Wat is mijn huidtype?

Leestijd: 3-4 minuten

Welk huidtype heb ik?
blog_divider

Het is belangrijk om te weten wat voor een soort huidtype jij hebt, omdat je zo de beste skincare voor jouw huid kunt kiezen. Iedere huid is uniek, de ene heeft bijvoorbeeld veel hydratatie nodig en de ander juist weer een beschermend vetlaagje. Daarom is het goed om je eigen huid door en door te kennen, zodat jouw huid de verzorging krijgt die ze nodig heeft. 

Op basis van jouw huidtype selecteer je de juiste skincare. Maar welke huidtypes bestaan er eigenlijk? Wat is een huidtype nou precies? Hoe kom je erachter welk huidtype je zelf hebt?

Geen zorgen: gelukkig kun je zelf je eigen huidtype achterhalen. In deze blog zoomen we in op de vier verschillende huidtypen, zodat je je eigen huid kunt analyseren. Lees snel verder!

 

Wat is een huidtype?
blog_divider

Je huidtype is altijd genetisch bepaald. Er zijn in de basis vier verschillende huidtypen: de normale huid, de droge huid, de gecombineerde huid en de vette huid.

Je kunt vaststellen welk huidtype je hebt aan de hand van de talgproductie van je huid. Voelt je huid vaak vettig aan? Dan heb je waarschijnlijk een hyperactieve talgklier. Heb je juist een droge en trekkerige huid? Dan werkt je talgklier waarschijnlijk traag en wordt er onvoldoende talg aangemaakt om je huid soepel en comfortabel te houden. 

Met de reactiviteit van de huid bedoelen we gevoeligheid. Een gevoelig huidtype reageert bijvoorbeeld makkelijker op externe prikkels. Ook deze gevoeligheid kan genetisch bepaald zijn. Een gevoelige huid kan bij elk soort huidtype voorkomen, het is dus geen basis huidtype! Je kunt je huidtype niet veranderen, maar wel in balans brengen met de juiste skincare.

Je huidtype kan wel deels veranderen tijdens je levensloop. Door de invloed van hormonen, ouder worden of het gebruik van verkeerde skincare producten verandert je talgproductie. Zo is de talgproductie bijvoorbeeld veel hoger tijdens de pubertijd en de zwangerschap. Als je merkt dat je talgproductie is veranderd kun je dus op basis daarvan producten gebruiken voor een vette of juist droge huid.

 

Wat is een Huidtype

 

De 4 verschillende huidtypen
blog_divider

De 4 huidtypes waar we onderscheid in maken zijn: de normale huid, de vette huid, de droge huid en de gecombineerde huid. Lees hieronder in welke van de 4 huidtypes jij jezelf het meeste herkent. 

De normale huid
blog_divider

Een normaal huidtype voelt niet droog en niet vet aan en is soepel en glad. Dit betekent dat de talgproductie in evenwicht is. Het kan af en toe wat vettig aanvoelen in de T-zone (die bestaat uit het voorhoofd, de neus en de kin), maar dit is normaal. Je poriën zijn klein en je hebt vrijwel nooit last van mee-eters of puistjes. Hoewel de normale huid vaak als ‘de perfecte huid’ wordt gezien, heeft ze ook reiniging, hydratatie en bescherming nodig om in balans te blijven. 

Kies voor de huidverzorging van Olivida:

ALPHA-H – Balancing Cleanser

 • Verbeterd bescherming
ALPHA-H - Balancing Cleanser

ALPHA-H – Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15

 • Beschermt tegen UV
ALPHA-H Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15_100ML

SPA Salonnepro – SPA Hydra Light Gel Cream

 • Beschermt tegen vrije-radicalen
SPA Salonnepro - SPA Hydra Light Gel Cream

De vette huid
blog_divider

De vette huid is in z’n geheel vet of heeft vette delen. De talgproductie is hier verhoogd. Waar je in de ochtend nog een matte huid hebt, begint je voorhoofd tegen de middag te glimmen. Op de vettere delen kunnen de poriën vergroot zijn. Verder is de kans groot dat je op de vette delen last hebt van verstoppingen en mee-eters

Huidverzorging voor de vette huid:

Image Skincare – Clarifying Salicylic Gel Cleanser

 • Huid Glansvrij
Image Skincare - CLEAR CELL - Clarifying Salicylic Gel Cleanser

ALPHA-H – Balancing Moisturiser & Gentle Exfoliant

 • Verkleind poriën
Alpha H Balancing Moisturiser Gentle Exfoliant

ALPHA-H – Clear Skin Blemish Control Mask

 • Sterk ontgiftend
ALPHA-H - Clear Skin Blemish Control Mask

De droge huid
blog_divider

Een droog huidtype heeft geen vette delen. Sterker nog: dit huidtype komt talg tekort. De droge huid voelt vaak strak aan (je kunt schilfering en een trekkerig gevoel ervaren) en de poriën zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Vooral in de winter lijk je wel niet op te kunnen smeren tegen de droge plekjes. Je hebt waarschijnlijk vrijwel geen last van verstoppingen of mee-eters.

Huidverzorging voor de droge huid:

Image Skincare – Hydrating Facial Cleanser

 • Hydrateert en voedt de huid
Image Skincare - VITAL C - Hydrating Facial Cleanser

ALPHA-H – Hyaluronic 8

 • Uitstekende basis voor make-up
ALPHA-H Hyaluronic 8

Image Skincare – Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

 • Tegen huidveroudering
Image Skincare PREVENTION+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

De gecombineerde huid
blog_divider

Een gecombineerde huid kent een combinatie van huidtypen. De T-zone is vaak vetter dan de rest van het gezicht. Op de vettere delen heb je waarschijnlijk grove poriën en mogelijk last van verstoppingen en mee-eters. De overige delen van je huid (bijvoorbeeld de huid op je wangen) kunnen normaal zijn of zelfs droog.

Huidverzorging voor de gecombineerde huid:

Image Skincare – ORMEDIC – Balancing Facial Cleanser

 • Reinigt zonder uitdroging
Image Skincare - ORMEDIC - Balancing Facial Cleanser

ALPHA-H – Balancing Moisturiser & Gentle Exfoliant

 • Verkleind poriën
Alpha H Balancing Moisturiser Gentle Exfoliant

SPA Salonnepro – SPA Balance Cream

 • Matteert en Hydrateert
SPA Salonnepro SPA Balance Cream

Soorten Huidtypes

Huidtype en huidconditie
blog_divider

De kans is groot dat je na het lezen van bovenstaande tekst je eigen huid in een bepaalde beschrijving herkent. Waarschijnlijk is dit dan ook jouw huidtype! Toch is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen huidtype en huidconditie. 

Je huidtype is onveranderlijk, maar kan in balans worden gebracht. De conditie van je huid staat allesbehalve vast en kun je dus wel beïnvloeden. Je huidconditie wordt veroorzaakt door interne en externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan hormonen, leefstijl en stress, maar ook aan blootstelling aan UV-stralen. 

Verschillende huidcondities zijn: een gevoelige huid, een verouderde huid, een gedehydrateerde huid, een huid met puistjes of een huid met pigmentatie. De verschillende huidcondities kunnen bij alle huidtypes voorkomen. In je zoektocht naar de juiste skincare producten kun je daarom zowel je huidtype als je huidconditie meenemen.

Shop de beste skincare van professionele salonmerken bij Olivida:
blog_divider

Skincare Shoppen

 

skincare routine

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link