De Verschillende Huidlagen en hun Functie

Verschillende huidlagen & functies

Leestijd: 3-4 minuten

De verschillende huidlagen en hun functie
blog_divider

Je hebt het vast vroeger een keer gezien tijdens de biologieles op de middelbare school: de verschillende lagen van de huid. Onze huid bestaat uit een aantal lagen en ieder hebben hun eigen functie. Om onze huid beter te begrijpen is het belangrijk om te weten wat de verschillende huidlagen nou eigenlijk precies doen.

Sommige skincare producten dringen super diep in de huidlagen door, anderen blijven alleen op de oppervlakte. Wat is verstandig om te gebruiken wanneer je bepaalde huidproblemen wilt aanpakken? En waar beginnen die huidproblemen in de huid?

In dit artikel wordt uitgelegd hoe de huid gelaagd is en welke huidverzorging werkt in de verschillende lagen. Lees snel verder! 

 

Grootste orgaan
blog_divider

Eerst even een kleine biologieles herhaling (leuk!). Wist je dat de huid het grootste orgaan is van het lichaam? In totaal bestaat ons lichaam uit 15 tot 20 kg aan huid, oftewel zo’n 15 tot 20 vierkante meter. Je kunt het eigenlijk zien als een soort grote jas die je hele lichaam beschermt en temperatuur reguleert. Daarnaast is de huid ook nog eens verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen, de aanmaak van vitamine D en het bewaren van lichaamsvocht. 

Onze huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid.

 

Anatomie Huid

 

De opperhuid
blog_divider

In de wereld van skincare ligt de meeste aandacht op de buitenste laag; de opperhuid (ook wel: epidermis genoemd). De opperhuid bestaat weer uit 5 sublagen. Als je de lagen op volgorde zet en begint met de buitenste laag krijg je: 

hoornlaag > heldere laag > korrellaag> stekelcellenlaag > basaalcellenlaag.

De onderste laag, de basaalcellenlaag, is waar celdeling plaatsvindt. Daarnaast wordt hier melanine (pigment) aangemaakt. De huidcellen worden omhoog geduwd naar het oppervlakte. Dit merkt je bijvoorbeeld als je in de zon hebt gezeten, je vaak de volgende dag pas een kleur hebt. 

Omdat de huidcellen naar het oppervlakte worden geduwd, worden ze steeds minder gevoed door bloedvaten en verliezen zo hun celkern. Dit gebeurt al in de stekelcellenlaag. Aangekomen in de hoornlaag, is de huidcel een dode huidcel geworden. De hoorncellen zijn dood, maar hebben nog wel de functie om de huid te beschermen tegen stoffen van buitenaf.

De opperhuid & skincare

Een overtollig aantal dode huidcellen geeft de huid een doffe uitstraling en kan poriën verstoppen waardoor mee-eters ontstaan. Je kunt de dode huidcellen verwijderen door een exfoliant te gebruiken. Als je er erg veel last van hebt kun je ook naar een huidspecialist voor een peeling, die dieper op de huid ingaat. 

Huidproblemen die ontstaan in de opperhuid, kunnen vaak goed worden behandeld met skincare omdat zij dicht bij de oppervlakte liggen. Hyperpigmentatie is hier een voorbeeld van, maar ook verkleuringen die ontstaan zijn door een uitgeknepen puistje. Met een chemische exfoliant of vitamine C kun je bijvoorbeeld de huid al een stuk meer ophelderen. En je huid beschermen met een SPF werkt tegen het ontstaan van hyperpigmentatie. 

Gebruik bijvoorbeeld deze producten:

ALPHA-H – Vitamin C Serum

  • Remt de pigmentproductie
ALPHA-H - Vitamin C Serum - travel size

SPA Salonnepro – Anti Aging Protect Cream SPF-50+

  • Geen witte waas
SPA Salonnepro - Anti Aging SPF 50

Vitamine C Opperhuid

De lederhuid
blog_divider

De middelste huidlaag is een lederhuid, oftewel de dermis. Deze huidlaag zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Je kunt hier de talgklieren, zweetklieren, zenuwen en bloedvaten vinden. Doordat hier collageen ligt opgeslagen, is deze huidlaag verantwoordelijk voor de verjonging van de huid.

Collageen levert elastine en hyaluronzuur aan de huid. Elastine maakt de huid elastisch en hyaluronzuur zorgt voor hydratatie. Hoe meer collageen, hoe jonger je huid eruit ziet. Het is normaal dat de elasticiteit van de huid minder wordt wanneer we ouder worden. Maar schadelijke stoffen zoals UVA-straling en vrije radicalen kunnen diep doordringen in de huid en zo het collageen aantasten. Met als resultaat: een vroegtijdig oudere huid. 

De lederhuid & skincare

Het collageen in je huidcellen kun je behouden door de huid ten eerste goed te beschermen tegen vrije radicalen en UVA-straling. Draag hiervoor een SPF van minimaal 30 in de zomer, en minimaal SPF 15 in de winter. Elke dag, ook als het bewolkt is en je binnen bent. Je kunt als ondersteuning een retinol serum gebruiken, die de aanmaak van collageen stimuleert. 

Voor de hydratatie van je huid in dit gebied is het verstandig om voldoende water te drinken. Je kunt ook een hyaluronzuur serum/dagcrème gebruiken zodat er meer vocht wordt vastgehouden in de lederhuid.  

Gebruik bijvoorbeeld dit serum:

SPA Salonnepro – Hyaluronic Acid Serum

  • Ontwikkeld voor diepere lijntjes
SPA Salonnepro - Hyaluronic Acid Serum

Retinol lederhuid collageen

 

De onderhuid
blog_divider

Onder de lederhuid ligt de onderhuid (subcutis). Ook hier is collageen te vinden, samen met vetcellen, bloedvaten en de haarzakjes. Overtollig vet en vitamines vanuit de voeding worden hier opgeslagen. De functie van de onderhuid is het beschermen van het lichaam en het opslaan van energie. Het wordt ook wel de bindweefsellaag genoemd. 

De onderhuid & skincare

Bijna alle vormen van crèmes en serums kunnen niet doordringen tot deze laag. Wel bestaan er technieken om deze bindweefsellaag te verzorgen. Denk bijvoorbeeld bindweefselmassages. De cellen die collageen aanmaken worden hierdoor aangewakkerd. Daarnaast worden bloedvaten gestimuleerd, waardoor je een gezonde glow krijgt en crèmes en serums beter worden opgenomen. 

De beste huidverzorging vind je bij:

Olivida

Jojoba Olie Voordelen

Persoonlijk Productadvies met de SkinQuiz

Het beste voor jou. Doe onze korte SkinQuiz en kom erachter welke producten bij jou passen.

  • Ontvang gratis product aanbevelingen
  • persoonlijk voor jouw huid
  • Gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten
  • In slechts 3 minuten
    afgerond

Disclaimer – Onze SkinQuiz is gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten. Zo garanderen wij dat we producten adviseren die bij jou passen!

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Niets gevonden.

Volg ons op social media

Share via
Copy link