Is blauw licht schadelijk?

Leestijd: 3-4 minuten

Dit is wat blauw licht écht doet met jouw huid
blog_divider

Je hebt het misschien al eens voorbij horen komen: blauw licht. De term duikt steeds vaker op in de media, het zou ontzettend slecht voor ons zijn! En er verschijnen steeds meer vermeende oplossingen voor, zoals blauw licht brillen die je ertegen zouden beschermen. 

Maar wat is dit blauwe licht nou eigenlijk en is het schadelijk voor je huid? Wij van Olivida zijn op onderzoek uitgegaan, om beide kanten van blauw licht uit te lichten (snap je?)

Ben jij benieuwd naar wat dit blauwe licht nou is en in hoeverre het schadelijk is voor jouw huid? Lees dan verder! 

 

Waar zit blauw licht in?
blog_divider

Wanneer we spreken over blauw licht is, wordt hier vaak het licht wat komt vanuit digitale apparaten mee bedoeld. Denk hierbij aan het scherm van je laptop, smartphone, tablet of televisie

Naast deze devices geven ook TL-lampen blauw licht, net zoals de zon. Ja, dat lees je goed! Ook de zon geeft blauw licht af en is verreweg de grootste bron hiervan. Maar omdat we de hele dag zo ontzettend dicht op onze beeldschermen zitten, krijgen we van onze smartphones ook aanzienlijke dosis blauw licht binnen.

Hoe blauw licht in elkaar zit, lees je hieronder.

 

Wat is blauw licht

 

Wat is blauw licht nou eigenlijk?
blog_divider

Veel mensen verwarren blauw licht met ultraviolet licht (zoals UVA en UVB straling), maar dit is niet hetzelfde! Blauw licht is namelijk nog onderdeel van het zichtbare licht, in tegenstelling tot ultraviolet licht wat wij niet met het blote oog kunnen waarnemen.

De manier of licht zichtbaar is of juist niet voor ons blote oog, meten we aan de hand van de golflengten van lichtstralen. Deze golflengten worden gemeten in nanometers (nm). Ultraviolette straling (die dus niet zichtbaar is voor ons) heeft een golflengte van 100 nm tot 400 nm. 

De eerstvolgende kleur op het lichtspectrum is dan blauw licht, met een golflengte van ongeveer 380 nm tot 500 nm. Hieraan zien we dus dat er een overlap is tussen ultraviolet licht en blauw licht, blauw licht met een golflengte tussen 380 nm en 400 nm is bewezen schadelijk te zijn voor je huid. 

Blauw licht heeft een hoge dosis energie door deze korte golflengte, hierdoor is het ook in staat om dieper door te dringen in de huid dan UV straling. Maar gelukkig is er geen relatie tussen blootstelling aan blauw licht en het ontstaan van huidkanker, zoals dat bij ultraviolet licht wel het geval is.

Blauw licht wordt ook wel aangeduid als HEV (High Energy Visible) light. Omdat het dus zichtbaar licht met een hoge energiefrequentie is. Wanneer er dus ergens staat dat een product een HEV filter bevat, zou het dus beschermen tegen blauw licht. 

 

Is blauw licht schadelijk voor mijn huid?
blog_divider

Er zijn onderzoeken die aantonen dat blauw licht de aanmaak van vrije radicalen, deze kunnen nadelig zijn voor je huid. Zo stimuleren ze de aanmaak van rimpels en pigmentvlekken. 

Of blauw licht in de dosering die we binnen krijgen van onze smartphones en schermen echt schadelijk is, zal nog uit onderzoek moeten blijken. Dr. Jetskee Ultee vertelt dat in veel huidige studies rondom de effecten van blauw licht op de huid, namelijk veel hogere dosissen van blauw licht worden gebruikt dan die wij dagelijks binnenkrijgen. 

Wel is er voldoende bewijs voor de schade die blauw licht kan aanrichten aan je ogen, eveneens als aan je slaapritme. Dit zijn dus zeker wel negatieve gevolgen van blootstelling aan blauw licht. 

 

Blauw licht schadelijk?

 

De positieve effecten van blauw licht
blog_divider

Blauw licht en positieve effecten, je zou het bijna niet geloven na alle media die je ervoor waarschuwen. Maar eigenlijk wordt blauw licht al heel lang in huidtherapie gebruikt als een behandeling tegen acne. Mede door de antibacteriële werking die het licht heeft.

Daarnaast is blauw licht in staat om ons immuunsysteem te boosten én kan het ons humeur beïnvloeden. Er zijn dus ook zeker positieve kanten van blauw licht. 

 

Moet ik me beschermen tegen blauw licht, en zo ja: hoe?
blog_divider

Er is onvoldoende bewijs dat blauw licht echt veel schade aanbrengt een de huid, dusdanig dat je jezelf er tegen moet beschermen. Toch zijn er crèmes met HEV filters, die je hiertegen zouden beschermen! Better safe than sorry!

Vaak bevatten de crèmes met HEV filters ook een zonbeschermingsfactor, dus dan bescherm je je gelijk tegen allebei. Zo hoef je geen los product te kopen voor blauw licht bescherming.

We adviseren je vooral om je te focussen op het beschermen tegen UVA en UVB straling! Hiervan zijn er namelijk ontzettend veel negatieve gevolgen bekend. Kies een crème met een breedspectrum bescherming, zodat je tegen de negatieve effecten van zowel UVA en UVB beschermd bent.

Deze dagcrèmes met SPF houden jou safe

Image Skincare – Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

 • Gaat huidveroudering tegen
Image Skincare PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30

ALPHA-H – Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15

 • Geen vettig of wit waasje
ALPHA-H Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF15_100ML

Bescherming Blauw Licht

 

De beste skincare shop je op Olivida.nl!
blog_divider

Bij Olivida vinden we het ontzettend belangrijk dat jij gemakkelijk aan de juiste informatie kunt komen, daarom streven we in onze blog naar transparante en veelzijdige informatie over onderwerpen rondom huidverzorging!

Dit willen we ook graag uitdragen op onze online huidsalon, daarom shop je bij ons enkel de beste skincare van echte salonmerken! Hierdoor bevatten onze producten een hogere concentratie aan actieve werkstoffen. Zo kunnen ze voor meer verbetering zorgen!

Weet je niet helemaal waar je moet beginnen als het om skincare gaat? Logisch! Daarom bieden wij gratis online huidadvies aan! Onze huidspecialist kijkt naar de behoeften van jouw huid en adviseert passende producten. Zo weet je precies waar je aan toe bent, want iedere huid is anders en heeft behoefte aan andere producten! 

Daarnaast hebben we ook nog ontzettend veel andere informatie op onze blog, bijvoorbeeld over welke drie basisproducten elke skincare routine uit bestaat. Zo heb je net dat beetje extra uitleg, waarom het nou zo belangrijk is om goed voor je huid te zorgen!

Begin jouw skincare avontuur:

Shop de beste skincare

huid herstel nacht

Persoonlijk Huidadvies van Olivida

Het beste voor jou. Vraag onze aangesloten beauticians om persoonlijk huidadvies.

 • Tijdelijk gratis
 • Ontvang persoonlijk huidadvies
  van onze specialisten
 • Op maat gemaakte Skin
  Care Routines
 • Gratis verkrijgbaar bij
  Olivida First® membership

Onze aangesloten specialisten
behandelen je aanvraag persoonlijk.
Zo krijg jij een advies dat speciaal
voor jou is en vind je precies wat je zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Lees verder!

blog_divider

Klik op de pijltjes voor meer artikelen

Swipe opzij voor meer artikelen.

Volg ons op social media

Share via
Copy link