1. Blogberichten
 2. Wat is SPF? (En dít is waarom het een must is in je skincare routine)

Wat is SPF? (En dít is waarom het een must is in je skincare routine)

blog wat is SPF

Leestijd: 3-4 minuten

Wat is SPF? (En dít is waarom het een must is in je skincare routine)

blog_divider

Je hebt het misschien al vaker in onze blogs voorbij zien komen: een product met SPF is onmisbaar in je skincare routine. Maar wat is SPF nou precies? En wat maakt het zo noodzakelijk? We beantwoorden in dit blog al je vragen over SPF en meer. Als jij goed voor je huid (en je algehele gezondheid!) wilt zorgen én zo knap mogelijk oud wilt worden, dan wil je dit even lezen. 

 

Waarom SPF?

blog_divider

Je hebt de term SPF vast wel eens op je zonnebrandcrème zien staan. Een dagje strand betekent voor veel mensen bikini of zwembroek aan, zonnebril op, fles zonnebrandcrème in de tas, en gaan. Maar die gezellige fles met SPF 20 of 30 is lang niet alleen een strand essential. Integendeel! SPF is een product voor elke dag. Hartje zomer, maar ook hartje winter. Waarom? SPF beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen. En daar word je 365 dagen per jaar aan blootgesteld. De UV-stralen genereren de productie van vrije radicalen die de rol van cellen veranderen. Als je veel aan de straling wordt blootgesteld is je huid niet meer in staat om zichzelf te verdedigen. Dit kun je gaan zien door vroegtijdige huidveroudering in de vorm van bruine vlekken op je huid, fijne lijntjes en rimpels. Het natuurlijke proces van huidveroudering ondergaan we natuurlijk allemaal, maar door je huid niet tegen de zon te beschermen, wordt het proces enorm versneld. Een SPF is daarom een must om je huid te beschermen tegen zonnestralen. En dat heeft niet alleen een esthetische reden, maar verkleint ook je kans op huidkanker.

 

Wat is SPF?

blog_divider

SPF staat voor Sun Protection Factor en is dus een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF15, 30 of 50 (factor 15, factor 30 of factor 50) heb je waarschijnlijk wel eens op een tube zonnebrandcrème zien staan. Maar wat zeggen die getallen nou precies? De hoeveelheid SPF maakt het mogelijk om zelf de hoeveelheid bescherming te kiezen die je wilt. Het klinkt misschien gek, maar er bestaat geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Een SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 96,6% en een SPF50 maar liefst 98%. 100% bescherming bestaat niet, vandaar dat de term ‘sunblock’ niet meer gebruikt mag worden. Je kunt de UV-stralen namelijk nooit volledig blokkeren, en dus nooit 100% voorkomen dat je huid verbrandt.

 

Waarom SPF

UVA- en UVB-straling

blog_divider

Nog even wat extra theorie: als we het hebben over schadelijke UV-stralen, hebben we het over UVA- en UVB-straling. Deze straling is altijd en overal aanwezig, 365 dagen per jaar. 

 • UVA

UVA is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering en verhoogt het risico op huidkanker. Ongeveer 95% van de UV-straling die de huid bereikt, is UVA. En alhoewel het vaak niet zo voelt, is UVA zelfs op de meest dicht-bewolkte en grijze dagen aanwezig. Wat veel mensen niet weten dat de stralen ook door glas gaan. Ook als je de hele dag binnen zit wordt je huid dus door de straling getroffen.

 • UVB

Waar UVA-stralen vroegtijdige veroudering veroorzaken, zijn UVB-stralen verantwoordelijk voor het bruinen van je huid en verbranding en daarmee voor directe schade aan het DNA. De intensiteit van UVA-stralen is vrij constant gedurende de dag, terwijl de intensiteit van UVB-straling wisselt. De zonbeschermingsfactor SPF is gebaseerd op de mate van bescherming tegen UVB-straling. 

De eerste de beste zonnebrandcrème met SPF beschermt je dus niet altijd tegen de UVA-stralen die je huid 365 dagen per jaar beïnvloeden. Voor optimale bescherming en om je huid te wapenen tegen vroegtijdige veroudering is het daarom belangrijk om te zoeken naar een product met zowel een UVA- als UVB-filter.

 

Hoe weet ik welk SPF-product bij mij past?

blog_divider

Je kunt de optimale zonbescherming voor jouw huid kiezen aan de hand van je huidtype en de kracht van de zon. In de basis bestaan er vier typen gevoeligheid. Onderstaande typen zijn vastgesteld door het KWF.

 • Type 1:

Mensen met huidtype 1 verbranden zeer snel en worden niet bruin. Ze hebben een zeer licht huid, vaak sproetjes, rood of lichtblond haar en lichte ogen. Bij dit huidtype past minstens een SPF 20-30.

 • Type 2:

Mensen met huidtype 2 verbranden snel en worden langzaam bruin. Ze hebben een lichte huid, blond haar en lichte ogen. Bij dit huidtype past minstens een SPF15+.

 • Type 3:

Mensen met huidtype 3 verbanden niet snel en worden makkelijke bruin. Ze hebben vaak een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen. Ook bij dit huidtype past een SPF15+.

 • Type 4:

Mensen met huidtype 4 verbranden bijna nooit en bruinen zeer goed. In de meeste gevallen hebben ze een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Bij dit huidtype past een SPF 10-15.

 

Welk SPF huidtype

Het perfecte SPF-product voor jouw huid vind je bij Olivida

blog_divider

Je kunt er niet meer omheen: als je voor je huid wilt zorgen, dan is een SPF-product met UVA- en UVB-filter écht noodzakelijk. Nou vinden we het begrijpelijk dat je de zonnebrand waarmee je je ‘s zomers royaal insmeert niet elke dag op je gezicht wilt aanbrengen. Een zonnebrandcrème is vaak toch een beetje vettig en een extra stap in je routine is misschien ook een drempel. Vandaar dat we hele fijne dagcrèmes verkopen mét SPF, die speciaal voor de gezichtshuid zijn ontwikkeld. Kun je daarna bijvoorbeeld meteen door met je make-up!

Omdat het best lastig in te schatten is welk huidtype je zelf hebt en welk product bij jouw huid past, helpen we je graag bij het vinden naar jouw perfecte product met SPF. Je kunt nu tijdelijk een gratis huidadvies aanvragen. Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct een passend product aan. Kijk je liever zelf even rond? Op de website van Olivida kun je zoeken op productsoort, huidtype, ingrediënten en merken. Heb je een vraag over een product of iets anders waarbij we je kunnen helpen? Je kunt ons altijd chatten via het chatvenster!

Bekijk SPF dagcrèmes

 

Olivida Sfeerfoto

Onze meest verkochte dagcrèmes met SPF

blog_divider

Onze meest verkochte dagcrèmes met SPF

blog_divider

Image Skincare - PREVENTION+ Daily Ultimate Protection Moisturizer SPF 50

Image Skincare – PREVENTION+ Daily Ultimate Protection Moisturizer SPF 50

Uitverkocht

Uitverkocht? Niet getreurd!
Dit product is van naam veranderd.
Image Skincare – DAILY PREVENTION – Ultra Defense Moisturizer SPF 50

Geschikt voor:
Rimpels | Pigmentatie | Droge huid
Productsoort:
Dagcrème | Dagcrème met SPF | Moisturizers
Ingrediënten:
9% Zinkoxide 7.5 % Octinoxate, 5% Octisalate, DNA beschermingscomplex, Aqualance, Stamcellen van planten

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link