1. Blogberichten
 2. Anti-Aging
 3. Kraaienpootjes: Hoe ontstaan ze en hoe verminder je ze?

Kraaienpootjes: Hoe ontstaan ze en hoe verminder je ze?

Kraaienpootjes Ontstaan Oorzaak Verminderen

Leestijd: 3-4 minuten

Kraaienpootjes: Hoe ontstaan ze en hoe verminder je ze?
blog_divider

Het is geen geheim dat naarmate we ouder worden, onze ogen één van de eerste plaatsen is waar dit zichtbaar wordt. Van de ene op de andere dag kijk je in de spiegel en zie je nieuwe lijntjes rondom je ogen: Hallo kraaienpootjes!

Maar hoe ontstaan deze rimpels en wat doe je er tegen? Wij van Olivida begrijpen dat je zo min mogelijk met deze rimpeltjes te maken wil hebben, daarom hebben wij hieronder alles op een rijtje voor je gezet, met natuurlijk wat je er het beste tegen kan doen! 

 

Wat zijn kraaienpootjes?
blog_divider

Mocht je twijfelen of je kraaienpootjes hebt, het zijn geplooide rimpeltjes aan de zijkant van je oog. Kraaienpootjes danken hun naam aan de vorm van de rimpel, de uiteenlopende lijntjes lijken namelijk op de poten van een kraai. 

Rimpels ontstaan doordat het collageen in onze huid afneemt, dit is een natuurlijk proces en begint vaak rond het 25e levensjaar al. Collageen zorgt ervoor dat onze huid stevig en elastisch blijft, wanneer het collageengehalte in je huid afneemt zal je huid gaan verslappen. Als de huid inzakt, worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaar.

Kraaienpootjes zijn expressierimpels. Ze ontstaan door het herhaaldelijk gebruiken van je spieren, de spieren rondom je ogen gebruik je bijvoorbeeld tijdens het lachen of wanneer je tegen de zon in kijkt. Als deze oogkringspier samentrekt plooit je huid, daardoor ontstaan er rimpels. Als het collageen in je huid afneemt, wordt je huid minder stevig en minder elastisch, waardoor de rimpels steeds dieper worden en blijven staan. 

Daarnaast is de  huid rondom je ogen is wel tot 10 keer dunner dan op de rest van je gezicht. Dit is dan ook de oorzaak waarom kraaienpootjes zo goed zichtbaar zijn. De huid is dunner, dus de rimpel oogt dieper en aanweziger. 

 

Oorzaak Kraaienpootjes

Wat veroorzaakt kraaienpootjes?
blog_divider

Kraaienpootjes ontstaan door veroudering, zoals hierboven is genoemd. Maar er zijn nog meer dingen die het ontstaan van deze vervelende rimpels kunnen versnellen. 

Oorzaak 1: UV-straling

Hoe lekker het ook in om in de zon te zitten, onbeschermd zonnen zorgt helaas voor veel huidschade. De UV-straling zorgt ervoor dat er minder collageen wordt aangemaakt en maakt elastine kapot, deze twee stoffen zorgen er juist voor dat jouw huid jong en gezond blijft. 

Als je nog een hoog percentage elastine en collageen hebt, trekt je huid sneller terug naar de normale modus na het gebruiken van je spieren: zie het als een soort elastiek. Hoe minder elastisch, hoe minder goed je huid terug trekt. Dit zorgt voor rimpels en dus kraaienpootjes. 

Hoe voorkom je dit? Insmeren! Het is belangrijk om je gezicht iedere dag in te smeren, ook al is het bewolkt! De UV-straling komt namelijk gewoon door de wolken heen. Hiermee kan je preventief de negatieve gevolgen van UV-straling tegengaan.

Oorzaak 2: Het samenknijpen van de ogen

Het samentrekken van de ogen zorgt voor kraaienpootjes, de expressierimpel ontstaat namelijk door het overmatig gebruiken van de oogkringspier. We zijn geneigd om dit te doen wanneer we tegen de zon inkijken. 

Daarom is het belangrijk om op een zonnige dag een goede zonnebril te dragen! Dit zorgt ervoor dat je je ogen niet hoeft samen te knijpen door de felle zon. Goed voor je kraaienpootjes, en eigenlijk sowieso wel fijn tegen de felle zon! 

Oorzaak 3: Roken

Er zijn talloze redenen waarom roken slecht voor je is, maar ook voor je huid is het geen pretje. Roken zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van elastine en collageen wordt verminderd. Daarom worden tekens van veroudering dus sneller zichtbaar. 

Maar dat is nog niet alles, roken zorgt ervoor dat je bloedsomloop vertraagt! Daarmee krijgen jouw organen dus minder stoffen die ze nodig hebben om te functioneren. Je huid is ook een orgaan, dus krijgt door roken minder zuurstof en voedingsstoffen toegediend.

Deze twee negatieve gevolgen van roken dragen bij aan het ontstaan van kraaienpootjes. Daarom is het belangrijk om niet te roken, ondanks dat dat heel erg lastig kan zijn!

 

Kraaienpootjes Roken Zon UV

Hoe kan je kraaienpootjes verminderen?
blog_divider

Bij Olivida houden we van natuurlijke oplossingen. Zonder een bezoekje aan de plastisch chirurg is het niet mogelijk om kraaienpootjes volledig te laten verdwijnen, maar er is zeker veel te bereiken met het gebruik van goede skincare producten. En laten we deze nou net voor je hebben!  

Wij van Olivida vinden het belangrijk dat je je ogen goed verzorgt. Daarom hebben wij hieronder een lijstje gemaakt van dingen die je kan doen om je kraaienpootjes zichtbaar te verminderen. Het is sowieso aan te raden om goede producten te gebruiken voor je ogen, ook als je nog geen rimpels hebt. Dit komt omdat deze extreem dunne huid altijd baat heeft bij wat extra verzorging.

Verder is het natuurlijk belangrijk om bewust te zijn van de bovenstaande versnellers van veroudering. Door deze zo goed mogelijk te beperken kan je rimpels preventief voorkomen. 

Zo behandel je kraaienpootjes:

 1. Voorkomen is beter dan genezen, dus het is belangrijk om bewust te zijn van alle bovengenoemde versnellers van veroudering. Door deze schade zo goed mogelijk te beperken, kan je het ontstaan van rimpels flink vertragen.
 2. Gebruik een product met vitamine A (retinol)
  Retinol heeft heel veel voordelen: het stimuleert de aanmaak van collageen en versnelt de celvernieuwing. Hoe retinol precies werkt in oogcrèmes en hoe je het moet gebruiken lees je hier: –Retinol in Oogcremes.
 3. Investeer in een goede oogcrème! De huid rondom je ogen verdient eigenlijk altijd extra verzorging, maar ook tegen kraaienpootjes in een goede oogcrème een must!. Onze aanbeveling voor een oogcreme tegen kraaienpootjes is Mesoestetic – Age Element Anti-Wrinkle Eye Contour Deze creme bevordert de elasticiteit en vermindert fijne lijntjes. Daarnaast zorgt het voor extra bescherming en verzorging voor de huid rondom je ogen.
 4. Geef je huid een oppepper met een oogmasker. De Spa Salonnepro – Lifting Gold Eyepatches zijn hiervoor uiterst geschikt!. Dit oogmasker is  speciaal aangepast aen de behoeftes van de dunne en kwetsbare huid rondom jouw ogen en geeft je een mooie glow. De extreem hydraterende werking van het masker strijkt de fijne lijntjes rondom je ogen glad.

SPA Salonnepro – Lifting Gold Eye Patches

 • Strijkt fijne lijntjes strak
SPA Salonnepro - Lifting Gold Eye Patches

De beste oogproducten vind je bij Olivida!
blog_divider

Op zoek naar goede producten tegen kraaienpootjes en rimpels rondom de ogen, of andere producten? Bij Olivida verkopen wij een selectie van de allerbeste producten voor jouw huid. Wij verkopen namelijk enkel producten van gecertificeerde salonmerken, deze producten bevatten hogere concentraties werkzame stoffen. Door deze samenstelling kunnen de producten echt wat voor jouw huid betekenen, waardoor je dus echt verbetering kan gaan zien!

Twijfel je welke producten het beste bij jouw huid passen? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan van onze eigen huidspecialist! Zij helpt je met het vaststellen van jouw huidtype en welke producten hier het beste bij aansluiten, zodat jij en je huid weer helemaal happy worden! 

Bekijk alle oogcrèmes

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link