1. Blogberichten
 2. Olievrije Moisturizers: Heeft jouw huid hier behoefte aan?

Olievrije Moisturizers: Heeft jouw huid hier behoefte aan?

Olievrije Moisturizer

Leestijd: 3-4 minuten

Heeft jouw huid behoefte aan een olievrije moisturizer?
blog_divider

Olievrije moisturizers worden een steeds groter begrip in de skincare wereld, maar heeft jouw huid hier ook behoefte aan? Hieronder leggen we je precies uit wat er anders is aan olievrije moisturizers en wat de voordelen zijn. 

 

Opfriscursus: wat doet een moisturizer?
blog_divider

Wij van Olivida begrijpen dat alle skincare jargon soms voor verwarring kan zorgen, daarom hebben wij een kleine opfrisser over de werking van de moisturizer: Een moisturizer is bedoeld om je huid te hydrateren en heeft twee verschillende werkingen: 

 1. Het versterkt de huidbarrière, waardoor je huid minder snel vocht kwijtraakt.
 2. Een moisturizer bevat stoffen die de huid helpen om vocht vast te houden, dit kan je vergelijken met een spons. 

Deze twee werkingen samen zorgen voor hydratatie van je huid. Dit zorgt ervoor dat je huidproblemen kunnen verminderen en dat onrustige huid gekalmeerd wordt. Maar welke stoffen zitten er nou precies in zo’n moisturizer die hieraan bijdragen?

 

vette huid moisturizer

 

Hoe werkt een moisturizer?
blog_divider

Over het algemeen bestaan moisturizers uit drie soorten ingrediënten:

 1. Verzachtende middelen: Deze huidverzachters vullen fijne lijntjes en rimpels op, zodat je huid er gladder uitziet. Ze zorgen er ook voor dat de crème zich gelijkmatig over de huid verspreidt. 
 2. Humectanten: Dit zijn moleculen die water kunnen vasthouden. Deze zijn van nature al in en op je huid aanwezig. ‘vochtmagneten’ trekken water uit de lucht en binden zich hieraan vast. Daardoor wordt er vocht vastgehouden in de huid, waardoor je huid soepel en gehydrateerd wordt. Daarnaast zorgt het voor een betere vochtopname en gaat het vochtverlies tegen. Veel gebruikte bevochtigingsmiddelen zijn aminozuren, hyaluronzuren, ureum en glycerine.
 3. Occlusieven: Dit zijn grote moleculen die niet in de huid kunnen dringen. Daarom creëren ze laagje op de huid waarmee de huid als het ware wordt afgedekt. Het zijn vettige stoffen die door de gevormde beschermlaag ervoor zorgen dat het water uit onderliggende huidlagen niet kan verdampen. Dit zorgt voor een hydratatie. Voorbeelden van occlusieven zijn paraffinum of andere minerale oliën. Veel verzachtende middelen kunnen dezelfde eigenschappen hebben als occlusieven. 

 

Waarom zit er olie in een moisturizer?
blog_divider

Als we kijken naar de bovenstaande ingrediëntenlijst, dan is er eentje belangrijk als het gaat om olie in moisturizers: occlusieven. Deze occlusieven die een laagje op de huidbarrière leggen, zijn vaak vettige stoffen of oliën. Hier vinden we dan ook de oorzaak waarom er olie in een moisturizer zit: de occlusieve ingrediënten zijn vaak oliën. 

 

Voor welk huidtype is een olievrije moisturizer geschikt?
blog_divider

Als je een drogere huid hebt dan kunnen de occlusieve ingrediënten fijn zijn, maar met een vette of gemengde huid die gevoelig is voor acne wil je die oliën wellicht vermijden. Dit omdat bij een vette huid door het overtollig talg de huidbarrière vaak in tact is. De oliën kunnen de talgproductie nog erger maken en daarmee de huid uit balans brengen, dit kan zorgen voor meer acne.

Vooral degene met een vettige huid die gevoelig zijn voor acne zullen daarom veel baat hebben bij een olievrije moisturizer. Want hoe vetter je huid, hoe sneller je puistjes kan krijgen. Daarom is een lichte en olievrije moisturizer fijn, omdat het je huid niet nog vetter maakt.

Maar ook als je een normale of droge huid hebt, kan je een olievrije moisturizer gebruiken! Als je bijvoorbeeld voorkeur geeft aan lichtere producten of je huidige moisturizer te zwaar vindt. 

Weet je niet wat jouw huidtype is? Hieronder vind je meer informatie over verschillende huidtypen of vraag persoonlijke online huidadvies aan onze eigen huidspecialisten!

-> De vier verschillende Huidtypes – Welk Huidtype heb jij? – Olivida Skincare

 

huidtype olievrije moisturizer

 

Hoe werken olievrije moisturizers?
blog_divider

Gelukkig bestaat er voor mensen met een vette huid een alternatief op de te dikke moisturizers: olievrije moisturizers! Bij deze zijn de occlusieven verwijderd, waardoor er nog twee soorten ingrediënten overblijven. 

De olievrije moisturizer werkt als volgt:

 1. Verzachtende middelen: We hebben je eerder al verteld dat sommige verzachtende middelen dezelfde werking hebben als de occlusieven. Ze creëren dus een barrière op de huid die het vocht vasthoudt, maar zijn een stuk lichter dan de occlusieve oliën! Daardoor raken je poriën niet verstopt, en dat is precies waar we naar op zoek zijn als je last hebt van een vette en acne gevoelige huid.
 2. Humectanten: Deze zorgen ervoor dat je huid gehydrateerd wordt met water en vooral niet met olie

Kortom, olie vrije moisturizers hydrateren je huid dus écht zonder olie. 

Is een olievrije moisturizer nou écht olie vrij?
blog_divider

De samenstelling van ingrediënten bepaalt natuurlijk of een moisturizer olievrij is. Echter zijn er oliën waarvan het woord ‘olie’ letterlijk vermeld staat (zoals minerale olie), maar dit hoeft niet altijd. Aan het label olievrij zijn niet perse voorwaarden verbonden, er kunnen dus wel verborgen oliën in je moisturizer zitten. Er zijn namelijk genoeg ingrediënten die op olie lijken, denk bijvoorbeeld aan squalaan

Deze ingrediënten wil je vermijden als je opzoek bent naar een echt olievrije moisturizer. Check daarom goed als je een product aanschaft met het label ‘olievrij’ of deze dat ook daadwerkelijk is. Gelukkig hebben wij van Olivida het beste met jouw huid voor en hebben we hieronder een lijstje gemaakt met écht olievrije moisturizers.

 

Onze aanbevelingen voor een olievrije moisturizer
blog_divider

De Meseostatic – Hydra-vital Light is een verfrissende en hydraterende gelcreme. Deze bevat hyaluronzuur in verschillende moleculaire vormen, waardoor de crème hydrateert op korte en lange termijn. Hyaluronzuur is een humectant, wat in deze moisturizer dus een vervanger is voor de olie! 

De crème bevat verder HA complex wat de werking van het hyaluronzuur bevordert, plantaardige polysaccharide en urban D-tox die de barrièrefunctie van de huid versterken en beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze crème is geschikt voor een vochtarme, gecombineerde, vette en acne gevoelige huid.

Mesoestetic – Hydra-vital Light

 • Olievrije moisturizer
Mesoestetic - Hydra-vital Light

SPF Zomer

Heeft mijn huid behoefte aan een olievrije moisturizer?
blog_divider

Elke huid heeft behoefte aan huidverzorgingsproducten met hydraterende eigenschappen. Maar als je een vette of gemengde huid hebt, dan past een olievrije moisturizer veel beter bij jouw huid. Het voelt waarschijnlijk ook een stuk beter aan dan een zwaardere moisturizer op oliebasis. Zo blijft je huid gehydrateerd, zonder dat je er extra olie aan hoeft toe te voegen.

 

Twijfel je nog? Dan staan wij van Olivida voor je klaar!
blog_divider

Ben jij op zoek naar een olievrije moisturizer of andere producten voor de vette huid? Wij van Olivida hebben voor jou een selectie van de beste producten gemaakt. Al onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd door onze gecertificeerde skincare specialisten en zijn uitsluitend van professionele salonmerken

Wij verkopen producten met hoge concentraties werkstoffen, deze kunnen veel meer voor je huid betekenen waardoor je écht verbetering kan gaan zien! Twijfel je nog welk huidtype jij hebt en welke producten hierbij passen? Bij Olivida verstrekken wij gratis online huidadvies door onze huidspecialisten. Zij helpen jou om de producten te vinden die het beste bij jouw huid passen! Heb je nog een andere vraag? Schroom niet om ons een berichtje te sturen via de chatfunctie op de website!

Huidadvies aanvragen

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link