1. Blogberichten
 2. Het Verschil tussen een Droge Huid en een Vochtarme Huid

Het Verschil tussen een Droge Huid en een Vochtarme Huid

verschil droge en vochtarme huid

Leestijd: 3-4 minuten

Het verschil tussen een droge huid en een vochtarme huid

blog_divider

Een droge en vochtarme huid voelen vaak ongeveer hetzelfde aan: trekkerig, droog, schilferig, jeukerig, gevoelig en soms zelfs pijnlijk. In ieder geval allesbehalve comfortabel. Maar wist je dat er een verschil bestaat tussen een droge en een vochtarme huid? Een droge huid is namelijk een huidtype en een vochtarme huid is een huidconditie. Een droge huid en een vochtarme huid hebben daarom ook een andere verzorging nodig. Of je zelf een droog huidtype hebt of last hebt van een vochtarme huid, vind je waarschijnlijk lastig te bepalen. Vandaar dat we je vandaag alles vertellen over de verschillende vormen en de juiste verzorging van een droge en vochtarme huid. Zo kun jij voortaan smooth en gehydrateerd door het leven.

 

Droge huid vochtarme huid verzorgen

Een droge huid

blog_divider

Een droge huid heeft een tekort aan talg (vet) en voelt overal droog aan. Zo hebben mensen met een droog huidtype vaak last van een droog gezicht, maar ook van een droge hoofdhuid en droge benen of armen. Een droog huidtype kan iets veranderen door bijvoorbeeld het seizoen, het klimaat of hormonen, maar is over het algemeen redelijk stabiel. Een droge huid is gevoeliger voor vroegtijdige huidveroudering en heeft constant voeding nodig – in de vorm van rijke producten die de huid voeden met oliën en huideigen vetstoffen – om gehydrateerd en zacht te blijven. Misschien een beetje verwarrend: maar een droge huid kan tegelijkertijd ook vochtarm zijn. 

Heb jij een droge huid? Deze producten helpen jou verder ->

Een vochtarme huid

blog_divider

Een vochtarme huid is in tegenstelling tot het huidtype ‘droge huid’ een huidconditie die bij iedereen kan voorkomen (dus óók bij mensen met een droge huid). De conditie ontstaat door een vochttekort, waardoor de behandeling van een vochtarme huid begint bij het dagelijks drinken van voldoende water. Opvallend bij een vochtarme huid is dat de huid tegelijk vet en droog kan aanvoelen. Daarnaast is het een conditie die kan komen en kan gaan, afhankelijk van (externe) factoren, zoals het weer, de airco, de verwarming, alcohol, roken en bepaalde voeding. Een vochtarme huid heeft behoefte aan hydraterende producten die ervoor zorgen dat de huid vocht beter kan vasthouden.

Heb jij een vochtarme huid? Deze producten helpen jou verder ->

Alcohol droge huid

De belangrijkste oorzaken van een droge huid of vochtarme huid

blog_divider

Zie hieronder: de belangrijkste factoren die kunnen bijdragen aan een droge huid of vochtarme huid op een rij.

 • Levensstijl

Als je weinig vet binnenkrijgt of zelfs vetvrij eet, kunnen essentiële vetzuren aan het lichaam onttrekken, waardoor je huid uitdroogt. Als gevolg kun je last krijgen van jeuk en een extreem droge en dunne huid. Daarnaast kan ook overmatig gebruik van alcohol of drankjes met cafeïne bijdragen aan een droge of vochtarme huid.

 • Veroudering van binnenuit (intrinsieke huidveroudering)

Helaas zorgt het natuurlijke verouderingsproces van de huid ervoor dat de huid steeds minder talg aanmaakt, waardoor de barrière lipidenlaag minder goed beschermd wordt. De huid kan daardoor vanzelf droger worden of gedehydrateerd raken.

 • Omgevingsfactoren en het weer

Vervelend maar waar: omgevingsfactoren en weersomstandigheden kunnen je huid beïnvloeden. Zo kan blootstelling aan UV-stralen vocht aan de huid onttrekken. Ook de verwarming of juist de airco kunnen ervoor zorgen dat je huid uitdroogt en zo vroegtijdig veroudert. 

Lees meer over de oorzaak van rimpels en huidveroudering in onze huid encyclopedie ->

vochtarme huid hydrateren

Een droge huid verzorgen

blog_divider

We noemden het al even: een droge huid heeft baat bij rijke producten met ingrediënten als shea butter, plantaardige oliën en ceramiden. Het bovenste, beschermende laagje van je huid – de opperhuid – heeft namelijk lipide-rijke producten nodig die de huidbarrière ondersteunen en helpen te herstellen. Bij een verstoorde huidbarrière voelt je je huid ruw, droog en jeukerig aan. Bij een gezonde huidbarrière voelt de huid zacht en soepel en is de barrière sterk genoeg om te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De juiste producten helpen je huidbarrière gezond te maken!

Meer informatie over het huidtype droge huid? Lees onze huid encyclopedie ->

Bekijk de door ons samengestelde skincare routine voor de droge huid ->

Onze meest verkochte producten voor een droge huid

Swipe opzij voor meer producten.

Een vochtarme huid verzorgen
blog_divider

Voor een vochtarme huid is het cruciaal dat de huid wordt ondersteund om vocht beter vast te houden. Een vochtarme huid kan ervoor zorgen dat je huid juist harder gaat werken om zichzelf te beschermen, wat kan leiden tot een trekkerig gevoel, een vette huid en onzuiverheden. Producten die rijk zijn aan water helpen de huid opnieuw te hydrateren en zo in balans te brengen. Ingrediënten die de vochtarme huid blij maken zijn bijvoorbeeld hyaluronzuur, komkommer en algen. Met de juiste skincare routine breng je het vochtgehalte in je huid zo snel mogelijk weer op peil!

Meer informatie over de huidaandoening vochtarme huid? Lees onze huid encyclopedie ->

Onze meest verkochte producten voor een vochtarme huid

Swipe opzij voor meer producten.

Gratis huidadvies bij Olivida

blog_divider

Twijfel je na het lezen van dit blog nog steeds over jouw huidtype of huidbehoeften? Je kunt via de website een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je direct passende producten aan. Zo weet je voor eens en voor altijd of jouw huid vochtarm is of dat je een droge huid hebt én kun je direct aan de behoeften van je huid voldoen. Het resultaat? Geen droogte en trekkerigheid meer, maar een glowy en zachte huid die fris oogt en lekker aanvoelt. 

Gratis huidadvies aanvragen ->

Olivida sfeerfoto

Nog niet uitgelezen? Bekijk een deze artikelen

blog_divider

Zo ga je om met kapotte en droge lippen ->

De 3 beste milde cleansers voor een droge gevoelige huid ->

Zo switch je jouw skincare routine van zomer naar herfst ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link