kunnen zowel zwart of wit zijn. Mee-eters komen vooral voor in het gezicht, de schouders en de rug. 

 

 

Uitknijpen?
blog_divider

Wij weten het, het is super verleidelijk om mee-eters uit te knijpen! Probeer dit echt zo min mogelijk te doen… Je maakt namelijk de opperlaag van de huid hiermee kapot.  Zo krijgen bacteriën van buitenaf de kans om de porie binnen te dringen en een ontsteking te veroorzaken. To be fair : een ontsteking ziet er vaak erger uit dan de mee-eter zelf.

Heb je erg veel last van black- en whiteheads? Ga dan keer naar Doctor Pimplepopper (of, schoonheidsspecialist) die kan ze verwijderen met een steriel naaldje. Maar, uit onderzoek blijkt dat verwijderde mee-eters gewoon weer terugkomen…

Er bestaan ook vacuümpompen die de huid ‘leegzuigen’. Pas hiermee op, je zet namelijk hiermee druk op de huid en je kunt ook de opperlaag van de huid beschadigen, met als resultaat het tegenovergestelde effect van wat je wil. Als je dit wil uitproberen, ga dan naar een schoonheidsspecialist die een professionele tool heeft. 

 

 

Wat wel en niet te doen
blog_divider

Om mee-eters te voorkomen zijn er gelukkig een aantal tips en tricks die je kunt volgen.

Jouw talgproductie heeft voor een groot deel te maken met je hormoonhuishouding. Vaak kun je hier niks aan doen. Hierdoor hebben tieners in de puberteit vaak meer last van mee-eters, net als vrouwen tijdens de menstruatie of zwangerschap. Sommige medicijnen kunnen de hormonen uit balans brengen, check hiervoor de bijsluiter als je hier last van hebt. 

Het verstoppen van je poriën kun je ook zelf veroorzaken. Het onvoldoende reinigen van je gezicht bijvoorbeeld. Of te dikke crème en make-up lagen aanbrengen. Maar ook een te sterk reinigingsmiddel kan mee-eters veroorzaken. Let op het label ‘niet comedogeen’: Handig!

Bijna alle producten speciaal voor de vettere huid zijn comedogeen. Maar twijfel je bij een product die niet alleen voor een vette huid is of deze non comedogeen is? Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten met een SPF. Dan staat er soms aangegeven of ze niet comedogeen zijn.

Geef je huid ‘s avonds een dubbele reiniging, zodat alle make-up restjes en vuil verwijderd is en de poriën niet verstopt raken. Gebruik hiervoor een milde cleanser. 

Bijvoorbeeld

ALPHA-H – Triple Action Cleanser

 • Vermindert verstopte en grove poriën
Alpha-H Triple Action Cleanser

Image Skincare – Balancing Facial Cleanser

 • Reinigt grondig zonder uit te drogen
Image Skincare Ormedic Balancing Facial Cleanser Tester

Blackhead maskers kunnen helpen, maar pas op met sommige middelen. In veel blackhead maskers zit lijm en uitdrogende stoffen, die de opperhuid alleen maar beschadigen met de kans op het maken van ontstekingen. Ook de gezichtsstomers doen meer kwaad dan goed, omdat het de huid onrustig maakt. 

Ondanks een hoge talgproductie is het toch noodzakelijk om de huid van buitenaf te hydrateren. Een gehydrateerde huid zal namelijk minder talg produceren. Gebruik eventueel een dagcrème waar salicylzuur in zit, zodat de poriën ook gedurende de dag schoon blijven. 

Daarnaast kun je als optie nog 1 a 2 keer in de week jezelf een diepe reiniging geven. Dit doe je om dode huidcellen te verwijderen die een oorzaak zijn van verstopte poriën. Dit kun je doen met een milde scrub, of een chemische exfoliant, zoals salicylzuur. 

Bij Olivida hebben we fijne producten met salicylzuur. Bekijk hier een aantal voorbeelden

SPA Salonnepro – Salicylic Cleanser

 • Lost talgophopingen op
SPA Salonnepro - SPA Resurfacing Cleanser

ALPHA-H – Liquid Gold Overnight Repair Cream

 • Reinigt grondig zonder uit te drogen
ALPHA-H - Liquid Gold Overnight Repair Cream

Mesoestetic – Resurfacing Peel Booster

 • Reguleert de talgafscheiding
Mesoestetic - Resurfacing Peel Booster

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link