1. Blogberichten
  2. Niacinamide: Hype of Wondermiddel?

Niacinamide: Hype of Wondermiddel?

Niacinamide goed of slecht huid

Leestijd: 3-4 minuten

Niacinamide voor de huid: hype of wondermiddel?
blog_divider

Niacinamide, alweer zo’n skincare term die bijna onmogelijk uit te spreken is als je het voor het eerst tegen komt. Tegenwoordig zit het verwerkt in heel veel producten en veel mensen zijn tevreden met het resultaat. Zelfs dermatologen gebruiken niacinamide bij de behandeling van sommige huidaandoeningen.

Ieder huidtype is anders en heeft andere behoeftes. Maar, hoe weet je of het ook iets is voor jou? En: hoe goed is het nou eigenlijk echt voor je? Zijn er bijwerkingen? Is het een trend die weer overwaait of is dit ‘wondermiddel’ here to stay?

Geen stress, na het lezen van dit artikel weet jij alle belangrijke ins en outs en kom je erachter of niacinamide ook geschikt is voor jou. Scroll naar beneden!

 

Dit doet niacinamide
blog_divider

Eerst even wat technische feiten. Niacinamide wordt ook wel vitamine B3 (nicotinamide) genoemd. Ons lichaam heeft vitamine B3 nodig voor het goed functioneren van de hersenen, spijsvertering en het zenuwstelsel. Daarnaast helpt vitamine B3 bij de levering van energie naar je cellen en herstelt het DNA. Als extra bonus heeft het ook nog eens een hele hoop voordelen voor onze huid.

Voordelen voor de huid:
blog_divider

Talgregulatie

Wanneer je last hebt van een overmatige of juist verminderde talgregulatie, wordt door niacinamide genormaliseerd. Het kan door ieder huidtype gebruikt worden.

Pigmentvlekken

Na verloop van tijd zal je huid egaler worden en pigmentvlekken worden minder zichtbaar. Het transport van pigment wordt tegengehouden, dus de aanmaak van nieuwe pigmentvlekken maken geen kans.

Textuur

Wanneer je huid een bobbelige structuur heeft, wordt de huid egaler gemaakt. Grove poriën worden verkleind en fijne lijntjes worden minder. 

Hydratatie

De ceramides in de huid worden gestimuleerd, die de natuurlijke vetlaag van de huidbarrière versterken. Dit zorgt ervoor dat de huid geen vocht kan verliezen en dat stofjes van buitenaf niet de huid kunnen binnendringen.

Ontstekingsremmend

Niacinamide remt de histamine productie in de huid, een stofje die vrijkomt bij een allergische reactie of irritatie. Hierdoor is het heel erg geschikt voor mensen met rosacea en acne. De roodheid wordt verminderd en de ontsteking wordt gekalmeerd. 

Antioxidant

Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen uit onder andere luchtvervuiling en zonlicht. Vrije radicalen veroorzaken vroegtijdige huidveroudering. Niacinamide is een antioxidant die de vrije radicalen tegengaat in de huid.

Zonschade

Je huid wordt beschermd tegen schadelijke uv-straling van de zon. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op huidkanker verminderd wordt. Het is wel belangrijk om ook nog een SPF te blijven gebruiken. 

Niacinamide voordelen

Waar op te letten bij jouw aankoop?
blog_divider

Inmiddels heb jij misschien de keuze gemaakt of niacinamide de voordelen heeft waar jij naar op zoek was. Wanneer je een product aan wil schaffen, kun je letten op een aantal dingen. 

Over het algemeen wordt niacinamide goed verdragen door elk huidtype. Het kan verwerkt zijn in gezichtsreinigers, serums,dagcrèmes en zelfs foundations! Je mag gerust meerdere producten met elkaar combineren, het zal niet snel irritatie veroorzaken. Ook rond de huid van de ogen mag het aangebracht worden. 

Het is belangrijk om te weten voor welk skincare doel jij gaat. Een concentratie van 2% Niacinamide is voldoende voor het verminderen voor puistjes en roodheid. Producten met 2% Niacinamide zijn dus geschikt voor mensen met een acne gevoelige huid

Als je gaat voor het verminderen van verkleuringen en pigmentvlekken, heb je minimaal 5% nodig. Vooral als je het combineert met andere producten die verkleuringen tegengaan, zoals een vitamine C of retinol serum bijvoorbeeld. 

Rumour has it dat je vitamine C niet zou mogen combineren met niacinamide. Dit is alleen zo voor vitamine C serums met een pH waarde van 3,8 (Asorbic Acid). De werking van beide vitamines vermindert dan. Gebruik dus alleen vitamine C serums met hogere ph waardes, zoals Ascorbyl Tetraisopalmitate. 

 

Hoe te gebruiken in je skincare routine
blog_divider

In allerlei verschillende producten kun je niacinamide vinden, van gezichtsreinigers tot toners, serums en dagcrèmes. Ook wordt het vaak toegevoegd in combinatie met andere huidverbeterings producten. 

Voor het meeste effect kun je het twee keer per dag aanbrengen. Je kunt het niet teveel gebruiken, zoals met sommige zuren het geval is. Wanneer je een serum hebt aangeschaft, breng dit dan aan na het wassen en droogdeppen van je gezicht. Dit doe je in de ochtend en avond, voor het aanbrengen van zwaardere oliën en crèmes. 

Niacinamide heeft geen bijwerkingen en is voor ieder huidtype geschikt. Ook voor mensen met een gevoelige huid is het veilig om te gebruiken. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je allergisch bent, of gevoelig bent voor een ander ingrediënt in het product. Daarom is het altijd goed om je producten eerst te patch testen. 

Lees hier meer over patch testen:

Zo test jij je nieuwe skincare: Patch Testing ->

Onze favoriete skincare met Niacinamide:

ALPHA-H – Vitamin B Serum

  • 5% Niacinamide
Alpha H - Vitamin B Serum

Mesoestetic – Age Element Brightening Concentrate

  • Tegen rimpels
Mesoestetic - Age Element Brightening Concentrate

ALPHA-H – Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15

  • Dagcrème met SPF
ALPHA-H Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15_100ML

SPA Salonnepro – Total Repair Serum

  • Hydrateert intensief
SPA-Salonnepro-Aqua-Recover-HYA-Serum-

Omega 3 Supplementen Huid

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

  • Tijdelijk gratis
  • Ontvang persoonlijk huidadvies
    van onze specialisten
  • Op maat gemaakte Skin
    Care Routines
  • Gratis verkrijgbaar bij
    Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link