1. Blogberichten
 2. Sun’s out! Welke Factor Zonnebrand het beste bij jouw Huid past en Waarom

Sun’s out! Welke Factor Zonnebrand het beste bij jouw Huid past en Waarom

Welke factor Zonnebrand SPF

Leestijd: 3-4 minuten

Sun’s out! Welke factor zonnebrand het beste bij jouw huid past en waarom
blog_divider

De temperaturen stijgen en de zon schijnt weer: hallo zomer! Bij de hoge temperaturen denk je natuurlijk ook aan insmeren met zonnebrand, maar wist je dat dit eigenlijk iets is voor all year round? Helemaal als het op je gezicht aankomt, want ook op de cloudy days dringen de UV-stralen door en raken ze je huid. 

Als je op zoek gaat naar zonnebrand, dan kunnen al die verschillende factoren op de verpakking erg verwarrend zijn. Bijvoorbeeld SPF 15, 30 of 50. Benieuwd welke factor het beste bij jouw huid past en waarom? Lees dan vooral verder want wij van Olivida leggen het je graag uit!

 

Waarom SPF gebruiken?
blog_divider

Op de zonnige dagen komen bij veel mensen de flessen zonnebrand weer uit de kast: bikini aan, zonnebrand in de tas en op naar het strand! Want op zomerse dagen heeft je huid behoefte aan wat extra bescherming, toch? 

Het is je wellicht opgevallen dat deze flessen altijd de drie letters SPF bevatten. Dit noemen we ook wel de factor. SPF staat voor Sun Protection Factor en zegt iets over de mate waarin de zonnebrand of crème je beschermt tegen UV-straling.

Alleen wist je dat je huid niet alleen op de zomerse dagen behoefte heeft aan bescherming tegen de zon? SPF beschermt je huid namelijk tegen schadelijke UV-stralen, en deze schijnen 365 dagen per jaar.

Wat maakt de zon zo schadelijk?

Laten we beginnen met een stukje theorie. Zonnestralen bestaan uit Ultraviolet A, Ultraviolet B, Infrarood en zichtbaar licht. Vooral de eerste twee zijn belangrijk om ons tegen te beschermen, UVA en UVB hebben namelijk elk hun eigen effect op de huid. 

 • UVA straling (met de A van Aging) zorgt voor vroegtijdige veroudering van je huid en verhoogt het risico op huidkanker. Ongeveer 95% van de UV-straling bestaat uit UVA. Je zou het niet verwachten, maar UVA straling dringt bijna overal doorheen: door wolken en zelfs door glas! 

  UVA straling bereikt je huid dus op de mooie zomerdagen, maar ook op de grauwe bewolkte dagen. De intensiteit van deze straling is ook constant gedurende de dag, hij is in de vroege uurtjes dus net zo sterk als op het midden van de dag.

 • UVB straling (met de B van Burn) is verantwoordelijk voor het bruinen en verbranden van de huid. Daarmee brengt UVB straling dus directe schade aan je huid aan. De intensiteit van UV B straling kan verschillen, op lente- en zomerdagen is de straling tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags het sterkst. 

De zonbeschermingsfactor SPF beschermt je voornamelijk tegen UVB straling. Het is daarom belangrijk om bij een product met SPF te kijken naar de bescherming tegen beide type stralen: UVA en UVB. Dit noemen we ook wel broad-spectrum bescherming. 

Je wilt namelijk niet verbranden, maar ook geen vroegtijdige verschijnselen van veroudering, right? Dus naast dat SPF een essential is in je strandtas, wil je er wellicht over nadenken om dit elke dag te gebruiken!

 

Betekenis Zonnestraling SPF Factor UV

 

Wat is het verschil in factor en maakt het echt uit?
blog_divider

Daarnaast is de factor zeker van belang, deze vertelt ons iets over de mate waarin jouw huid beschermd wordt. Het vertelt ons namelijk iets over de hoeveelheid straling die tegengehouden wordt. Zo houdt SPF 50 meer straling tegen dan SPF 30. 

Dat zit zo, je zou het misschien niet verwachten maar het verschil tussen zonnebrandcrèmes met een factor hoger dan SPF 30 is niet zo groot. SPF30 biedt 97% bescherming tegen UVB straling en factor 50 biedt zelfs zelfs 98% bescherming. 

De SPF laat altijd een klein beetje straling door, dus 100% bescherming bestaat niet. Daarom noemen we het ook zonbeschermingsfactor en niet sunblock, deze term mag niet meer gebruikt worden. Het product kan namelijk niet garanderen dat je niet verbrandt, omdat UV-stralen niet volledig geblokkeerd kunnen worden. 

 

Welk product met SPF past bij mij?
blog_divider

Ongeacht of de zon schijnt, het regent, of dat het bewolkt is: every day is spf day! Eigenlijk zou je elke dag je gezicht moeten beschermen met minstens SPF 30. Het maakt niet uit welk huidtype je hebt, het is belangrijk om je te beschermen tegen de schadelijke UV straling van de zon. Smeer jezelf dus altijd goed in met een product met minstens factor 30!

Dus ondanks dat jouw huid wellicht niet zo snel verbrand, is het toch van belang om je te beschermen. Een product met SPF 30 biedt namelijk 5% minder bescherming dan een product met SPF 15. Het verschil tussen factor 30 en 50 ligt veel lager, namelijk slechts 1%.

Deze percentages gelden wanneer je de SPF met een groot genoege hoeveelheid aanbrengt, en dat doen de meeste mensen helaas niet. Daarom is het belangrijk om voor de zekerheid toch voor een zonnebrand met SPF 30 te kiezen, voor het belang van je huid. Zo weet je zeker dat je voldoende beschermd bent. Je hebt namelijk maar één huid, dus het is belangrijk om er zuinig op te zijn en hem goed te beschermen!

 

SPF Informatie 

De beste producten met SPF voor jou vind je bij Olivida!
blog_divider

Het is nu hopelijk wel duidelijk: het beschermen van je huid tegen de zon is een must, 365 dagen per jaar! Nu begrijpen we dat je die vettige zonnebrandcrème vol parfum niet elke dag op je gezicht wil smeren, daarom verkopen wij bij Olivida super fijne dagcrèmes met UVA en UVB bescherming!

Deze dagcrèmes zijn speciaal gemaakt voor de specifieke behoeften van de gezichtshuid. Onze cremes zijn van salonmerken, dus kunnen net wat extra’s bieden voor jouw huid. Zo is jouw gezicht dagelijks beschermd tegen al die nadelen van de zon en kan je zonder poespas verder met de rest van je ochtendroutine. Of dat nou het verder aanbrengen van je make-up is, of de dag beginnen met een lekker ontbijtje in de tuin. 

Weet je nog niet zeker welke crème je het beste kan kiezen? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan! Onze huidspecialist Melanie kijkt naar de behoeften van jouw huid en helpt je de beste producten voor jouw huid te vinden, waaronder een goede dagcrème met zonbescherming.

 

Shop dagcrèmes met SPF

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link