1. Blogberichten
 2. Dierproefvrij: Alles wat je erover moet weten en waarom het belangrijk is

Dierproefvrij: Alles wat je erover moet weten en waarom het belangrijk is

Olivida Dierproefvrij

Leestijd: 3-4 minuten

Dierproefvrij: wat zijn dierproeven en waarom wij bij Olivida vinden dat dierproefvrij zijn zó ontzettend belangrijk is.
blog_divider

Misschien wist je het nog niet, maar veel cosmetische producten worden op dieren getest. Bij dierproeven worden producten voordat ze op de markt komen op dieren getest, om te kijken of de producten schadelijk kunnen zijn voor mensen. Dit gebeurt vaak in wrede omstandigheden waarin dieren onnodig lijden. Merken die geen gebruik maken van dierproeven zijn dierproefvrij, de merken die wij bij Olivida aanbieden zijn dan ook enkel dierproefvrij.

Benieuwd of dierproeven legaal is en waarom merken en bedrijven streven naar dierproefvrij zijn? Lees dan vooral verder!

 

Wat gebeurt er tijdens het testen op dieren?
blog_divider

Tijdens het testen van cosmetica op dieren wordt er gekeken of bepaalde substanties schadelijk kunnen zijn voor mensen. Bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer er mascara of een crème in je oog beland, en of de gevolgen hiervan schadelijk zijn voor de mens. Dit wordt dan eerst uitgetest op een dier. Voorbeelden van cosmetische proefdieren zijn konijnen, cavia’s, muizen en ratten. 

Het leven van proefdieren is erg stressvol en somber. Zij leven in laboratoria, dit is een erg steriele omgeving. Daarom leven ze in kooien of hokken van (plexi)glas. In het hok is niets wat overeenkomt met de natuurlijk habitat van het dier. Ook ervaren de dieren vaak stress en angst, omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren. Daarnaast lijden ze ook veel pijn door de experimenten. 

 

testen op dieren cosmetica

 

Wat zegt de wet- en regelgeving over dierproeven?
blog_divider

Sinds 2013 geldt er in Europa een test- en handelsverbod op testen op dieren met cosmetica. Sinds 1994 was het al verboden om dierproeven te doen met betrekking op cosmetica in Europa, maar omdat er geen handelsverbod was, bood dit nog wel mogelijkheden. Zo kon er namelijk alsnog getest worden op dieren, maar dan buiten Europa. 

Nu denk je misschien:

 “maar als het testen op dieren illegaal is volgens de Europese wetgeving, waarom is dierproefvrij dan nog iets waar mensen zich hard voor maken?”.

Dat zit zo, de Europese wetgeving geldt natuurlijk alleen in Europa. Waar het bedrijf in Europa dus geen producten kan verkopen die op dieren getest zijn, kunnen ze dit in andere landen wel aanbieden. Daar zit nou juist het probleem. 

 

Dierproeven in andere landen, waaronder China
blog_divider

Je vraagt je misschien af, wat de verkoop van producten in China te maken heeft met dierproeven. Eigenlijk heel erg veel, de Chinese wetgeving maakt het namelijk verplicht om producten die verkocht worden in fysieke winkels te testen op oogirritatie op dieren. Ook als er een ingrediënt in het product zit wat nog niet goedgekeurd is volgens een lijst van de Chinese autoriteiten, moet ook dit getest worden op dieren. 

Het probleem? Dat bedrijven die dus in het vasteland van China hun producten aanbieden, ervoor kiezen om wel op dieren te testen. De overheid stelt dit weliswaar verplicht, maar er zijn ook merken die ervoor kiezen om door deze wetgeving hun producten niet in China aan te bieden en zo dierproefvrij te blijven.

Het geldt overigens niet voor alle regio’s in China, waaronder Hong Kong en Macau. Bedrijven die hier gestationeerd zijn en vanuit hier verzenden, hoeven dus niet perse op dieren te testen. Ook bedrijven die vanuit het buitenland naar China verzenden door online shopping, hoeven niet te testen. De wetgeving berust alleen op fysieke winkels in het vasteland van China.

Het enige nadeel is dat er ook nog testen uitgevoerd kunnen worden nadat de producten op de markt zijn, bijvoorbeeld na klachten van consumenten of douanecontroles. Zo kunnen producten die geïmporteerd worden in China die niet getest zijn, toch nog uiteindelijk getest worden op dieren. Hiervoor is echter weinig bewijs en de mate waarin dieren hiervoor worden gebruikt is onduidelijk.

 

Waar moet ik op letten tijdens dierproefvrij producten kopen?
blog_divider

Je weet nu dat alle cosmetica die ie in Europa koopt altijd dierproefvrij is, maar dat dit niet garandeert dat het bedrijf zelf ook daadwerkelijk dierproefvrij is. Een maatstaf die hiervoor vaak gebruikt wordt is het kijken naar de verkoop in China van het bedrijf zelf of het moederbedrijf.

Er zijn talloze sites waarop je dit kan checken, De Nederlandse Dierproefvrije & Vegan Cosmeticalijst is hier een goed voorbeeld van. Je kan hier de merken opzoeken en zien waar zij allemaal aan voldoen. Staat het merk er niet tussen, dan kan je altijd op de website van het merk zelf zoeken. Veel merken zijn trots op hun dierproefvrije kenmerk en laten dit ook graag ergens zien. 

 

Skincare dierproefvrij

 

Dierproefvrij? Dat zijn wij bij Olivida!
blog_divider

Bij Olivida verkopen we enkel producten van dierproefvrije merken. We vinden het belangrijk dat er niet getest wordt op dieren en zetten ons in voor een betere en duurzame wereld. Daarom streven wij ernaar om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Naast dat onze skincare producten dierproefvrij zijn, kunnen ze ook echt wat betekenen voor je huid! Onze producten zijn namelijk allemaal van salonmerken. Deze producten bevatten hogere concentraties actieve werkstoffen, hierdoor kan je echt verbetering gaan zien!

Neem een kijkje op Olivida.nl voor ons uitgebreide assortiment aan dierproefvrije skincare. Twijfel je welke producten bij jouw huid passen? Vraag dan ons gratis online huidadvies aan! Onze huidspecialist helpt je kiezen welke producten het beste bij jouw huid passen!

Shop hier dierproefvrij

Huidadvies olivida

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link