1. Blogberichten
  2. Het verschil tussen glycolzuur en salicylzuur

Het verschil tussen glycolzuur en salicylzuur

Verschil Glycolzuur en Salicylzuur

Leestijd: 3-4 minuten
Onderwerp: Glycolzuur & Salicylzuur

Introductie twee populaire zuren in huidverzorging
blog_divider

Ben je ooit in de war geweest over welk zuur het juiste is voor jouw huid? Zo ja, dan ben je niet de enige! Met zoveel huidverzorgingsproducten op de markt kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Twee populaire zuren die vaak met elkaar worden vergeleken zijn glycolzuur en salicylzuur. Hoewel ze allebei hun voordelen en toepassingen hebben, zijn ze eigenlijk heel verschillend.

Lees in deze blog alles over salicylzuur en glycolzuur + voorbeelden van fijne producten. Scroll snel naar beneden!

Inhoudsopgave

Terug naar de natuur: Herkomst en functie
blog_divider

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat wordt gewonnen uit suikerriet. Het staat bekend om de exfoliërende werking en wordt vaak gebruikt om de textuur en teint van de huid te verbeteren. Glycolzuur werkt door de verbindingen tussen dode huidcellen af te breken, waardoor er een frisse, nieuwe huid onder tevoorschijn komt. Het kan ook helpen bij fijne lijntjes, rimpels en schade door de zon.

Glycolzuur heeft een kleine molecuulgrootte, waardoor het makkelijker in de huid dringt en de collageensynthese stimuleert. Collageen is een proteïne die helpt om de huid stevig en elastisch te houden, maar vermindert met de jaren, wat leidt tot rimpels en een verslapte huid.

Salicylzuur daarentegen is een bètahydroxyzuur (BHA) gemaakt door wilgenbast. Dit zuur zorgt ervoor dat het diep in de poriën dringt en wordt vaak gebruikt om acne en een vette huid te behandelen. Salicylzuur lost olie en vuil op, helpt de poriën te ontstoppen en voorkomt puistjes.

Naast de exfoliërende en anti-acne werking kunnen glycolzuur en salicylzuur ook andere skincare ingrediënten helpen. Zo kan glycolzuur de opname van andere ingrediënten in de huid verbeteren, waardoor ze dieper in de huid doordringen en betere resultaten geven. Salicylzuur kan worden gecombineerd met andere acnebestrijdende ingrediënten zoals benzoylperoxide of retinoïden voor een meer effectief resultaat.

Glycolzuur vs Salicylzuur: Welke moet je kiezen?
blog_divider

Dat hangt echt af van je huidtype en huidproblemen. Als je de textuur van je huid wilt verbeteren en fijne lijntjes en rimpels wilt verminderen, is glycolzuur misschien iets voor jou. Als je te maken hebt met acne of een vette huid, is salicylzuur misschien beter.

Het is goed om te weten dat beide zuren de huid kunnen uitdrogen en irriteren, dus het is belangrijk om langzaam te beginnen en een patch-test uit te voeren voordat je ze op je hele gezicht gebruikt. En zoals altijd moet je elke dag een SPF gebruiken, want beide zuren kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon.

Lees blog: Dit is waarom je dagelijks een SPF moet gebruiken ->

Skincare met glycolzuur of salicylzuur

AHA’s en BHA’s bij de huidexpert
blog_divider

Glycolzuur wordt vaak gebruikt in chemische peelings die worden uitgevoerd in een dermatologenpraktijk of med spa. De hogere concentratie glycolzuur die in deze peelings wordt gebruikt, kan fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie helpen verminderen. Het is wel belangrijk om de instructies voor na de behandeling goed op te volgen om irritatie te voorkomen en de huid te beschermen tegen de zon.

Salicylzuur wordt ook gebruikt in professionele behandelingen zoals chemische peelings of microdermabrasie. Het kan ook gecombineerd worden met andere ingrediënten zoals zwavel, niacinamide of tea tree olie om een effectiever tegen acne te behandelen.

Glycolzuur en salicylzuur skincare bij Olivida
blog_divider

Zowel glycolzuur als salicylzuur zijn te vinden in allerlei huidverzorgingsproducten zoals reinigers, toners en spot treatments. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst en concentratie te controleren om er zeker van te zijn dat het product geschikt is voor jouw huidtype en huidproblemen. Het is daarbij ook belangrijk het gebruik van deze producten op te bouwen. Zodra de patch test geen complicaties geeft kan je het product eerst eens per week gebruiken, en daarna bijvoorbeeld om de 3 dagen of om de dag. 

Zie hieronder een paar van onze favorieten:

ALPHA-H – Liquid Gold

  • 5% Glycolzuur
ALPHA-H Liquid-Gold

SPA Salonnepro – Gentle Fruit Scrub

  • Verheldert & verzacht
SPA Salonnepro - Gentle Fruit Scrub - DIsplay

ALPHA-H – Beauty Sleep Power Peel

  • Alles in-één nachtverzorging
Alpha-H-Beauty-Sleep-Power-Peel

Mesoestetic – Brightening Peel Booster

  • Stimuleert celvernieuwing
Mesoestetic - Resurfacing Peel Booster

SPA Salonnepro – Salicylic Cleanser

  • 2% salicylzuur
SPA Salonnepro SPA Clear Skin Cleanser

Image Skincare – Clarifying Salicylic Gel Cleanser

  • Maakt de huid glansvrij
clear cell clarifying salicylic gel cleanser

Meer huidverzorging
blog_divider

Skincare met glycolzuur:

Glycolzuur

Skincare met salicylzuur:

Salicylzuur

skincare routine

Volg ons op social media

Share via
Copy link