1. Blogberichten
  2. Deze skincareproducten wil je mijden tijdens je zwangerschap

Deze skincareproducten wil je mijden tijdens je zwangerschap

zwanger

Leestijd: 2-3 minuten

Deze skincareproducten wil je mijden tijdens je zwangerschap

blog_divider

Jaaa, je krijgt een kindje! Van harte gefeliciteerd namens het team van Olivida. Dat je de carpaccio, filet americain en sushi met rauwe vis tijdens je zwangerschap beter kunt skippen is je vast bekend. Maar hoe zit het met je huidverzorging? Om het zekere voor het onzekere te nemen is het van belang om de ingrediënten in je skincare even te checken als je in verwachting bent. Sommige ingrediënten kunnen namelijk in je huid en bloedbaan trekken en zo bij de baby komen. Het risico is niet enorm, maar als mommy to be wil je alle risico’s natuurlijk het liefst vermijden! We vertellen je vandaag welke skincareproducten je het best niet kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. 

Ingrediënten in je skincare die mogelijk schadelijk zijn tijdens de zwangerschap

blog_divider

Google staat vol met info over wat je wel en vooral niet moet doen nu je in verwachting bent. De hoeveelheid informatie kan overweldigend zijn, dus het stuk info over skincare nemen we je graag uit handen. We lichten hieronder twee ingrediënten uit die mogelijk schadelijk zijn tijdens jouw zwangerschap. Pak je gehele routine er vooral even bij en check de ingrediënten op de verpakkingen van jouw producten!

Salicylzuur – BHA – beta-hydroxy-acid

Het eerste ingrediënt dat je tijdens je zwangerschap beter niet kunt gebruiken is salicylzuur. Salicylzuur is een BHA-zuur dat een exfoliërende werking heeft en daarom effectief is bij acne en oneffenheden. In lage concentraties (niet hoger dan 2%) kun je dit ingrediënt veilig gebruiken tijdens je zwangerschap, maar hoge concentraties kun je beter vermijden. Daarnaast is de hoeveelheid die je van het product gebruikt van belang. Als je salicylzuur bijvoorbeeld in een spot treatment gebruikt of in een product dat je nog afspoelt, wordt het vaak als veilig beschouwd. Het wordt daarentegen afgeraden om bijvoorbeeld je hele gezicht ermee in te smeren tijdens de zwangerschap. Exfolianten met glycolzuur of melkzuur (AHA) zijn wél oké om te blijven smeren als je in verwachting bent.

Mocht je op het moment salicylzuur in je skincare gebruiken tegen bijvoorbeeld acne en wil je hier het liefst niet mee stoppen? Onze beautyspecialist Melanie denkt graag met je mee over alternatieve producten die je kunt gebruiken nu je in verwachting bent.

Vraag gratis huidadvies aan ->

Meer informatie over Salicylzuur vindt je hier onderaan de pagina ->

Retinol (vitamine A)

Er zijn heel veel vormen van vitamine A. De hele verzamelgroep noem je vitamine A-derivaten of retinoïden. En precies die ingrediënten kun je tijdens je zwangerschap het best vermijden. Ook vitamine A-supplementen en voedingsmiddelen met een hoge concentratie vitamine A (leverworst!) worden afgeraden wanneer je zwanger bent. Wat de precieze effecten van vitamine A zijn tijdens de zwangerschap is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar je kunt het product het best even links laten liggen. Ook tijdens het geven van borstvoeding kun je je geliefde vitamine A-product beter in de kast laten staan. 

Bovenstaande ingrediënten zijn in principe dus no-go’s als je zwanger bent. Mocht je twijfelen over een product dat je bijvoorbeeld voor medische doeleinden gebruikt, neem dan altijd even contact op met je huisarts of arts! Hij of zij kent je medische voorgeschiedenis en kan je daarom helpen bepaalde knopen door te hakken. 

Meer informatie over Retinol vindt je hier onderaan de pagina ->

Skincare waar je huid juist wél happy van wordt als je zwanger bent

blog_divider

Je hormonen schommelen enorm nu je in verwachting bent, waardoor de hormonen oestrogeen en progesteron een teveel aan pigmentaanmaak kunnen veroorzaken. Daardoor kun je last krijgen van vlekken in je gezicht. Naast hormonale schommelingen speelt ook erfelijkheid een rol in het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Als jouw moeder er veel last van had tijdens haar zwangerschap, is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt. Bij de meeste vrouwen ontstaat een zwangerschapsmasker in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. En goed nieuws: in de meeste gevallen verdwijnt een zwangerschapsmasker na de bevalling binnen een paar maanden vanzelf.

In dit artikel gaan we dieper in op het zwangerschapsmasker en de oplossing hiervoor ->

Lees ons huid encyclopedie artikel over pigmentatie ->

skincare zwanger

Wat kun je doen doen om een zwangerschapsmasker te behandelen?

blog_divider

SPF tegen hyperpigmentatie

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om een crème met een hoge zonnefactor te gebruiken om hyperpigmentatie te voorkomen. Een combi van hormonen, zonlicht, warmte en aanleg zorgen ervoor dat de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken dan normaal. Die pigmentvlekjes (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) zijn niet schadelijk, maar je komt er niet makkelijk meer van af. Goed smeren met een hoge SPF dus! Óók als je niet naar buiten gaat of de zon helemaal niet schijnt. 

Meer weten over de voordelen van een SPF? Lees dit artikel -> 

Exfoliëren tegen puistjes

Helaas is het mogelijk dat je in plaats van die pregnancy glow last hebt van puistjes sinds je in verwachting bent. Mega balen, maar ook daar valt iets aan te doen! Je talgproductie neemt toe als je zwanger bent en daardoor kan het talg je huid minder goed verlaten. Hierdoor kan op den duur een ontsteking ontstaan. Om ervoor te zorgen dat het talg je huid wél goed kan verlaten en niet vast komt te zitten onder een dikke laag dode huidcellen, kun je bijvoorbeeld een exfoliant gebruiken op basis van enzymen. Daarnaast remmen producten met vitamine B (Niacinamide) je talgproductie, wat zorgt voor minder onzuiverheden. Dit ingrediënt is tijdens de zwangerschap helemaal veilig.

Lees dit artikel over waarom het zo belangrijk is om een exfoliant te gebruiken ->

huidverzorging zwangerSkincare voor tijdens je zwangerschap bij Olivida

blog_divider

Ben je op zoek naar producten die je veilig kunt aanbrengen nu je zwanger bent of is je huid veranderd sinds de zwangerschap? Je vindt je nieuwe favoriete skincare in de webshop van Olivida! Heb je last van een specifiek huidprobleem zoals zwangerschapsmasker of hormonale acne? We hebben een selectie aan producten in de shop die echt iets voor jouw huid kunnen betekenen. Wil je liever dat er iemand met je meekijkt? Je kunt bij Olivida gemakkelijk een gratis huidadvies aanvragen! Onze beautyspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je de skincare aan die jij het best kunt gebruiken in deze bijzondere tijd. Zo geniet jij (extra) van die welbekende pregnancy glow waar iedereen het altijd over heeft. 😉

Volg ons op social media

Share via
Copy link