1. Blogberichten
 2. Feit of Fabel: Word je bruin met Factor 50?

Feit of Fabel: Word je bruin met Factor 50?

Word je bruin van SPF50

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: SPF50 / Factor 50

Bruin worden met SPF50 / Factor 50
blog_divider

De temperaturen zijn weer gestegen en de zon schijnt meer: hallo zomer! Met de zon die meer gaat schijnen, komen ook de flessen zonnebrand weer tevoorschijn. Iedereen wil natuurlijk een lekker kleurtje, daarom ben je misschien geneigd om voor een lagere factor te gaan zoals factor 15 en de factor 50 zonnebrand lekker te laten staan. Want met SPF50 word je toch niet bruin? 

Wij van Olivida hebben het beste voor met jou en jouw huid. Daarom vertellen we je met alle plezier dat je met factor 50 zeker wel bruin wordt! Hoe dat precies zit? In deze blog leggen we uit waarom je voor die mooie summer glow juist beter voor een zonnebrand met SPF 50 kan kiezen!

Inhoudsopgave:

 

Hoe komt het eigenlijk dat je bruin wordt?
blog_divider

Als de zon schijnt komen er UV-stralen vrij. Deze UV-stralen kunnen we onderverdelen in twee soorten: Ultraviolet-A (UVA) en Ultraviolet-B (UVB). Beiden hebben een ander effect op onze huid.

UVA-straling

UVA-straling bevat de A van Aging, we weten dat deze stralen diep doordringen in onze huidlagen. Daardoor zijn ze een belangrijke oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Daarnaast verhoogt dit type straling het risico op huidkanker. 95% van de straling die tot op de huid komt, is UVA-straling. Ook komt deze straling ook door glas heen, waardoor ook als je binnen zit je huid getroffen wordt door de UVA-straling.

UVB-straling

bevat de B van Burn, deze straling zorgt voor de bruining en het verbranden van je huid. Daarmee wordt je huid direct beschadigd. UVB is dus wat oppervlakkiger, maar zeker ook schadelijk. Welke factor een zonnebrand bevat (SPF) is gebaseerd op de intensiteit van de UVB-straling, deze kan namelijk verschillen. De intensiteit van UVA-straling is wel constant. 

 

Hoe wordt je bruin

Wat is SPF en waar staan de getallen voor?
blog_divider

SPF is Engels en staat voor Sun Protection Factor, ofwel zonbeschermings-factor. Het beschermt je huid tegen de UV-straling die schadelijk is voor je huid. We hebben allemaal wel eens de flessen voorbij zien komen met SPF15, 30 of 50 (factor 15, factor 30 of factor 50) erop gedrukt in grote letters. Maar hoe zit dat nou precies met die verschillende cijfers en waar staan ze voor?

De cijfers staan voor de hoeveelheid straling die zonnebrand doorlaat. Factor 15 laat 1/15 deel van de UV-stralen door, wat gelijk staat aan 6,67%. Factor 30 laat 1/30 deel = 3,3% door en factor 50 laat 1/50 deel = 2% van de straling door. Hiermee beschermt SPF50 dus voor 98% je huid!

Omdat zonnebrand dus altijd wat van de straling doorlaat, ben je dus nooit volledig beschermd. Daarom wordt de term sunblock dan ook nooit gebruikt. 

Addertje onder het gras: de aanbevolen hoeveelheid
blog_divider

Hoeveel factor 50 moeten je smeren? De bovenstaande regel geldt alleen wanneer je je insmeert met de aanbevolen hoeveelheid zonnebrand. Dit is 5 milliliter per lichaamsdeel. Als we een snelle rekensom maken, dan komt dit erop neer dat we voor ons hele lichaam (armen, benen, voorkant, achterkant en gezicht) maar liefst 35 ml zonnebrand nodig hebben!

Alleen met deze hoeveelheid zonnebrand wordt het percentage straling wat bij de factor hoort tegengehouden. Maar de mensen die deze grote klodder elke twee uur smeren? Dat zijn er maar heel weinig.

Ondanks dat het beste is om de aanbevolen hoeveelheid te smeren, is het belangrijk om reëel te blijven. Veel mensen smeren dit niet, waardoor de vuistregel over de bescherming van de zonbescherming-factor verandert. 

Omdat er minder zonnebrand gesmeerd wordt, nemen we bij de helft van de aanbevolen hoeveelheid zonnebrand de wortel van de SPF. Met dit ‘nieuwe’ SPF maken we dan een andere rekensom waarbij een ander percentage van de UV-straling die doorgelaten wordt hoort. Voor factor 50 komt dit dus neer op 1/7,07 deel wat 14% van de UV-straling doorlaat!

 

Stap 2: Dagcreme

Addertje onder het gras: de aanbevolen hoeveelheid
blog_divider

Conclusie: word je dus bruin met factor 50?
blog_divider

We weten nu dat het getal van de SPF staat voor de hoeveelheid UV-straling die doorgelaten wordt én dat veel mensen zich niet met de goede hoeveelheid insmeren. Ook al zou je dit wel doen, dan kan je nog steeds bruin worden met factor 50 omdat het twee procent doorlaat. 

Echter laat de zonnebrand in de praktijk dus veel meer door omdat er vaak minder gesmeerd dan aanbevolen wordt. Daarom word je dus met factor 50 zeker bruin! SPF 50 laat 14% door en SPF 30 laat 18% door. Er zit dus niet zoveel verschil tussen factor 50 en 30, maar van factor 30 zal je iets sneller bruin worden omdat er simpelweg meer UV-straling doorheen komt. 

Tijd om te smeren dus!

Niet iedere huid is hetzelfde, dat begrijpen wij bij Olivida maar al te goed. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van onze verschillende dagcrèmes met SPF, zodat jij diegene kan kiezen die het beste bij jouw huid past.

SPF voor gemengde & vette huid:

Image Skincare – DAILY PREVENTION – Sheer Matte Moisturizer SPF 30Heb jij snel last van een vettige huid na het smeren van SPF? Dan is deze dagcreme uiterst geschikt voor jou! Deze crème verrijkt met SPF 30 is namelijk uiterst geschikt voor mensen met een gemengde tot vette huid. Bekijk product hieronder!

SPF voor normale & vette huid:

ALPHA-H – Daily Essential Moisturiser SPF50Deze moisturiser verrijkt met SPF is perfect voor mensen met een normaal tot droog huidtype. De crème hydrateert en beschermt tegen vroegtijdige veroudering en pigmentatie door UV-straling. Bekijk product hieronder!

Weet je niet welk huidtype jij hebt? Lees deze guide: Wat is mijn huidtype?

Image Skincare  – Sheer Matte Moisturizer SPF 30

 • SPF vette / gemengde huid
Image Skincare - DAILY PREVENTION - sheer matte moisturizer - SPF 30

ALPHA-H – Daily Essential Moisturiser SPF50+

 • SPF droge/normale huid

Image Skincare SPF Guide

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link