1. Blogberichten
 2. Is make-up slecht voor je huid? 5 feiten en fabels over make-up en huidverzorging

Is make-up slecht voor je huid? 5 feiten en fabels over make-up en huidverzorging

make-up huid fabels feiten

Leestijd: 3-4 minuten

Is make-up slecht voor je huid? 5 feiten en fabels over make-up en huidverzorging

blog_divider

Je hebt vast weleens gehoord dat make-up slecht is voor je huid. Of dat je je bruine kleurtje verliest als je je gezicht scrubt. Óf dat je ‘s avonds voor je gaat slapen een beetje tandpasta op je puistje moet doen. Er gaan een hoop verhalen de ronde over het gebruik van make-up en huidverzorging. Maar hoe zit het nou echt? Vandaag zetten we een aantal feiten en fabels over make-up en skincare voor je op een rij. Zo weet je voor eens en voor altijd hoe het echt zit en kunnen sommige verhalen eindelijk de wereld uit. Lees je mee?

1: Elke dag make-up dragen is slecht voor je huid

blog_divider

Fabel! In principe kun je het qua make-up zo gek maken al je zelf wilt, zolang je je huid maar goed reinigt. Dit heeft alles te maken met je poriën, de kleine kuiltjes in je huid rondom je haarzakjes. Je poriën zorgen ervoor dat je huid talg kan afgeven dat je huid op natuurlijke wijze zacht en gehydrateerd houdt. Een hele belangrijke functie! Wanneer je je huid niet goed reinigt zullen vuil en olie zich uiteindelijk ophopen. En als je poriën op die manier verstopt raken, kan een puistje of mee-eter ontstaan. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je make-up aanbrengt op een gereinigde huid waar al een beschermende skincare basis op zit. Je kan je vast voorstellen dat het voor je poriën niet top is als je je huid zonder gereinigde basis vol smeert met foundation. 

2: Tandpasta helpt tegen puistjes

blog_divider

Hell no. Tandpasta is geen skincare om duizend goede redenen en dat willen we graag zo houden. Waarom tandpasta niet helpt tegen puistjes? Tandpasta zou goed zijn omdat er verschillende ingrediënten inzitten die bacteriën aanpakken en een uitdrogend effect hebben. Als je tandpasta op je puistjes smeert bestaat de kans dat ze inderdaad zullen uitdrogen. Maar tandpasta bevat vooral veel stoffen die erg schadelijk kunnen zijn. De frisse menthol in je favo tandpasta kan brandplekken veroorzaken en fluoride is giftig. Met als gevolg: meer huidirritatie en allesbehale dat gave huidje dat je tante je heeft beloofd. 

Nog een reden om geen tandpasta op je puistjes te smeren: het uitdrogen van een puistje is sowieso niet genoeg. Je huid moet namelijk ook herstellen; er moeten nieuwe cellen worden gestimuleerd zodat je huid er weer als nieuw uitziet. En een ding is zeker: tandpasta gaat je huid hier op geen enkele manier bij helpen. 

3: Je mooie zomerse kleurtje gaat verloren door scrubben 

blog_divider

Ook dit is een fabel. En daar zijn we zelf ontzettend blij mee. Het gerucht gaat vaak dat scrubben alleen goed is voor het zonnen, omdat je dan sneller bruin zou worden. Maar je kunt ook juist langer bruin blijven als je na het zonnen een milde scrub gebruikt. Het bruiningsproces gebeurt in de huidcellen. Daar wordt de kleur gemaakt. Een goede en milde scrubcrème verwijdert alleen dode huidcellen (die maken geen kleur aan!) en niet je bruine kleur. Als je je huid na het zonnen niet scrubt komt je kleurtje vaak juist minder goed naar voren. Je huid oogt doffer. Let op: het is niet verstandig om je huid te scrubben vlak nadat je in de zon hebt gelegen. Een geïrriteerde of verbrande huid heeft nooit baat bij een scrub. Wacht dus even met scrubben tot een paar dagen na het zonnen!

Vind hier de juist scrub geschikt voor jouw huid ->

4: De meeste make-up is maximaal een jaar houdbaar

blog_divider

Feit. Dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft wisten we al, maar dat make-up maar zo kort meegaat vinden we heel heel jammer. Een mascara schijnt zelfs maar drie (!) maanden houdbaar te zijn. Na die tijd is in het grootste deel van de mascara’s al bacterie- of schimmelgroei te zien. Foundation zou een jaar meegaan en oogschaduw en poeders anderhalf jaar. Sad, maar wel weer een reden om regelmatig nieuwe make-up producten aan te schaffen.

5: Je moet altijd een aparte dag- en een nachtcrème gebruiken

blog_divider

Fabel. Een goede moisturizer is een goede moisturizer, dus als je een holy grail voor jouw huid hebt gevonden kun je die gerust ‘s ochtends en ‘s avonds gebruiken. Het enige verschil is dat een dagcrème vaak een SPF bevat een nachtcrème niet. SPF is overdag enorm belangrijk, maar kan ook als tweede laagje afzonderlijk over de dagcrème heen worden aangebracht. Zolang je zorgt dat je je huid overdag verzorgt en beschermt met een SPF, zit je in principe goed. 

Bekijk onze dagcrèmes met SPF ->

make up spf

Skincare en gratis huidadvies bij Olivida

blog_divider

Ben jij op zoek naar de beste skincare voor jouw huidtype of heb je vragen over jouw huid? Je kunt via de website van Olivida gemakkelijk een gratis huidadvies aanvragen! Onze beautyspecialist Melanie kijkt graag met je mee en raadt je meteen passende producten aan. Je shopt op onze website alleen professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die echt iets voor jouw huid kunnen doen. Daarnaast willen we passende skincare voor iedereen toegankelijk maken, dus denken we graag met je mee. Kijk gerust rond in de webshop!

Bekijk de door ons samengestelde skincare routines voor alle huidtypes ->

Nog niet uitgelezen? Lees meer over..

blog_divider

SPF: Feiten en fabels over zonnebrandcrème ->

Deze skincare producten kun je beter niet met elkaar combineren ->

Welke skincare past bij mij? ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link