1. Blogberichten
 2. Wat is Retinol? Alles wat je moet weten over Vitamine A

Wat is Retinol? Alles wat je moet weten over Vitamine A

Wat is Retinol

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Wat is Retinol?

Retinol & Vitamine A
blog_divider

Je hebt er misschien weleens van gehoord: retinol. Dit skincare ingrediënt stijgt de afgelopen jaren ontzettend in populariteit en dat is zeker niet voor niets. Vitamine A is namelijk een kampioen in het helpen bestrijden van huidveroudering. 

Retinol vermindert dus rimpels en fijne lijntjes, maar heeft ook nog een tal van andere voordelen! In deze gids hebben wij alles gezet wat jij moet weten. Bij Olivida zijn we al fan, jij ook? Lees snel verder! 

Inhoudsopgave:

Wat is retinol?
blog_divider

Retinol is een vorm van vitamine A, dit noemen we ook wel retinoïde. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die van nature in onze huid voorkomt. Het speelt een essentiële rol bij de groei en ontwikkeling van cellen. Het is onmisbaar voor een gezonde huid.

Vitamine A wordt vaak gebruikt in producten tegen huidveroudering. Retinol is namelijk in staat om de huidvernieuwing te versnellen. Hierdoor zullen rimpels en fijne lijntjes vervagen. Dit maakt het ingrediënt geliefd in anti-aging skincare.

Verder vermindert vitamine A acne en zorgt het voor een egale huid. Sommige vormen zijn verkrijgbaar in skincare, anderen alleen op recept.

Hoe werkt retinol?
blog_divider

Maar hoe werkt retinol precies en wat doet het voor de huid? Dat zit zo, retinoïden verbeteren de gezonde celdeling. Daarnaast stimuleren ze de aanmaak van collageen en elastine. Deze twee eiwitten houden de huid stevig en soepel. 

Daarnaast zorgen retinoïden ervoor dat de enzymen die collageen en elastine afbreken, afgeremd worden. Hierdoor verminderen rimpels en draagt vitamine A bij aan het verkrijgen van een jeugdige huid.

Dankzij deze krachtige werking, moet de huid eerst wennen aan het gebruik van dit ingrediënt. We noemen dit ook wel het opbouwen van retinoïde receptoren. Deze receptoren zijn eiwitten in de huid die de werking van retinoïden ondersteunen. 

Je kunt je huid deze receptoren laten opbouwen door je huid geleidelijk bloot te stellen. Dit is waarom het van belang is om langzaam te beginnen met het gebruik van retinoïden. Het beste kun je geleidelijk op bouwen naar hogere concentraties. 

De voordelen van retinol
blog_divider

 • Vermindert rimpels en fijne lijntjes: De bekendste eigenschap van vitamine A is de kracht om fijne rimpels en fijne lijntjes te verminderen. Het is een zeer geliefd anti-aging ingrediënt.

  Ben jij benieuwd naar welke oogcrèmes met retinol het beste rimpels, fijne lijntjes en kraaienpootjes verminderen? Je leest het in deze blog
 • Behandelt acne: Retinoïden exfoliëren de buitenste laag van de huid. Hierdoor verwijdert het vuil, dode huidcellen en overtollig olie uit de poriën. Daarnaast stimuleert het de celvernieuwing en remt het ontstekingen. Zo helpt retinol om puistjes, mee-eters en acne te voorkomen. 
 • Verheldert de huid: Doordat retinol de celvernieuwing stimuleert, neemt bestaande pigmentatie af en krijgt de huid zo een egale teint. 
 • Verkleint de poriën: Wist je dat retinol kan helpen bij het verkleinen van de poriën? Omdat retinol de huid elastischer maakt, zullen grote poriën verkleinen en minder zichtbaar worden. 

Welke vormen van retinol zijn er?
blog_divider

Zoals eerder benoemd, behoort retinol tot een familie genaamd retinoïden. Dit zijn verschillende vormen van vitamine A en helpen allemaal bij het verminderen van tekenen van huidveroudering. 

Door de kracht van retinoïden, zijn sommige vormen enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Het kan namelijk irritatie veroorzaken. We maken dus een onderscheid tussen retinoïden op recept en over the counter. Alle skincare met retinol die je kunt kopen is dus over the counter vitamine A.

 • Retinoïnezuur: Retinoïnezuur (vitamine A zuur) is enkel beschikbaar op recept, in vormen als isotretinoïne en tretinoïne. Deze vorm heeft het grootste effect, maar daardoor ook de grootste kans om irritatie te veroorzaken. 
 • Retinol: Retinol is de bekendste retinoïde. Dit komt doordat het de sterkste vorm is die zonder recept beschikbaar is. Het is zo’n 20% zwakker dan retinoïnezuur.

De huid moet retinol zelf nog omzetten in retinoïnezuur. Het is minder effectief maar veroorzaakt ook minder irritatie.

 • Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat: Deze drie vormen van vitamine A noemen we ook wel retinyl esters. Ze zetten zichzelf trager om in retinoïnezuur dan retinol, en zorgen daardoor nauwelijks voor huidirritatie. 
 • Micro-ingekapselde retinol: Soms bevat een product ingekapselde retinol. Dit betekent dat de retinol langer stabiel blijft dan andere vormen. 

Voordelen Retinol

Hoe gebruik ik retinol?
blog_divider

Vanwege de kracht van vitamine A, is het belangrijk dat je het gebruik langzaam opbouwt. Je huid zal geleidelijk een tolerantie opbouwen wat huidirritatie helpt te voorkomen. Je kunt het beste beginnen met één keer per week. Dan kun je het gebruik geleidelijk uitbreiden naar om de dag, afhankelijk van hoe de huid reageert. 

Breng retinoïden altijd ‘s avonds aan. Vitamine A maakt je huid gevoeliger voor de zon, dus gebruik overdag is sterk af te raden. Verder is het belangrijk om overdag altijd een product met SPF te dragen. Het liefst SPF50, om je huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon. 

Bovendien wordt het combineren van retinol met andere exfolianten sterk afgeraden. Dit kan namelijk te zwaar zijn voor de huid waardoor het irritatie kan veroorzaken. Denk hierbij ook aan een droge huid en schilfers. 

Ontdek de voordelen van retinol zelf bij Olivida!
blog_divider

Nu je alles weet over retinol, is het misschien wel tijd om alle voordelen zelf te ervaren! Bij Olivida verkopen we een uitgebreid aanbod aan salon skincare. Deze producten bevatten hogere concentraties actieve werkstoffen, waardoor ze ontzettend effectief zijn. 

We hebben ontzettend veel verschillende producten met retinoïden om huidveroudering te bestrijden. Maar ook zeker een hoop andere anti-aging producten, van cleansers tot dag- en nachtcrèmes. 

Zo vind je altijd wat je zoekt voor jouw huid. Kom je er even niet uit, dan kun je ons altijd een berichtje sturen. We helpen je graag verder! 

Meer weten over Retinol? Lees ons blog over waarom en welke retinol dag of nachtcrème moet toevoegen aan jouw skincare routine

De beste Retinol producten vind je bij Olivida:

Filter eenvoudig op merk, productsoort en huidtype

Skincare met retinol

Verbeter je huid, samen met Olivida

Onze keuze voor jou.

Gebruik deze producten voor een perfect resultaat

Alpha-H-Beauty-Sleep-Power-Peel

ALPHA-H – Beauty Sleep Power Peel

Slechts 1 resterend op voorraad
Zorgt zichtbaar voor een stevigere en gladdere huid.
Geschikt voor:
Rimpels | Mee-eters | Gecombineerde huid | Pigmentatie | Vette huid
Productsoort:
Gezichtsmaskers | Nachtcrème | Peelings & Exfoliants
Ingrediënten:
Glycolzuur (14%), Retinol (0.5%), Chronodyn®, Hydranov-P®, Axolight®, Papaja enzymen.
ALPHA-H - Liquid Gold Overnight Repair Cream

ALPHA-H – Liquid Gold Overnight Repair Cream

Uitverkocht
Vermindert oneffenheden en onzuiverheden.
Geschikt voor:
Rimpels | Acne | Vette huid | Mee-eters
Productsoort:
Nachtcrème
Ingrediënten:
Retinol H10 (0.5%), glycolzuur (3%), salicylzuur (1%), vitamine E, ceramiden, jojoba olie, wierook olie, lavendel olie.

Volg ons op social media

Share via
Copy link