1. Blogberichten
 2. Je huid is je grootste orgaan, dit moet je erover weten!

Je huid is je grootste orgaan, dit moet je erover weten!

blog kind en moeder huid

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Huid

Je huid is je grootste orgaan en dit is wat je erover moet weten

blog_divider

De huid is het grootste orgaan van de mens. Bij volwassenen kan het oppervlak wel 1,5 tot 2 vierkante meter zijn en 15 tot 20 kilo wegen. Als het grootste menselijke orgaan vormt de huid ook onze beste bescherming. Je huid heeft verschillende functies waar je op dagelijkse basis waarschijnlijk niet bij stilstaat. Des te leuker om er eens over na te denken en iets nieuws te leren. Wedden dat jij na het lezen van deze post op een andere manier naar je huid gaat kijken? 

Inhoudsopgave:

De functies van de huid

blog_divider

De belangrijkste taak van ons grootste zintuiglijke orgaan is het lichaam beschermen tegen externe invloeden. Je kunt je huid zien als een soort jas: het omhult je en zorgt ervoor dat je niet direct pijn voelt door druk of bij stoten. Verder waarschuwt je huid je voor gevaar, zoals hitte of extreme kou door pijn te gaan doen of te gaan jeuken. We zetten hieronder een aantal belangrijke functies van de huid op een rij:

Temperatuur regelaar

Als temperatuurregelaar is je huid verantwoordelijk voor het constant houden van je lichaamstemperatuur. Als je lichaam koud is wordt er minder bloed door de aderen van de huid gepompt om warmte in het lichaam te houden. Als het lichaam te warm is wordt de bloedcirculatie in de aderen juist verhoogd om zo de warmte af te voeren. Als dit niet genoeg is, gaat je huid transpireren en koelt je lichaam af. 

Zonlicht / UV

Je huid beschermt je tegen zonlicht. Je huid ontwikkelt een dikkere, hoornachtige laag en donkerder pigment als je in de zon komt. Klinkt ingewikkeld, maar dat betekent simpelweg dat je bruin wordt. Het pigment en de huid functioneren als een soort filter waardoor schadelijke UV-stralen minder makkelijk kunnen binnendringen. Als zonlicht schade aan je huid veroorzaakt (wanneer je knalrood thuiskomt na een dagje strand) wordt die schade voor een deel zelf hersteld. Maar dat kost je lichaam flink wat tijd en energie.

Gebruik altijd een product met SPF om de natuurlijke beschermende functies van je huid te ondersteunen.

In dit blogartikel leggen we uit waarom een SPF goed is voor jouw huid ->

De Zuurmantel

De zuurmantel, een van de verschillende categorieën huidlagen, werkt als een soort barrière tegen kou, warmte, bacteriën en het binnendringen van schadelijke stoffen. Mega belangrijk dus, om zuinig met deze beschermlaag om te gaan. Na elke douchebeurt lost de zuurmantel deels op door shampoo en douchegel. Pas na gemiddeld 2 à 3 uur is de zuurmantel van je huid weer hersteld. Voor die tijd kunnen schadelijke stoffen je huid makkelijk binnendringen. Het is daarom belangrijk om milde (zeepvrije!) producten te gebruiken en je huid goed te verzorgen. Vooral de kwetsbare gezichtshuid vraagt om speciale aandacht en verzorging. 

 

Stap 7

De verschillende huidlagen

blog_divider

Er gebeurt een hoop onder het oppervlak van je huid. Zo bestaat je huid uit verschillende huidlagen, als een soort ui. Al die huidlagen kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën, die we hieronder voor je opsommen. 

De zuurmantel

De zuurmantel, waar we het hierboven al over hadden, zit op de epidermis. Dit laagje werkt dus als een barrière tegen verschillende invloeden van buitenaf en zorgt er onder meer voor dat water van je huid afdruipt.

Epidermis

De bovenste, beschermende laag heet de epidermis. Deze laag kan onderverdeeld worden in vijf afzonderlijke lagen. Onder de epidermis liggen de vijf afzonderlijke lagen. De onderste twee laagjes voorzien de bovenste drie lagen van de epidermis van nieuwe huidcellen. De epidermis vernieuwt zich elke 27 dagen, omdat dode huidcellen worden verwijderd door de bovenste hoornachtige laag.

De dermis

Onder de epidermis ligt de dermis. De dermis bestaat uit een soort netwerk van vezels, zenuwen en kleine bloedvaten. De zweet- en geurklieren bevinden zich hier ook. De bloedvaatjes reguleren de warmtebalans van het lichaam. Daarnaast geeft de dermis de epidermis voedingsstoffen en zuurstof.

Het subcutis

Het subcutis is de derde laag van de huid, die voornamelijk uit weefsel en vet bestaat. De subcutis dient als een soort kussen tegen stoten van buitenaf. Daarnaast is het een energieopslag plaats en wordt de huid hier gekoppeld aan de onderliggende pezen en spieren. 

Zie hieronder de huidlagen weergeven in een illustratie:

 

Blog Huidlagen Huid - Anatomie

De beste huidverzorging van Olivida

blog_divider

Goed, je huid is dus ontzettend belangrijk en heeft talloze functies. Maar de huid is ook een kwetsbaar orgaan. Om de beschermende functie van je huidbarrière te ondersteunen is goede huidverzorging daarom cruciaal. Skincare gaat lang niet alleen om je huid mooi houden, maar ook om je gezondheid! Vooral de gezichtshuid heeft baat bij de juiste verzorging. 

De beste huidverzorgingsproducten met hoge concentraties werkstoffen vind je bij Olivida. Bent je op zoek naar een specifiek product om je huid te verzorgen? Je shopt bij ons makkelijk op het soort product of je huidtype. Twijfel je over je huidtype of heb je een huidprobleem waar je eens naar wilt laten kijken? Via de website kun je een gratis huidadvies aanvragen! Onze Huidspecialist Lisa neemt jouw huid onder de loep en raadt je meteen de juiste producten aan. Indien je een vraag hebt over een bepaald product, of deze bijvoorbeeld geschikt is voor jouw huidtype. Schroom niet om de chat te openen. Wij zullen je vraag met onze professionele kennis beantwoorden.

Professionele salonmerken voor de droge huid bij Olivida

Kijk vooral even rond en vind jouw holy grails!

Skincare shoppen

Meer handige blogs:

Welk Huidtype heb ik op basis van UV-gevoeligheid ->

Wat is mijn huidtype ->

Talgklieren en jouw Huid: Alles wat je erover moet weten ->

Verbrand door de zon? Zo kalmeer je jouw huid ->

De juiste volgorde van je skincare routine: stap voor stap ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link