1. Blogberichten
  2. Ouders: Deze skincare is wél en niet veilig voor jouw tiener

Ouders: Deze skincare is wél en niet veilig voor jouw tiener

Skincare Huidverzorging Tieners Jongeren Sephora TikTok

Leestijd: 4-5 minuten
Onderwerp: Skincare Tiener

Huidverzorging voor kinderen/tieners/jongeren
blog_divider

Met dank aan TikTok is er een nieuwe hype onder Nederlandse tienermeisjes: skincare. Jongeren (10-13 jaar) zien filmpjes op sociale media en beginnen zelf ook met het gebruik van huidverzorgingsproducten. Waar moet je als ouder op letten? En welke producten zijn veilig voor jouw kind? 

Inhoudsopgave:

Overgewaaid vanuit Amerika: Sephora-Kids
blog_divider

De skincare hype onder jongeren en tieners in Nederland is overgewaaid vanuit Amerika.  Huidverzorgingsproducten met mooie kleurrijke verpakkingen die te zien zijn bij TikTok-creators vallen erg in de smaak. Vooral de winkel Sephora is populair onder jonge meiden, waaruit de benaming ‘Sephora-kids’ is gekomen (we hebben hiervan geen filiaal in Nederland).

TikTokkers maken leuke filmpjes waarin ze hun beautyroutines delen. Jonge meiden imiteren graag wat ze online zien en hebben weinig benul van de inhoud van deze producten. Deze producten bevatten vaak hoge concentraties aan actieve ingrediënten, waardoor de producten schadelijk kunnen zijn voor de jonge huid. 

Welke skincare is schadelijk voor mijn tiener?
blog_divider

Skincare voor tienders kan averechtse gevolgen hebben. Gebruik van te veel of agressieve skincare kan de huidbarrière beschadigen. Dit kan leiden tot roodheid, onzuiverheden, gevoeligheid, jeuk, droogheid en oneffen huidstructuur. 

1.Anti-aging producten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar jongeren hebben geen anti-aging producten nodig. Hoe mooi en kleurrijk de verpakking er ook uitziet, sommige anti-aging producten zijn schadelijk voor de jonge huid. Deze producten zijn bedoeld om rimpels te verminderen. 

Ingrediënten zoals retinol (Vitamine A) stimuleren de celvernieuwing om huidveroudering tegen te gaan. Het gebruik van retinol wordt pas geadviseerd vanaf 25 jaar. Jonge kinderen dienen dit ingrediënt te vermijden. 

Anti-aging producten die enkel vochtinbrengend zijn, zijn niet schadelijk. 

2. Producten met zuren in hoge concentraties

Sommige huidverzorgingsproducten bevatten fruitzuren. Deze peelings verwijderen dode huidcellen en vernieuwen de huid om de textuur te verbeteren. Hier heeft een jonge huid nog geen behoefte aan. 

De zuren maken de huid namelijk gevoeliger voor bijvoorbeeld zonlicht. Daarnaast kunnen ze de jonge huid irriteren en de huidbarrière beschadigen

3. Producten die acne bestrijden

Producten die acne bestrijden kunnen ongeschikt zijn voor de tienerhuid. De meeste producten die je bij de drogist koopt tegen acne zijn hartstikke agressief. Cleansers en spot-treatments bevatten irriterende ingrediënten die de huid kunnen uitdrogen. Deze producten kunnen de klachten zelfs verergeren. 

Hoe acne eruit ziet verschilt per tiener. De ene heeft last van een paar kleine plekjes, terwijl de ander er serieus last van ervaart. Bij milde gevallen adviseren wij om niet aan de slag te gaan met allerlei agressieve producten, omdat dit de huid kan beschadigen.

Bij jongeren met ernstige acne is het verstandig om een (huis)arts of dermatoloog te raadplegen. Deze deskundigen kunnen je voorzien van goed advies en oplossingen. Dat voorkomt dat de huid nog meer geïrriteerd raakt door de verkeerde producten. 

4. Scrubs

Scrubs zijn producten die dode huidcellen verwijderen. Harde korreltjes worden over de huid gewreven en zorgen voor fysieke exfoliatie. Echter kan dit de huidbarrière beschadigen, waardoor we gebruik van scrubs voor jongeren afraden. 

 

Skincare Tieners Gevaarlijk Slecht Voor Huid

Welke skincare is veilig voor mijn tiener?
blog_divider

De kans is groot dat ook jouw tiener(s) mee willen doen aan de skincare hype. Kinderen hebben het erover op school, zien filmpjes van TikTok influencers en delen zelf filmpjes op hun eigen TikTok. 

Er zijn zeker producten die veilig te gebruiken zijn voor jongeren. Met skincare geldt echt, less is more! Een simpele huidroutine bestaat uit een cleanser, dagcrème met SPF en een nachtcrème. Dit heeft ook nog eens voordelen voor de jonge huid, mits je de juiste producten gebruikt.

1.Milde Cleanser
blog_divider

Het reinigen van de huid heeft veel voordelen. Hiermee verwijder je namelijk restjes vuil, talg en make-up. Het gebruik van een milde cleanser kan ook helpen om (beginnende) onzuiverheden te verminderen.

Belangrijk is dat de cleanser geen agressieve ingrediënten bevat en de huid in balans houdt. Wij adviseren dan ook om voor tieners cleansers te gebruiken die geschikt zijn voor de gevoelige huid en gefocust zijn op hydratatie. Zo wordt de juiste pH-waarde behouden en de huidbarrière ondersteund. 

Het beste is om de huid sowieso ‘s avonds te reinigen. ‘s Ochtends kan ook, maar is voor jongeren misschien niet altijd noodzakelijk. 

Onze favoriete cleansers voor tieners/jongeren:

ALPHA-H – Balancing Cleanser

  • Hydrateert & kalmeert
ALPHA-H - Balancing Cleanser

Medik8 – Cream Cleanse

  • Fluweelachtige reiniger
Medik8 - Cream Cleanse

2. Dagcrème met SPF
blog_divider

Een dagcrème met SPF is een zeer waardevolle aanvulling op de skincare routine, ook voor tieners! Deze dagcrèmes werken hydraterend en beschermend. Het beschermen van de jonge huid tegen de zon is essentieel, omdat UV-stralen huidschade kunnen veroorzaken. 

Onze favoriete dagcrèmes met SPF geschikt voor de tienerhuid zijn: 

Image Skincare – Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

  • Hydraterend & zonbeschermend
Image Skincare PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

ALPHA-H – Daily Essential Moisturiser SPF50+

  • Lichte textuur
ALPHA-H - Protection Plus Daily SPF 50

3. Moisturizer / Nachtcrème
blog_divider

Een nachtcrème herstelt je huid ‘s avonds na het reinigen. Het verzorgt de huid en vult het vochtgehalte weer aan. Voor tieners adviseren wij om te kiezen voor een nachtcrème die de huidbarrière ondersteunt en de huid hydrateert. 

Nachtcrème’s geschikt voor tieners/jongeren:

SPA Salonnepro – Skin Perfect Night Cream

  • Helende nacht-behandeling
SPA Salonnepro - Skin Perfect Night Cream - Display

SPA Salonnepro – SPA Balancing 24 Hour Cream

  • Stralende huid in balans
SPA Salonnepro - SPA Balancing 24 Hour Cream

Dagcreme tiener kinderen

Tips voor Ouders
blog_divider

1.Houd je kinderen hun skincaregebruik in de gaten

Vraag aan je kinderen welke skincare ze op dit moment gebruiken of willen gebruiken. Zo krijg je inzicht in de soort en hoeveelheid producten. Zoals eerder genoemd, voor skincare geldt: less is more. Meer producten dan een cleanser, dagcrème met SPF en nachtcrème (op eventueel een extra serum na) zijn niet nodig

2.Test producten voorafgaand aan gebruik

Je kunt producten altijd patch-testen aan de binnenkant van de arm. Hiermee kun je kijken of er reactie ontstaat op het product, voordat je begint met het gebruik ervan. Zo voorkom je nare verrassingen en reacties op het gezicht. 

3.Let op schadelijke ingrediënten

De drogist ligt vol met skincare producten in de meest kleurrijke verpakkingen. Echter kunnen ook deze producten schadelijke ingrediënten zoals alcohol, parfum, sulfaten en parabenen bevatten. 

Let goed op of de skincare vrij is van deze ingrediënten of zoek naar alternatieve merken die sowieso geen gebruik maken van deze stoffen.

Onze favoriete clean skincare brands zijn:

Tot slot
blog_divider

Als laatste willen we benadrukken dat je als ouder niet streng hoeft te zijn, maar jongeren hun skincaregebruik vooral in de gaten moet houden. Stuur ze waar nodig bij en help ze bij het kiezen van de juiste skincare.

Leg uit dat de producten die zij zien op TikTok niet altijd goed zijn voor hun huid. Toon interesse en vraag waarom ze om bepaalde producten vragen. Ga op zoek naar alternatieven, zodat ze alsnog deel kunnen nemen op een veilige en verantwoordelijke manier. 

Leeftijd Skincare Jongeren

Volg ons op social media

Share via
Copy link