1. Blogberichten
 2. De Effecten van Zwangerschap op de Huid

De Effecten van Zwangerschap op de Huid

zwanger huid

Leestijd: 3-4 minuten

De effecten van zwangerschap op de huid
blog_divider

Hey, mommy to be! Tijdens de zwangerschap verandert er van alles met je lichaam, en dus ook met je allergrootste orgaan: de huid. Niet elke verandering wordt als even leuk ervaren, daarom hebben wij van Olivida een lijstje gemaakt met veranderingen die kunnen plaatsvinden tijdens de zwangerschap en waarom.

Zo weet jij waar je aan toe bent, en wat je er het beste tegen kan doen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder!

Ontstaan van Striae
blog_divider

Misschien wel de allerbekendste verandering die op je huid plaatsvindt tijdens de zwangerschap is het ontstaan van striae. 8 van de 10 vrouwen krijgt hier namelijk mee te maken. Dit komt omdat je lichaam tijdens de zwangerschap drastisch verandert. 

Striae ontstaat wanneer je huid snel uittrekt of juist krimpt. Omdat je huid zo snel verandert, scheurt het collageen en elastine in de huid. Deze twee stofjes houden je huid soepel en stevig. Als de huid van deze scheur geneest, ontstaat er striae.

Als striae eenmaal aanwezig is, is het lastig om vanaf te komen. Wel kun je het proberen te voorkomen, door je buik elke dag in te smeren met een hydraterende crème of olie. Dit kan helpen om je huid soepel te houden. Zo zorg je dat je huid wel kan uitrekken, maar dat het niet scheurt omdat het gehydrateerd is. 

Pregnancy Glow
blog_divider

Misschien heb je er wel eens eerder van gehoord, maar het hebben van een pregnancy glow is real! Tijdens de zwangerschap neemt het bloed in je lichaam met maar liefst 50% toe, dit kan zichtbaar worden in je huid. Het kan twee kanten op: sommige vrouwens krijgen er meer kleur en een natuurlijke blos van in hun gezicht, anderen krijgen er wat rode vlekjes van. Deze vlekjes van zichtbare bloedvaten noemen we ook wel spider veins

 

pregnancy glow

 

Toename van pigment (zwangerschapsmasker)
blog_divider

Het zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma en chloasma genoemd. Het betekent dat er in het gezicht bruine vlekken ontstaan – meestal op het voorhoofd en de wangen – die het gevolg zijn van een verhoogde pigmentatie. 

Wanneer je zwanger bent, produceert je lichaam meer hormonen. Door deze hormonale veranderingen neemt de pigmentatie in je huid tijdens de zwangerschap toe, waardoor er vlekjes kunnen ontstaan. Ook deze kwaal komt veel voor, namelijk bij ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen. 

Nadat de bevalling is geweest, zouden het zwangerschapsmasker langzaam moeten vervagen. Wat je er preventief tegen kunt doen? Goed insmeren met een dagcreme die minimaal SPF30 bevat. De UV-straling van de zon kan namelijk bijdragen bij het ontstaan van de vlekken of ze juist verergeren. 

Onze aanbeveling voor een dagcrème met SPF:

Bij Olivida hebben we een uitgebreid assortiment aan dagcrèmes met een SPF. Hierdoor hoef je geen extra stap toe te voegen aan je routine, maar ben je wel goed beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon. 

Elke huid is anders, net zoals elke creme. Kijk daarom goed welke crème bij jouw huidtype past. Weet je niet welk huidtype je hebt? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan. Onze huidspecialist helpt je dan op weg!

Bekijk dagcrème’s met SPF ->

 

zwangerschapsmasker

 

Ontstaan van puistjes en acne
blog_divider

Net als dat er meer pigment aangemaakt wordt en er meer bloed in je lijf circuleert, wordt ook de talgproductie tijdens de zwangerschap verhoogd. Meer talg kan lijden tot een gevoelige huid met verstopte poriën en puistjes, iets waar je als volwassen vrouw eigenlijk niet zo op zit te wachten. 

Wanneer je zwanger bent kun je niet alle skincare gebruiken, sommige ingrediënten kunnen namelijk schadelijk zijn. Lucky for you zijn er ook een heleboel ingrediënten wel veilig, en kunnen die ook nog eens wat betekenen voor jouw onrustige huidje. 

Producten die vitamine C en niacinamide bevatten werken tegen acne en zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook kun je producten met een exfoliërende werking gebruiken die een verlaagde concentratie van bepaalde ingrediënten hebben. Zoals producten die glycolzuur (lager dan 10%) of salicylzuur (lager dan 2%) bevatten. 

Iets wat je echt moet vermijden tijdens de zwangerschap en zolang je borstvoeding geeft in ieder geval geen producten met vitamine A zuur (retinol)! Dit kan namelijk schade toebrengen aan je baby. 

Onze aanbevelingen voor producten tegen onzuiverheden tijdens de zwangerschap: 

ALPHA-H – Triple Action Cleanser

 • Kalmeert en hydrateert de huid goed
Alpha-H Triple Action Cleanser

ALPHA-H – Vitamin B Serum

 • Zorgt voor een egale teint en pakt pigmentvlekjes aan
ALPHA-H_Serum_Vitamin-B_pippet

SPA Salonnepro – SPA Balance Cream

 • oplossing voor huid(vet/droog) die uit balans is.
SPA Salonnepro SPA Balance Cream

ALPHA-H – Clear Skin Blemish Control Gel

 • Werkt direct kalmerend en genezend
Alpha-H Clear Skin Blemish Control Gel

zwanger acne puistjes

Jeuk
blog_divider

Tot slot is er ook nog een kans dat je tijdens de zwangerschap last kan krijgen van een jeukende huid. Dit kan twee oorzaken hebben. Zoals eerder genoemd, weet je dat je huid kan oprekken en daardoor wat droger kan worden. Hierdoor kan het gaan jeuken.

Daarnaast heeft je lever door de zwangerschap meer moeite met galzuren afvoeren, hierdoor komen deze galzuren in je bloedbaan terecht en je stimuleren ze je zenuwen. Om de jeuk tegen te gaan, kan je je net zoals tegen striae, insmeren met een hydraterende creme. Zo is je huid goed gehydrateerd en zal het minder snel gaan jeuken, jeuk wordt namelijk erger wanneer de huid erg droog is. 

 

De beste skincare voor tijdens je zwangerschap shop je bij Olivida!
blog_divider

Of je nou al bevallen bent, nog moet bevallen of helemaal niet gaat bevallen, bij Olivida verkopen we de juiste skincare voor jouw huid. Al onze producten zijn van salonmerken, waardoor ze een hogere hoeveelheid actieve werkstoffen bevatten. Deze stoffen zorgen ervoor dat er echt wat kan veranderen bij jouw huid!

Iedere huid is anders en verandert continu, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Daarom bieden wij een gratis online huidadvies aan. Onze huidspecialist kijkt naar de behoeftes van jouw huid en selecteert de producten die hier het beste bij passen. Zo vermijd je een lange zoektocht, en weet je direct welke skincare het beste bij jou past. Waar wacht je nog op?

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link