rosacea informatie

Leestijd: 8 minuten

Wat is rosacea?

blog_divider

Rosacea is een chronische, onregelmatige huidaandoening in het gezicht waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in het gezicht ontstaat. Deze huidaandoening komt ongeveer bij 10% van de volwassen bevolking voor. Rosacea valt binnen de categorie overgevoelige huid. De symptomen van rosacea zijn onder andere een prikkende en branderige huid. Dit wordt gekenmerkt door een algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkig vaatjes. Vaak gaat dit gepaard met onzuiverheden op de huid zoals pukkels en puistjes, soms zelfs met grote ontstekingen op de huid. Dit ontstaat met name op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. In sommige gevallen raakt de huid rondom de ogen ook aangetast. Dit kan leiden tot ontstekingen op het ooglid of tot bindvliesontsteking. Rosacea kan plotseling opspelen waardoor het moeilijk te behandelen is. 

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij rosacea ->

Bekijk de door ons samengestelde skincare routine voor een huid met rosacea ->

Bij wie komt rosacea voor?

blog_divider

Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud. Daarnaast kunnen ook mannen last krijgen van rosacea. Bij vrouwen komen de symptomen veel voor op de wangen en de kin. Als rosacea voorkomt bij mannen is het vaak al in een gevorderd stadium en is de kans op rhinophyma groot. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea krijgen ook last van ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies of het bindvlies. Experts hebben ontdekt dat de huidaandoening voornamelijk voorkomt bij mensen met een lichte huid, afkomstig uit Noord-Europa

Hoe herken je rosacea?

blog_divider

Rosacea is te herkennen aan roodheid op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. Soms is het rozerood of zelfs paarsrood. Op de rode plekken zijn ook rode oppervlakkige bloedvaatjes te zien die zijn uitgezet. Bij hevige vormen van rosacea zie je ook onzuiverheden op de rode plekken zoals bultjes en puistjes. Bij rosacea krijg je geen last van mee-eters zoals bij de huidaandoening acne. Ook is schilfering van de huid geen symptoom van rosacea, zoals bij eczeem het geval is. De huidafwijkingen bij acne worden als zeer storend ervaren door patiënten. Behalve de zichtbare huidafwijkingen krijgen mensen ook wel eens last van een prikkende en branderige huid. 

Het is mogelijk dat een patiënt alleen last heeft van rosacea op de neus en niet op andere plekken in het gezicht. In dat geval is de neus rood en opgezwollen en kunnen er onzuiverheden voorkomen. Dit wordt een ‘drankneus’ genoemd. In sommige gevallen krijgen patiënten last van de ogen bij rosacea. Hierbij wordt niet altijd de link gelegd met deze huidaandoening terwijl dit wel het geval is. 

Ernstige vormen van rosacea

Rhinophyma

Rhinophyma is een ernstige vorm van rosacea waarbij de neus vervormd door de ontstekingsreactie en de zwellingen. Hierbij wordt de link al snel gelegd met overmatige drankgebruik, echter is dit niet het geval. Bij rhinophyma wordt ook wel gesproken van een bloemkoolneus. Dit komt voornamelijk voor bij mannen op latere leeftijd. 

Oogafwijkingen

Bij een ernstige vorm van rosacea komen in 50% van de gevallen oogafwijkingen voor. Welke oogafwijkingen zich voordoen kunnen verschillen. Het kan zijn dat de oogafwijking niet ernstig is, enkel een ontsteking van de ooglidranden of bultjes op de oogleden. In sommige gevallen is het een ontsteking van het hoornvlies (rosaceakeratitis). De symptomen hiervan zijn pijnlijke ogen die snel gaan tranen, ook kan je last hebben van kijken in het licht. Het is van belang om bij oogafwijkingen snel een oogarts te raadplegen. Als het niet op tijd wordt herkend kunnen er littekens op het hoornvlies optreden. Dit zorgt voor een verslechterd zicht. 

Rosacea huid

 

Wat is de oorzaak van rosacea?

blog_divider

Er is veel onderzoek gedaan naar rosacea. Toch is er tot op heden geen directe oorzaak voor deze huidaandoening aan te wijzen. Er bestaan wel theorieën over het ontstaan van rosacea. Een aannemelijke theorie verteld ons dat rosacea wordt veroorzaakt door bloedvaatjes in ons gezicht die plotseling worden verwijd door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid. Daarbij wordt een veranderd reactiepatroon van de bloedvaatjes op interne en externe prikkels waargenomen. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed dat zorgt voor een ontstekingsreactie met als gevolg roodheid en onzuiverheden op de huid. Er is wel kunnen vaststellen dat rosacea op onbekende wijze wordt geprikkeld door de volgende interne en externe factoren. 

Milieufactoren

Rosacea kan leiden onder de temperatuurwisselingen. Bij de ene patiënt speelt rosacea meer op in de winterperiode, bij andere is dit in de zomer. Hieruit wordt afgeleid dat rosacea kan opspelen bij de overgang van kou naar warmte. Ook bij snelle temperatuurwisselingen zoals bij een warme douche. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes van de huid verwijden. Andere milieufactoren zoals vocht, luchtvervuiling, stuifmeel en uitlaatgassen kunnen rosacea bij een patiënt doen prikkelen.

Psychologische factoren

Rosacea lijkt ook geprikkeld te worden door psychologische factoren zoals stress en boosheid. Stresshormonen zoals adrenaline kunnen ontstekingen in de huid aanwakkeren. Daarnaast voelen mensen met rosacea zich vaak onzeker door de zichtbare verschijnselen in het gezicht. Hierdoor zonderen ze zich af, wat kan leiden tot depressieve gevoelens. In dit geval zijn psychologische factoren een gevolg van de huidaandoening en niet andersom. 

Voeding en alcohol

Voeding die warm of sterk gekruid is heeft net zoals alcohol een effect op de bloedvaatjes in de huid. Bij het nuttigen hiervan verwijden de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Voeding en alcohol worden niet aangewezen als oorzaak van rosacea, maar wel als factoren die de huidaandoening (tijdelijk) erger kunnen maken.

Huidverzorgingsproducten

Mensen met rosacea geven aan dat de symptomen in sommige gevallen verergeren door het gebruik van huidverzorgingsproducten zoals crèmes, shampoos en lotions. Bij het gebruik van deze producten voelt de huid pijnlijk en branderig aan. Dit wordt veroorzaakt door de irriterende stoffen die in de huidverzorgingsproducten zitten verwerkt. De ontstoken huid van een rosacea patiënt kan deze producten niet aan. 

Bekijk onze producten die helpen bij rosacea ->

Graag persoonlijk huidadvies? Onze huidspecialiste helpt u graag verder. Wij rekenen hier geen kosten voor ->

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die de symptomen van rosacea kunnen verergeren. Denk hierbij aan vaatverwijdende medicijnen. Dit wordt vaak aan oudere mensen gegeven die last hebben van vernauwing van de bloedvaten. Ook het gebruik van corticosteroïd bevattende preparaten zoals hydrocortison of triamcinolon prikkelen rosacea. In eerste instantie worden de symptomen van rosacea hierdoor minder. Echter, wanneer de patiënt stopt met het gebruik van deze middelen keren de verschijnselen in ernstige mate weer terug. Dit proces herhaalt zich steeds wanneer je weer begint en stopt met het smeren van deze middelen. Een patiënt kan hierdoor gehecht raken aan dit middel zonder dat de huid echt verbeterd. 

Vermijd factoren die jouw symptomen verergeren

Wanneer je last hebt van rosacea kan het wat tijd kosten om erachter te komen welke factoren jouw verschijnselen verergeren. Iedere huid is weer anders, dat geldt zeker bij rosacea. Bij de een kunnen de verschijnselen verergeren door pittig eten en bij de ander is dat weer door rokerige ruimtes. Het kan daarom handig zijn om zelf bij te houden hoe je huid reageert op bepaalde factoren. Schrijf dit bijvoorbeeld op in een dagboek. Zo kan je ervoor zorgen dat factoren die jouw verschijnselen verergeren in de toekomst kunnen worden vermeden. Zo maak je het leven met rosacea een stuk dragelijker voor jezelf. Je bent zelf meer in controle over de huidaandoening. 

Hormonale schommelingen

Zoals eerder benoemd komt rosacea vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud. Vrouwelijke patiënten geven aan dat de symptomen van rosacea erger worden tijdens de menopauze. Deze opwellingen van klachten hangen mogelijk samen met de opvliegers die vrouwen krijgen tijdens de menopauze

Hoe wordt de diagnose gesteld?

blog_divider

Een arts of een huidspecialist kan rosacea herkennen door goed te kijken en te voelen. In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. Rosacea kan ook worden veroorzaakt door een huidziekte die sterk op rosacea lijkt maar een andere oorzaak heeft. Dan is er een andere behandeling vereist. In dat geval zal er een huidbiopsie worden genomen om meer zekerheid te krijgen over de diagnose. 

Laat een gratis analyse doen door onze huidspecialiste ->

Hoe kan rosacea worden behandeld?

blog_divider

Er zijn een aantal behandelingen mogelijk wanneer je last hebt van rosacea. 

Een combinatiebehandeling

Wanneer je last hebt van een ernstige van rosacea die zich kenmerkt door rode bultjes, puistjes en zwelling dan wordt een combinatiebehandeling aangeraden. Hierbij wordt er behandeld met een tablettenkuur en een crème of zalf. 

Tablettenkuur

Antibiotica wordt het meest voorgeschreven bij een tablettenkuur. Dit werkt vooral goed wanneer je last hebt van puistjes en rode bultjes, zoals bij de meeste vormen van rosacea. De volgende antibiotica werken goed bij rosacea: minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. De antibiotica dienen voor een langere tijd te worden gebruikt, zo’n drie tot zes maanden. Antibiotica heeft een ontstekingsremmend effect en hierdoor werkt het goed bij rosacea, ook wanneer je oogklachten hebt. 

Wanneer antibiotica niet helpt dan wordt er vaak isotretinoïne voorgeschreven. Dit middel is afgeleid van vitamine A zuur. Dit wordt alleen aangeraden wanneer antibiotica niet helpt omdat het soms ernstige bijwerkingen kan hebben. Dit middel wordt niet gegeven aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. 

Crème of zalf

Er zijn een aantal crèmes of zalven die kunnen worden aangebracht op de huidafwijkingen bij rosacea. Deze middelen dienen twee keer per dag dun te worden aangebracht. De volgende crèmes of zalven zijn geschikt: 

 • Metronidazolcrème of gel
 • Mirvaso gel. Dit wordt gebruikt om de roodheid van het gezicht te verminderen. Deze gel bevat brimonidine, deze stof is in staat om bloedvaatjes in de huid tijdelijk te vernauwen waardoor de roodheid minder wordt. Binnen 30 minuten kan je al verschil merken. Deze gel kan je alleen op recept krijgen. 
 • Soolantra crème. Deze crème breng je één keer per dag op de rode plekken aan om ervoor te zorgen dat de ontstekingen worden geremd. Deze crème bevat ivermectine
 • Clindamycine of erythromycine als lotion. Dit zijn vormen van antibiotica die ervoor zorgen dat de opwellingen van rosacea minder worden als de ernstigste verschijnselen zijn verdwenen. Je kunt dit gebruiken bij een milde vorm van rosacea waarbij een tablettenkuur niet nodig is. 

Lasertherapie

Wanneer de verschijnselen van rosacea zich in een rustige fase bevinden kan lasertherapie helpen. In dit geval zijn de vertakte uitgezette bloedvaatjes nog steeds te zien, maar kunnen ze met lasertherapie worden verwijderd. De pulsed dye laser heeft de kracht om de vertakte uitgezette bloedvaatjes te verwijderen. Echter, niet alle ziekenhuizen hebben deze laser in huis. 

Laser behandeling

Coagulatie

Een andere methode voor het behandelen van rosacea is coagulatie (dichtbranden). Dit is veelal net zo effectief als lasertherapie. Hierbij wordt met een fijn elektrisch naaldje de bloedvaatjes dicht gebrand. Deze behandeling wordt als iets pijnlijk ervaren door de patiënt maar verdoving is vaak niet nodig. 

Rhinophyma behandelen

Rhinophyma kan niet worden behandeld met een tablettenkuur of een crème of zalf. In de meeste gevallen wordt rhinophyma behandeld door een gefractioneerde CO2 laser, coagulatie (dichtbranden) of dermabrasie (vlakschrapen). In sommige gevallen zijn de afwijkingen van rhinophyma zo heftig dat er wordt doorverwezen naar een plastisch chirurg. 

Wat kan je zelf doen tegen rosacea?

blog_divider

 • Wanneer je zelf rosacea probeert te behandelen is een milde dag– of nachtcrème vaak genoeg. Daarnaast kan je proberen om soms een stoombadje klaar te maken of een natte omslag. Dit ervaren patiënten als prettig. 
 • Het camoufleren van de huidafwijkingen is niet verboden. Pas wel op met het ruw behandelen van de huid bij het verwijderen van make-up. Let er daarnaast op dat je geen producten gebruikt die jouw huid nog meer irriteren. 
 • Vermijd factoren die ervoor zorgen dat jouw verschijnselen van rosacea weer gaan opspelen. Denk hierbij aan extreme koud, harde wind, te veel zonlicht en rokerige plekken. 
 • Vermijd pittig eten, heel warm eten en alcohol. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en de verschijnselen van rosacea erger worden. Laat een hete maaltijd bijvoorbeeld eerst afkoelen. 
 • Wanneer je een lichte vorm van rosacea hebt dan is het aan te raden om de huid juist niet te veel zelf te behandelen. Vaak irriteer je de huid zelf alleen maar meer, dit is niet de bedoeling. Het is niet aan te raden om allerlei middeltjes te gebruiken op de rode plekken. Zeker bij mildere vormen van rosacea kan een beauty behandeling nadelig werken. 
 • Gebruik geen sterke corticosteroïd crèmes of zalven op rode plekken in het gezicht. 
 • Raadpleeg een huidspecialist of arts als je zelf niet weet welke behandelmogelijkheden geschikt zijn voor jouw situatie. 

Bekijk ons assortiment producten die helpen bij rosacea

blog_divider

Bekijk onze producten tegen rosacea

Weet u niet zeker wat is goed is voor uw huid. Vraag gratis huidadvies aan ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vind jouw product in de webshop

Volg ons op social media

Share via
Copy link