1. Blogberichten
 2. De Zonnebank, Dit is Wat je Erover Moet Weten

De Zonnebank, Dit is Wat je Erover Moet Weten

blog zonnebank

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Zonnebank

De zonnebank, dit is wat je erover moet weten
blog_divider

Als het zomerseizoen voorbij is, verliezen we langzaam ons opgebouwde bruine kleurtje. Veel mensen willen hun zomerse teint behouden en zoeken middelen om bruin te blijven. Hoewel er ontelbare soorten zelfbruiningscremes en tanning drops op de markt zijn gebracht, is de zonnestudio nog steeds populair. 

Misschien weet je al dat de zonnebank schadelijk is voor de huid, maar vind je het bruine resultaat toch iets belangrijker. Olivida heeft de feiten op een rijtje gezet, met als doel om de gezondheid van jouw huid te verbeteren. 

Ga jij soms of regelmatig naar de zonnebank? Lees in dit artikel alles wat je erover moet weten!

Inhoudsopgave:

Wat gebeurt er onder de zonnebank?
blog_divider

Onder de zonnebank lijkt het soms net alsof je 20 minuten op vakantie bent. Het is lekker warm, je lichaam ontspant en je wordt veel sneller bruin dan in de Nederlandse zon. 

De lampen zijn zo ingesteld dat ze Uv-straling afgeven, die vergelijkbaar is met de middagzon rond het middellandse zeegebied. Hierdoor krijg je in een korte tijd een verkleuring, afhankelijk van jouw huidtype. 

De kleur kan er iets anders uitzien dan wanneer je in de buitenzon zit. Dit komt omdat de lampen zo zijn afgesteld dat jij het optimale bruiningsresultaat krijgt in de kortste tijd. De bruine kleur gaat wel even lang mee.

Bekijk onderstaande infographic en bekijk welk huidtype (schaal van Fitzpatrick) je hebt gebaseerd op UV-gevoeligheid. 

infographic huidtypen uv zon

Waarom wordt de zonnebank afgeraden?
blog_divider

De normale zon bestaat voor 95% uit UVA-straling, maar onder de zonnebank is dit percentage nog veel hoger. Je krijgt 10-15 keer meer UVA-straling op je huid dan normaal

Van UVA-straling word je wel bruin, maar bouw je geen beschermende laag op zoals bij UVB-straling. Sommigen zeggen dat het goed is om naar de zonnebank te gaan voordat je op vakantie gaat, om zo een beschermlaag op te bouwen. Dit is onjuist, je beschadigd de huid dan juist extra. 

UVA straling dringt diep door in de huidlagen en is schadelijk doordat er teveel vrije radicalen in de huidcellen terecht komen. Je huid heeft van nature antioxidanten om vrije radicalen tegen te gaan, maar onvoldoende om tegen deze hoge hoeveelheid te beschermen. Hierdoor ontstaat oxidatieve stress, wat zorgt voor huidveroudering en de kans op kanker verhoogt. 

Elke keer wanneer je naar de zonnebank gaat, verhoogt je de kans op een melanoom (huidkanker) met 20%. Wanneer je alleen af en toe naar de zonnebank gaat, is er dus al een verhoogde kans. Mensen van onder de 30 jaar die regelmatig gaan, hebben zelfs 75% meer kans op huidkanker. 

Bij jonge mensen is de zonnebank het meest schadelijk. Tot je 18de levensjaar is de huid nog volop in ontwikkeling. Vandaar dat de zonnebank ook wettelijk verboden is onder de 18 jaar. 

Een grote groep mensen heeft een vitamine D tekort, vooral in de winter. Het is niet nodig om hiervoor naar de zonnebank te gaan. Vitamine D kun je ook binnenkrijgen door extra supplementen te slikken. 

 

Wil je toch naar de zonnebank?
blog_divider

Volg dan het advies van de zonnestudio op. De medewerker zal jou de maximale sterkte en tijdsduur aanraden die geschikt is voor jouw huidtype. Het is in Nederland verplicht om eerst advies te krijgen voordat je onder de zonnebank mag.

Gebruik alleen producten die speciaal ontwikkeld zijn voor onder de zonnebank.

Producten met een SPF erin zijn in dit geval niet nodig. Je kunt hiervoor advies vragen aan de medewerker.

Wees voorzichtig met het dragen van deodorant, make-up en parfum. Deze kunnen in combinatie met de Uv-stralingen voor huidirritatie zorgen. 

Stop direct wanneer je voelt dat je aan het verbranden bent, je huid irriteert of jeukerig aanvoelt. Als je je zorgen maakt, is het een goed idee om je huisarts of dermatoloog te raadplegen.  

Beperk het aantal bezoeken zo veel mogelijk. Wanneer je vindt dat het weer tijd is om te gaan, probeer dan eens een bruiningscreme of een getinte dagcrème uit. Een stuk minder schadelijk en je krijgt er ook een mooie gebronsde huid van. 

Onze favoriete tinted SPF dagcrème

Image Skincare – Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

 • Zonbescherming en vervanging van foundation in één
Image Skincare PREVENTION+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

bruin worden verbranden

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link