Leestijd: 3-4 minuten
Wat doet een exfoliant precies? (En dit is waarom je er vandaag nog een aan je routine wilt toevoegen)
Exfolianten zijn niet meer weg te denken uit beautyland en dat vinden we bij Olivida meer dan logisch. Het exfoliëren van je gezicht heeft namelijk tal van voordelen voor je huid. In principe verwijdert een exfoliant op milde wijze dode huidcellen. Een goede exfoliant helpt je huid om het natuurlijke proces weer in balans te brengen, met een glanzend, strakker huidje en meer egale teint tot gevolg. Je kunt je huid op verschillende manieren exfoliëren. Vandaag zoomen we in op het fysiek exfoliëren van je huid en het chemisch exfoliëren. Eén ding is zeker: het is absoluut de moeite waard om een exfoliant toe te voegen aan je skincare routine.
Vind direct een exfoliant geschikt voor jouw huidtype ->
Bekijk de door onze huidspecialiste samengestelde skincare routines voor ieder huidtype ->
Waarom exfoliëren?
Leuk hoor, zo’n extra stap in je routine, maar is het exfoliëren van je huid nou echt belangrijk? Het antwoord is já. Elke huid kan door het gebruik van een exfoliant zichtbaar worden verbeterd. Het exfoliëren (of peelen) van je huid is per definitie het verwijderen van dode huidcellen, zodat je net nieuw gegenereerde huidcellen – die blaken van gezondheid – aan de oppervlakte komen. Of je nu te maken hebt met fijne lijntjes, (beginnende) rimpels of kampt met acne, onzuiverheden of pigmentatie in je gezicht: vrijwel elk huidprobleem verbetert door exfoliëren. Alleen werkt niet elke exfoliant even goed voor elk huidtype. We vertellen je vandaag meer over verschillende soorten exfolianten en hoe je een exfoliant kunt gebruiken.
Op welke manieren kun je je huid exfoliëren?
Fysisch exfoliëren (scrubben)
Bij het verwijderen van dode huidcellen denk je waarschijnlijk meteen aan een scrub. Met een scrub verwijder je inderdaad het bovenste laagje dode huidcellen, maar door te scrubben kun je je huid ook heel makkelijk beschadigen. Veel scrubs bevatten een te grove korrel of agressieve ingrediënten, waardoor ze je huid juist zullen irriteren in plaats van opfrissen. We hebben in het assortiment van Olivida een aantal scrubs opgenomen die mild zijn en je huid op geen enkele manier beschadigen. Deze kun je dus gerust gebruiken! Een scrub wordt ook wel een fysische exfoliant genoemd: de dode huidcellen worden verwijderd door wrijving.
Chemisch exfoliëren met (fruit)zuren
Chemisch exfoliëren is een andere tak van sport: ook in dit geval worden dode huidcellen verwijderd, maar dat gebeurt op basis van (fruit)zuren. Deze stoffen zorgen ervoor dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen minder wordt, waardoor deze gemakkelijker loslaten. En dat is niet alles: een goede exfoliant zorgt niet alleen voor het oplossen en verwijderen van opgehoopte dode huidcellen, maar kan ook andere huidproblemen aanpakken. Zo kan een exfoliant met glycolzuur pigmentatie en rimpels minder laten opvallen en de huid diep hydrateren, en is een exfoliant met salicylzuur uitermate geschikt voor een onrustige huid met puistjes en mee-eters vanwege zijn vetoplosbare eigenschappen.
Exfoilant met Glycolzuur kopen ->
Exfoliant met Salicylzuur kopen ->
Het verschil tussen een fysische en chemische exfoliant
Het idee achter beide manieren van exfoliëren is hetzelfde: dat mooie, gezonde en glowy huidje dat verstopt zit onder dode huidcellen naar voren laten komen. Het chemisch exfoliëren is net zo effectief als het fysisch exfoliëren van je gezicht, alleen in veel gevallen een stuk minder hard op de huid. En dat is enorm positief! Een fysische exfoliant werkt daarnaast meer oppervlakkig, terwijl een chemische exfoliant dieper in de poriën kan binnendringen en deze kan zuiveren. Grove poriën lijken hierdoor minder zichtbaar. Doordat je je huid helpt de vernieuwingscyclus te stimuleren, vertraag je met een chemische exfoliant ook nog eens het huidverouderingsproces. Win, win, win, toch?
Bekijk ons assortiment Peelings & Exfoliants ->
Je gezicht reinigen met een Olivida washandje? ->
Hoe voeg je een exfoliant toe aan je skincare routine?
Een scrub breng je meteen aan na het reinigen van je gezicht. Dus na het reinigen met een milde cleanser masseer je jouw scrub over je gezicht en hals. Vervolgens spoel je de scrub af en is je huid klaar voor de rest van je routine! Een exfoliant breng je aan ná je tonic of toner. Dus eerst reinig je je gezicht met een milde cleanser, dan breng je een tonic (toner) aan en daarna je exfoliant. Chemische exfolianten zijn vloeibaar en breng je in veel gevallen met een watje over je gezicht aan. Je hoeft dit type exfoliant niet af te spoelen!
Shop jouw nieuwe favoriete exfoliant bij Olivida
In de webshop van Olivida hebben we verschillende exfolianten opgenomen voor elk huidtype. Zowel chemische exfolianten als twee superscrubs die je huid zo mild mogelijk reinigen (met een scrubkorrel zónder scherpe randjes). Welke exfoliant jij nodig hebt en hoe vaak je deze kunt gebruiken hangt af van de conditie van je huid en jouw huidtype. Twijfel je over welk product je nodig hebt of heb je een andere vraag over jouw huid(probleem) of huidtype? Via de website kun je nu tijdelijk een gratis huidadvies aanvragen! Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je meteen passende producten aan. In dit geval bekijken we direct welke (soort) exfoliant jij het best zou kunnen gebruiken. Alles voor een stralend en gezond huidje!
Verder lezen over de gezondheid van jouw huid?
Waarom het zo belangrijk is om een exfoliant te gebruiken ->
De juiste volgorde van jouw skincare routine: stap voor stap ->
Persoonlijk Productadvies met de SkinQuiz
Het beste voor jou. Doe onze korte SkinQuiz en kom erachter welke producten bij jou passen.
- Ontvang gratis product aanbevelingen
- persoonlijk voor jouw huid
- Gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten
- In slechts 3 minuten
afgerond
Disclaimer – Onze SkinQuiz is gemaakt in samenwerking met Huidtherapeuten. Zo garanderen wij dat we producten adviseren die bij jou passen!