1. Blogberichten
 2. Zo Belangrijk is een goede Nachtrust voor je Huid!

Zo Belangrijk is een goede Nachtrust voor je Huid!

nachtrust goed voor huid

Leestijd: 3-4 minuten

Zo belangrijk is een goede nachtrust voor je huid!

blog_divider

Niks zo lekker als een nacht goed doorslapen, flink uitslapen of dat powernapje op de bank… Waar we vroeger probeerden onze bedtijd met man en macht te rekken, vinden we het nu vaak heerlijk om te gaan slapen. Het liefst zo lang mogelijk. En met alle goede redenen, vinden wij. Slapen is namelijk hartstikke gezond! Ook je huid knapt zichtbaar op van een goede nachtrust. We vertellen je in dit blog alles over de cyclus van je huid en het belang van slaap.

Het effect van slaaptekort op je huid

blog_divider

Laten we eerst eens kijken naar wat te weinig slapen met je huid kan doen. Je kent het vast van jezelf: als je minder slaapt voel je je niet the prettiest. Veel van wat er in de huid gebeurt als je te weinig slaapt heeft te maken met het hormoon cortisol. Slaaptekort kan leiden tot een verhoogde cortisolspiegel, waardoor verschillende processen in je lichaam verstoord raken. Voor je huid heeft dit vaak puistjes tot gevolg. De talgproductie gaat omhoog en je lichaam maakt stoffen aan die ontstekingen veroorzaken. Verder beïnvloedt cortisol de aanmaak van hyaluronzuur, dat nodig is voor het hydrateren van je huid. Omdat cortisol ook de barrièrefunctie van je huid beschadigt, wordt je huid nog vochtarmer. Je huid wordt dof, droog, kan gaan irriteren, ontsteken of rood worden. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel heeft uiteindelijk zelfs invloed op het collageen in je huid, wat zorgt voor elasticiteit en stevigheid. Een heel verhaal, maar de conclusie is dat je huid niet happy wordt van structureel gebroken nachten.

Geef je huid een boost met hyaluronzuur. Bekijk onze producten geschikt voor jouw huidtype ->

Wat doet je huid als je slaapt?

blog_divider

Dat slaaptekort gepaard gaat met een hoop narigheid voor je huid, heeft alles te maken met het vele werk dat je huid ‘s nachts verzet. De huid is en blijft een orgaan dat zijn eigen specifieke systemen en processen heeft. Je huid heeft er een dagtaak aan om zichzelf te  herstellen, beschermen en hydrateren. Al deze processen gebeuren volgens een bepaalde structuur: namelijk op basis van ons circadiaanse ritme, ook wel slaap-waakritme genoemd. Dit ritme bepaalt voor een groot deel wanneer onze organen bepaalde processen uitvoeren. Zo ook het slaap-waakritme van je huid! Als je niet genoeg slaap krijgt of heel onregelmatig slaapt, krijgt je huid niet de rust die het nodig heeft. Met bovenstaande vervelende gevolgen van dien. We zetten de verschillende nachtelijke functies die je huid elke dag voor je uitvoert hieronder op een rij. Toch leuk om te weten.

exfoliant nachtrust huid

Exfoliëren 

blog_divider

Je huid exfolieert zichzelf. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt en dode huidcellen verwijderd. Dit proces vindt altijd plaats, maar uit verschillende metingen blijkt dat het ‘s nachts zo’n 30 keer sneller gaat dan in de middag. Het natuurlijke exfoliatie proces van je huid zorgt voor een gezonde glow en voorkomt verstopte poriën.

Het herstellen en repareren van schade aan je huid

Je huid werkt hard al jij diep in slaap bent. ‘s Nachts probeert je huid DNA schade veroorzaakt door schadelijke UV-straling (door de zon) en vervuiling te repareren door middel van celvernieuwing. 

Het metabolisme van je huid snel(ler) laten werken

Je huid heeft een eigen metabolisme. Dit metabolisme bepaalt hoe goed verschillende typen cellen met elkaar kunnen ‘communiceren’ en hoeveel signalen ze elkaar sturen. Hoe sterker het metabolisme van je huid, hoe beter de andere processen werken. En je raadt het al: ook het metabolisme van je huid werkt ‘s nachts veel sneller.

Hydrateren

Waar alle andere processen ‘s nachts sneller gaan, geldt dat helaas ook voor vochtverlies. Dat verklaart waarom je ‘s ochtend wakker wordt met een huid die iets strakker of trekkeriger aanvoelt. Als je een droge huid hebt, is ‘ie vroeg in de ochtend vaak het meest droog. Daarom is het van extra groot belang om je huid voor je gaat slapen goed te hydrateren!

Extra zuurstof en voedingsstoffen opnemen

Terwijl we slapen verhoogt ons lichaam de bloedsomloop. Dat betekent extra zuurstof en voedingsstoffen voor je huid die bijdragen aan de algemene gezondheid van je huidcellen. Zuurstof zorgt voor daarnaast voor een mooie glow. Als je een nacht niet goed doorslaapt of maar een paar uurtjes pakt, verklaart dat je bleke snoet. 

Bekijk onze peelings & exfoliants en creëer jouw mooie glow ->

Skincare die de natuurlijke taken van je huid ondersteunt

blog_divider

Naast gezond eten en een goede nachtrust houd je je huid optimaal gezond met een passende skincare routine. De juiste producten ondersteunen je huid waar nodig en zorgen ervoor dat je letterlijk lekker in je vel zit. Je moet je hele leven met je huid doen, dus er goed voor zorgen is geen overbodige luxe! Ons assortiment skincare bestaat uitsluitend uit professionele salonproducten met hoge concentraties werkstoffen die echt iets voor je huid kunnen doen. Wil je een skincare routine opbouwen from scratch of overstappen op andere producten? We verkopen ook complete skincare routines per huidtype! Mocht je vragen hebben over jouw huid of een bepaald huidprobleem, kun je via de website gemakkelijk een gratis huidadvies aanvragen. Onze huidspecialist Melanie neemt jouw huid onder de loep en raadt je meteen passende producten aan. Wie weet tot snel!

Verder lezen over de gezondheid van jouw huid?

blog_divider

Waarom het zo belangrijk is om een exfoliant te gebruiken ->

Collageen supplementen: Werken ze echt? ->

Je huid is je grootste orgaan. Dit is wat je erover moet weten ->

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Volg ons op social media

Share via
Copy link