1. Blogberichten
 2. Help! Kan ik Make-Up gebruiken bij Acne?

Help! Kan ik Make-Up gebruiken bij Acne?

acne make up gebruiken

Leestijd: 3-4 minuten

Help! Kan ik make-up gebruiken bij acne?
blog_divider

Wanneer je last hebt van onzuiverheden in je gezicht, kan je je hier gaan storen, of er zelfs onzeker van worden. Ondanks dat wij van Olivida begrijpen dat het overmacht is, en je je er niet voor hoeft te schamen, snappen we ook dat je wel eens overwogen hebt om je puistjes te bedekken met make-up. 

Vaak wordt er gezegd dat het gebruik van make-up de onzuiverheden nog erger kan maken, maar is dit ook echt zo? Wij van Olivida zochten het voor je uit, en hebben once and for all het verlossende antwoord op de vraag: is het goed of slecht om mijn acne te bedekken met make-up? 

 

Waarom heb ik last van acne?
blog_divider

De meeste mensen die last hebben van puistjes en onzuiverheden, hebben ook een wat vettige huid. Dit komt omdat door het overtollig talg en vet de poriën verstopt raken. Make-up producten op basis van olie of met dikke substanties kunnen de huid vaak nog vetter maken, en daarmee de acne verergeren.

 

Het kan ook zijn dat je last hebt van acne door make-up, dit noemen we ook wel acne cosmetica. Hierbij heb je hoogstwaarschijnlijk last van kleine bultjes op je gezicht. Vaak zijn het kleine witte mee-eters op je wangen, kin of voorhoofd. Hoe dan ook, het is goed om te waken voor make-up die je breakouts geeft. 

 

make up acne puistjes


Moet ik wel of geen make-up dragen?
blog_divider

Ondanks dat je misschien als antwoord nee verwacht, heeft de Amerikaanse Academie voor Dermatologen laten weten dat het voor mensen met acne juist wel oké is om make-up te dragen!

Dit komt omdat mensen met onzuiverheden vaak obsessief bezig zijn met hun gezicht. Door make-up te dragen wordt dit minder, waardoor ze beter van hun huid af kunnen blijven en er minder littekens ontstaan. Daarnaast bevorderd het ook mensen hun zelfbeeld en zelfverzekerdheid, waardoor de kwaliteit van leven vooruit gaat. 

Wel moet je bewust kijken naar welke make-up je gebruikt, want zeker niet elk type en elk ingrediënt is geschikt. Gelukkig hebben wij voor je uitgezocht wat je het beste wel en niet op je gezicht kunt smeren. 

 

Welke make-up kan ik het beste vermijden?
blog_divider

Make-up op basis van alcohol of met parfum kun je het beste vermijden (alcohol staat vaak aangegeven op de ingrediëntenlijst als SD of gedenatureerde alcohol). Deze ingrediënten kunnen een vette huid nog vetter maken, en daarmee onzuiverheden verergeren. Maar ook als je nog geen last hebt van acne, wil je producten met veel parfum of op alcoholbasis eigenlijk liever laten staan.

Daarnaast kun je make-up met een dikke formule het beste ook vermijden. Denk hierbij aan compacte producten die extreem veel dekking beloven. Ondanks dat je je puistjes wellicht goed zou willen bedekken en dus op zoek gaat naar producten met goede dekking, kun je misschien beter gaan voor make-up met een wat zachtere formule. Deze producten zijn namelijk niet geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van onzuiverheden.  

 

Welke make-up kan ik wel gebruiken?
blog_divider

 • SPF! Goed uitziende make-up begint bij een goede basis, kies daarom voor een dagcrème met SPF die jouw huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. Daardoor ziet je make-up er beter uit, en bescherm je ook nog eens je huid! 
 • Foundation of concealer: kies voor een foundation of concealer zonder bovenstaande ingrediënten. Zoek naar een alternatief met een wat minder zware formule, hiervoor zijn vaak vloeibare foundations goed geschikt. 
 • Poeders: Ook poeders zijn goed geschikt om te gebruiken terwijl je last hebt van acne. Denk bijvoorbeeld aan een blush, highlighter of bronzer in poedervorm, deze pakken hoogstwaarschijnlijk ook beter op een vettige huid waardoor het er beter uitziet. Te dikke en vaste producten kunnen juist weer irritatie veroorzaken, daarom is een poeder een perfect alternatief! 

 

make up acne voorkomen gebruiken

 

Goed reinigen
blog_divider

Wanneer je je opmaakt, is het ook van belang dat de spullen die je daarvoor gebruikt ook goed schoon zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jij de enige bent die jouw make-up kwasten gebruikt. Daarnaast wordt aanbevolen om je make-up kwasten 1 keer per week te reinigen. Zo blijven er zo min mogelijk bacteriën in zitten, die voor irritatie zouden kunnen zorgen. 

Tot slot is het belangrijk om je gezicht goed te reinigen nadat je make-up gebruikt hebt. Haal je make-up er eerst af met een lichte remover, zoals een micellar water. Daarna kan je een milde cleanser gebruiken en verder gaan met de rest van je routine. 

Shop hier jouw skincare

De beste skincare shop je bij Olivida!
blog_divider

Voor de acne gevoelige huid, maar ook wie last heeft van kleine onzuiverheden, bij Olivida verkopen we voor ieder huidtype verschillende huidverzorgingsproducten! Al onze producten zijn van salonmerken, waardoor ze hogere concentraties actieve werkstoffen bevatten en echt wat voor je huid kunnen betekenen! 

Kom je er niet uit of wil je gewoon graag advies? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan! Onze gecertificeerde huidspecialist Melanie kijkt naar de behoeftes van jouw huid en adviseert je passende producten, zo weet je precies wat bij jou past! Het is geheel vrijblijvend, dus waar wacht je nog op? 

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link